Utsikt mot Skjolden og Lustrafjorden. Berdalsfjellet er en kort avstikker fra Tindeveien.
Fottur

Idyll på Berdalsfjellet – utsikt til Lustrafjorden

Lustrafjorden er den absolutt innerste delen av Sognefjorden. Her stuper fjellsidene godt over 1.000 meter ned mot fjorden. Fra foten av Hurrungane, ved Berdalsnosi, har en praktfull utsikt ned mot Lustrafjorden og Fortundalen. Med Store Soleibotntinden og Store Austanbottstind i ryggen er det få utsiktspunkt som gir en større kontrast enn det en får fra kanten av Berdalsfjellet.

Berdalsfjellet er en kort tur med utsikt.

Det er høst og vi er i Hurrungane for å oppleve turer i det som er blant landets høyeste og mest alpine fjell. I Hurrungane finner en lange, kvasse fjellrygger med topper som enten må klyves eller klatres. Hurrungane er Jotunheimens villeste fjellmassiv.

Kontrasten er spesielt stor ved Berdalsfjellet. Her møter landets lengste fjord, Sognefjorden, Norges villeste fjell. Fra kanten av Berdalsnosi har en praktfull utsikt ned mot den innerste delen av Sognefjorden, Lustrafjorden. I ryggen har vi foten av Hurrunganses vestligste fjelltopper Store Soleibotntinden og Austanbottstindene.

Fra Tindevegen, den private fjellovergangen mellom Turtagrø og Årdal, er det kort vei ut til utsiktspunktet Berdalsnosi.

Fra vi har startet å gå fra veier tar ikke lange tiden før vi ankommer utsiktspunktet. Et skikkelig fjordlandsskap kommer til syne, der det plutselig stuper bratt ned mot Berdalen. Her ser vi ned mot Skjolden og Lustrafjorden og langs toppen av fjellene i bakgrunnen ser vi Jostedalsbreen strekke seg utover som et teppe.

Utsikt mot Skjolden og Lustrafjorden. Berdalsfjellet er en kort avstikker fra Tindeveien.

En trenger ikke alltid gå så langt for å få en skikkelig naturopplevelse. Turen fra parkeringen langs Tindeveien til Berdalsnosi tar omtrent 20 minutter og med 20 minutter til å la seg forføre av den bratte dalen, tar turen total en time.

Området er nok så unikt på grunn av det konsentrerte møtet mellom fjord og fjell. Det er nemlig ikke mer enn 11 km fra Lustrafjorden til toppen av Store Soleibotntinden, en høydeforskjell på 2.083 m. Nå er ikke den innerste delen av Lustrafjorden så alt for dyp, med dybder på ned mot 130 m. En må lenger ut i fjorden før en kommer på 533 m, som er den dypeste delen av Lustrafjorden.

Tindevegen er en 32 km privat fjellovergang som er åpen for trafikk normalt fra mai til november. Veien mellom Årdal og Turtagrø og er en populær turistvei som er knyttet sammen med Sognefjellsveien. Veien går langs den vestlige siden av Hurrungane og er det beste utgangspunktet for turer til Soleibotntindane og Austabottstindane. Fra Tindeveien kan en også gå ned i Berdalen mot den gamle fjellgården, og nå turisthytten, Fuglesteg.

Berdalsfjellet har flott beliggenhet mellom Hurrungane´s spisse tinder og Lustrafjorden.

Berdalsnosi

1.340 moh

61°28′18″N 07°42′51″Ø

Luster, Sogn og Fjordane, Norge

You may also like

Leave a reply