Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Topptur til Sokse over Leirbrean

Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen

Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 moh) stikkende opp mellom breene Leirbrean, Storbrean og Bjørnebrean. Toppen er er kanskje en av de mer krevende i massivet å bestige, da en må krysse bre og klyve opp en bratt renne til toppen. Vinterstid er turen til Sokse en flott skitur over breen før en bytter ut skiene med stegjern og isøks. Fra toppen har en flott utsikt mot resten av fjellmassivet og store deler av Jotunheimen.

Smørstabbtindene er populære topper, særlig på våren når en kan gå på ski over breene i dette fjellmassivet. Sokse ligger sentralt plassert i midten av tinderekken med topper som er oppkalt etter dyr eller kjøkkenredskaper. Sokse, eller Saksa som den også kalles, har en form som gjør at den kan minne om nettopp en saks. To markante topper adskilt av en bratt renne, som også fungerer som den vanligste veien mot toppen.

Sokse er omringet av breene Storbrean i vest, Bjørnebrean i sør og Storbrean i nord. Toppen er veldig fin å bestige som skitur vinterstid enten fra Krossbu over Leirbrean, fra Leirvassbu over Bjørnebrean og gjennom Bjørneskardet eller fra Sletthamnsætre opp Storbrean og over til Leirbrean.

Vi starter turen fra Krossbu og følger den normale ruten som runder 1.669-høyden før en møter fronten av Leirbrean og vi tar oss inn på breen. Krossbu er normalt svært snøsikkert og her kan en normalt på på ski til langt ut i juni. På Leirbrean er det sikreste alternativet å følge en sørlig bue langs Kalven og Skeie opp mot Bjørneskardet. Leirbrean er en oppsprukket bre, som har blitt mer krevende med årene på grunn av mindre snømengder og rask bresmelting. Det kreves derfor kunnskap og utstyr for ferdsel på bre om en ikke benytter brefører eller sertifisert tindevegleder. Inn mot fjellene er det også svære breglepper som kan være utrygge om snøbroene begynner å bli svake.

Leirbrean er en utrolig flott bre å gå på ski oppover - omgitt av alle de mektige tindene som inngår i Smørstabbtind-traversen.

På vei over Leirbrean mot Sokse, som bestiges via snørennen opp i skardet mellom de to toppene.

Smørstabbtindene ligger samlet langs en rekke formet som en hestesko rundt Leirbrean med Store Smørstabbtinden, Kniven, Sauen, Sokse, Bjørnungene, Veslebjørn og Kalven. Lenger bak Veslebjørn finner vi den høyeste av dem alle - Storebjørn (2.222 moh). Alle toppene er greit overkommelig å bestige, men Skeie krever noe klyving eller klatring og Storebjørn har blitt noe mer krevende å bestige grunnet sistuasjonen på breen. Med Sokse i sikte ser vi også snørennen som leder vei opp mellom de to toppene. De fleste velger å sette fra seg skiene i bunnen av den bratte rennen.

Forholdene i rennen kan variere veldig. Ved svært gode og stabile snøforhold kan en gå opp og lage gode fotspor i snøen uten hjelpemidler. Normalt sett anbefales stegjern og en isøks opp her, da rennen er bratt og det kan være svært isete og hardt.

Rennen leder opp til et skard mellom Sokses to topper, hvorav den sørlige er den høyeste. Fra skardet bestiges toppen lettest ved å runde rundt mot sør. Vel oppe på toppen er det en fantastisk flott skue - ikke minst på grunn av toppens beliggenhet i midten blant resten av Smørstabbtindan.

På vei opp den bratte rennen som leder opp til toppen av Sokse (2.189 moh).
Utsikt fra toppen av Sokse mot Storbrean, Sauen, Kniven og Store Smørstabbtinden.

Nordover ser vi mot de kvasse tindene Kniven (2.133 moh) og Store Smørstabbtinden (2.208 moh) med fjellrekken mellom Storbreatinden og Loftet bak. I sør har vi Sorebjørn (2.222 moh), Veslebjørn og Bjørnungene. I øst ser vi mot Galdhøpiggmassivet og Leirvassbu. I vest mot Sognefjellet med Fannaråki og Steindalsnosi, samt Hurrungane. Lengre i de fjerne ser vi Jostedalsbreen med Brenibba og Lodalskåpa. Og under oss har vi altså tre flotte breer - Leirbrean, Storbrean og Bjørnebreean - noen av de flotteste breene en finner i Jotunheimen.

Turen kan også startes fra Leirvassbu eller fra parkeringen ved Sletthamnsætre i Leirdalen. Fra Leirvassbu følger en normalruten opp mot Storebjørn, men tar av inn mot Bjørneskardet og inn på Leirbrean og bestiger toppen via rennen. Fra Sletthamnsætre går en opp den flotte Storbrean mot skadet mellom Sauen og Kniven, hvor en tar seg inn på Leirbrean. En noe mer alpin bestigning kan også gjøres opp den smale østryggen opp fra Geite. Om sommeren er det også vanlig å klyve nordvestryggen eller at en legger ut et tau og går på klemknuter i rennen.

Utsikt fra Sokse mot Storebjørn (2.222 moh) og Veslebjørn med Bjørnungene i Smørstabbtindmassivet.
Sokse (2.189 moh) med den kvasse østryggen sett fra Storbrean.

SOKSE FRA KROSSBU

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Stegjern anbefales
Stegjern anbefales
Tausikring anbefales
Tausikring anbefales
Isøks anbefales
Isøks anbefales
Sikring isbre
Sikring isbre

Sokse

2.189 moh

61°33′40″N 08°07′59″Ø

Lom, Innlandet, Norge

Relaterte turer
Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden

Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden Luftig tinderangling fra Leidalen i Jotunheimen Smørstabbtindmassivet har mange flotte tinder og fjellrygger. Den mest Les mer

Topptur til Fannaråken på Sognefjellet

Topptur på ski til Fannaråki Topptur på Sognefjellet til Norges høyestliggende turisthytte Fannaråken (2.068 moh) har en flott beliggenhet på Les mer

Vårskitur til Store Smørstabbtinden

Store Smørstabbtinden Topptur på ski i Smørstabbtindmassivet Smørstabbtindan er blitt en av landets mest populære tinderekker for toppturer på ski. Les mer

Topptur til Steindalsnosi på Sognefjellet

Steindalsnosi Topptur på Sognefjellet med utrolig utsikt Steindalsnosi er en kort og enkel, men svært flott og populær topptur fra Les mer

På topptur i Smørstabbtindmassivet – Kniven

Kniven På topptrur Storbrean til Smørstabbtindan Smørstabbtindmassivet består av spisse og kvasse tinder og egger i skillet mellom Jotunheimen og Les mer

Til toppen av Kalven midt blant breene

Kalven midt blant breene På tur blandt Jotunheimens største breer Midt blant breene Smørstabbrean, Leirbrean og Bøverbrean stikker nuntaket eller Les mer

Tinderangling og klatring på Skeie

Skeie - tinderangling på Sognefjellet Kvasse egger omgitt av Jotunheimen´s største breer Smørstabbtindane er de spisse og vakre fjellene en Les mer

Sommerskitur til toppen av Storebjørn

Storebjørn En av vårens flotteste toppturer på ski med utsikt og kryssing av bre Det har vært en usedvanlig snørik Les mer

På tur over ryggen av Knutshøe

Knutshøe På tur over ryggen av Knutshøe vinterstid En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre Les mer