Search

Topptur på ski til Geite i Jotunheimen

Topptur til Geite i Smørstabbtindmassivet over Storbrean.

Geite (2.002 moh) er en de laveste toppene over 2.000 meter og ligger i det mektige Smøsrstabbtindmassivet. Toppen er lokalisert i den østlige delen av massivet, mot Leidalen og er en av de enklere og kortere toppturene her. Den flotteste måten å bestige Geite på er å gå opp mot den flotte Storbrean. Toppen bestiges enklest fra Leirvassbu over Storflye. Toppen er absolutt verdt en bestigning da den har flott utsikt over tindene som omkranser Storbrean, samt fjellene rundt Leirvassbu.

Geite (2.002 moh) er en relativt kort og enkel topp å bestige i Smørstabbtindmassivet. Toppen kan bestiges fra flere sider, men turen opp fra Sletthamnsætre mot Storbrean anbefales, da Storbrean er en svært flott del av Smørstabbtindmassivet, omgitt av mektige topper som Sokse, Kniven og Store Smørstabbtinden.

Geite er en fin topptur på ski og snøen ligger ofte svært lenge i Leirdalen - gjerne til langt ut i juni ved gode vintre. En kan ta seg opp til toppen mot Storbrean uten å gå inn på selve breen, men den nedre delen av Storbrean regnes for å være nok så trygg. Fra brekanten går det bratt opp til skadet mellom Rundhøe og Geite.

En kan komme opp til dette skadet direkte fra Leirvassbu over Storflye. Fra skardet går det brattere opp mot toppen. Denne delen av bestigningen er ofte avblåst med steiner som stikker opp, slik at det er nødvendig å bære eller sette igjen skiene ved skardet. Ved hard og isete snø kan det også være fordel med en isøks og stegjern.

Toppen er på en rygg som stuper ned mot sør. Her kan det være skavel som en bør være oppmerksom på. Det går bratt ned mot nord og Storbrean, men toppen er ikke særlig eksponert utover stupene mot sør.

Utsikt fra Geite (2.002 moh) mot Leirvassbu og Kyrkja.

Geite er en av flere tinder i Smørstabbtindmassivet som har fått navn etter dyr. Nabotoppene har navn som Storebjørn (2.222 moh), Veslebjørn, Bjørnungene, Kalven og Sauen.

Utsikten fra Geite er særlig flott inn mot Storbrean omgitt av Sokse, Kniven, Store Smørstabbtinden, Storbreatinden og Storbreahøe. Mot nord ser en ut Leirdalen. I sørøst ser vi ned på Leirvassbu, Kyrkja og andre tinder som omgir Leirvassbu. I øst ligger alle Tverrbottindan på rekke og rad.

Fra Geite følger en smal og kvass rygg bort mot Sokse (2.189 moh) som er mulig å traversere. Ryggen er luftig, men ikke alt for lang - og krever sikring da det er noe enklere klatring.

Nedkjøringen fra Sokse til Sletthamnsætre over Storbrean er fin og morsom. Her inne er det ofte svært flotte skiforhold. Skredfaren må vurderes i deler av de bratte sidene ned mot Storbrean og den bratte nordryggen mot toppen.

Utsikt fra Geite (2.002 moh) mot Storbrean, Kniven og Store Smørstabbtind.
På vei inn mot Storbrean fra Leirdalen.

Storbrean, som ligger like under Geite i nord, har trukket seg kraftig tilbake over årene. Målinger på breen startet i 1949, men allerede i 1902 startet målinger av brefronten. I dag er breen i underkant av 3 km lang og har siden 1902 trukket seg tilbake mer enn 1 km. Størst tilbakegang hadde Storbrean i 1930 årene.

Da turen til Geite er forholdsvis kort er det en utmerket ettermiddagstur eller en "siste tur før hjemreise". Det går i normalt mellom 4 og 5 timer på turen, som er i underkant av 10 km fra Sletthamnsætre.

 

Ryggen fra Sokse og ut mot Geite (2.002 moh) som er en smal, men alternativ rute mot toppen.
Geite (2.002 moh) i Smørstabbtindmassivet sett fra Leirdalen.

GEITE

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Geite

2.002 moh

61°33′49″N 08°09′38″Ø

Lom, Oppland, Norge

1.7K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close