Search

Rundtur over Glittertinden og Ryggjehøe

Glitterheim omgitt av Ryggjehøe og Glittertinden.

Glittertinden - Norges nest høyeste fjell og var lenge ansett for å være det høyeste. Det er ingen tvil lenger om at det ikke er tilfellet. Breen på toppen av Glittertinden er ikke like tykk som tidligere. Men utsikten er den samme - en vidstrakt utsikt over store deler av Jotunheimen. Den er lettest å besøke fra Glitterheim eller Spiterstulen og er en flott skitopp vinterstid. Fra Glitterheim er det også en fin mulighet til å gå en rundtur over toppene Glittertinden, Glitterundhøe og Ryggjehøe.

Glittertinden (2.357 moh) sett fra nord. Ryggen av Trollsteineggje til venstre.

Det var lenge tvil og uklarhet rundt hvilken topp i Norge som faktisk var høyest. Glittertinden var nemlig høyest om en regner med breen som dekker toppen. Det som hvert fall er sikkert er at høyden på Glittertinden krymper og at den i dag ikke er høyere enn Galdhøpiggen i nabo-fjellmassivet. I dag viser høyden på kartet 2.459 moh, men toppen er dekket av en bre som stadig minker i tykkelse. Den faktiske høyden på fjellet under isen er målt til 2.452 moh.

Turen til toppen av Glittertinden er en fin og grei topptur både fra Glitterheim og Spiterstulen. Enklest er den å nå fra Glitterheim, da en herfra får færre høydemeter en må bestige (1.074 høyedemeter). Turen er i fint vær lettgått, der første delen går på merket sti, som går over i steinrøys, før en kommer opp på snødekt bre siste stykket mot toppen.

Glittertinden er kjent for å ha en flott og vid utsikt, men samtidig har toppen for vane å tiltrekke seg skyer. Selv når været er aldri så fint i Jotunheimen er sannsynligheten for at en sky ligger over toppen av Glittertinden tilstede. Slik er det også når vi legger ut på vår rundtur mot toppen fra Glitterheim.

Tanken er å gjøre en rundtur i Glitterheim-massivet, der vi først går til toppen av Glitterheim (2.459 moh), fortsetter ned mot Glitterrundhøe (2.089 moh) og avslutter med en tur over Ryggjehøe (2.142 moh) før vi vender tilbake til Glitterheim. En aldri så flott rundtur med tre 2.000 meter-topper, som forhåpentligvis vil gi den flotte beskrivelsen av utsikten som Cecil William Slingsby beskriver fra Glittertinden i Den Norske Turistforening sin årbok i 1875.

En skyet og tåkete dag på Glittertinden og Trollsteineggje.
Utsikt mot Veodalen, Styggehøbrean, Styggehøbreatindene, Surtningssue og Besshøe fra Ryggjehøe.

The view presented to us so suddenly and so unexpectedly, was one of the most impressive, I have had the good fortune to see. The real top appeared to be one of two beautiful cones of snow, which like the one we were on, stand on the top of a narrow ridge of rock, forming a large segment of a circle.

~ Wm. Cecil. Slingsby

Den Norske Turistforenings Årbog for 1875 "An English Lady in Jotunheimen, with an ascent of Glitretind"

Det er forholdsvis fint vær i Jotunheimen i dag, men over Glittertinden har det samlet seg et skydekke som gjør at utsikten fra toppen nok ikke blir noe annet enn tett tåke. Det stopper oss likevel ikke fra å legge ut på rundturen vår og vi tar fatt på oppstigningen mot Glittertinden, som starter rett bak hytten Glitterheim.

Det er en lettgått tur opp mot toppen i det som begynner på en sti, men som etterhvert går over i mer og mer ur. I det vi kommer opp til 2.225 moh kommer vi til en kant som går ned mot Gråsubrean. Herfra følger vi ryggen opp mot toppen og vi i det vi møter brekanten, går vi også inn i tåken og vi må ta frem GPS for å navigere siste stykket mot toppen.

Det gjelder å vite hvor en er her oppe da Glittertindens nordside er stupbratt ned mot Grotbrean og det henger store og stygge skavler ut her, som en absolutt ikke må trø ut på. Vi holder en rett linje mot toppen og plutselig ser vi en pinne stikke opp av snøen, som markerer at vi er på toppen av Glittertinden (2.459 moh).

Fremdeles ingen utsikt, men på klare dager er utsikten vid herfra. Vestover ser en mot Galdhøpiggen og breene i Galdhøpiggmassivet, Svellnosbrean, Styggebreen og Vesljuvbrean med skitrekket ved Juvasshytta. En ser Smørstabbtindene og Hurrunane i bakgrunnen. I sør ser en mot den fantastisk flotte tinderekken mellom Surtningssue og Leirhøe, med Memerutinder, Veotinder og Blåbreatinder - alle omgitt av flotte breer. Det er god utsikt mot Rondane og Dovre i øst og Romsdalsfjellene i nord. I sørøst ser en mot Nautgardstinden og Besshøe.

Ryggjehøe (2.142 moh) er siste topp på vår rundtur.
Flott utsikt fra Ryggjehøe mot Veotinder, Veobreer og andre tinder i Memurutindmassivet.

Det var ikke vits å være lenge på toppen for vår del. En får heller komme tilbake for å oppleve utsikten fra Glittertind. Vi bestemmer oss for fort å fortsette videre og komme oss under skydekket. I stedet for å følge merket rute østover og videre ned mot Spiterstulen dreier vi sørover. Vi følger ryggen ned mot Glitterrundhøe (2.087 moh) og kommer fort under skydekket og utsikten åpner seg.

Det er spesielt flott utsikt inn mot Galdhøpigg-massivet og breene, samt inn mot Veobrean. Det er spesielt mye stor og løs ur nedover her, så det gjelder å passe på og trø litt varsomt.

Fra Glitterrundhøe, går det videre nedover og retning sørover til 1.841 moh. Herfra tar vi oss opp ryggen mot toppen av Ryggjehøe (2.142 moh), som har et toppunkt formet som en egg. Vi blir overrasket over hvor flott denne toppen er og hvor fin utsikt det er sørover mot Veobrean, Veobreatinden, Memurutindene og de øvrige Veotindnene, samt Styggehøbrean og Styggehøbreatindene. Denne toppen er en fin tur i seg selv fra Glitterheim om en ønsker en kortere tur.

Fra Ryggjehøe ser vi Glitterheim langt der nede og etter å ha betraktet utsikten fra toppen fortsetter vi nedover til vi kommer inn på merket sti mot Glitterheim. Glittertinden ligger fremdeles skjult bak tåken i det vi avslutter vår rundtur over tre 2.000 meter-topper i Glittertindmassivet.

Glittertinden (2.459 moh) sett fra Galdhøpiggen (2.469 moh).

I likhet med Galdhøpiggen har det vært oppført en hytte på Glittertinden. Glittertindshytten var en liten trehytte som bestyreren på Glitterheim fikk reist på toppen av Glittertinden i 1905. Utfordringen ble selvsagt å holde hytten stabil oppe på breen og den holdt på å gli ut for Glittertinden. Noen turister reddet hytten ved hjelp av tau, men vinteren 1912- 13 ble hytten tatt av vinterstorm. Hytten ble reist igjen, men også denne ble tatt av uvær og i dag står ingen hytte på toppen av Glittertinden.

Rundturen over Glittertinden, Glitterrundhøe og Ryggjehøe er en lang men lettgått tur uten vanskligheter. Det er mye ur og det gjelder å være noe konsentrert i på de løseste delene av turen. På Glittertinden gjelder det å være oppmerksom på skavlene ut mot nordsiden.

Turen er 17 km og det er 1.379 høydemeter med stigning. Vi brukte 9 timer på rundturen med pauser.

Glittertind (2.460 moh) er landets nest høyeste fjell og en fin skitopp.

GLITTERTINDEN, GLITTERRUNDHØE OG RYGGJEHØE

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Glittertinden

2.459 moh.

61°39′04″N 08°33′26″Ø

Lom, Innlandet, Norge

4.3K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close