Over Veobrean til toppen av Veobreatinden

Over Veobrean til toppen av Veobreatinden

Veobreatinden

Over Veobrean til toppen av Veobreatinden

Midt i Jotunheimen Nasjonalpark, mellom Glitterheim, Spiterstulen og Memurubu, finnes et eldorado av breer og tinder. En av disse breene er Veobrean, omgitt av en fjellrekke med Memurutinder og Veotinder. Midt på breen stikker også nunataken Veobreatinden (2.183 moh) opp av isen. Toppen er en fin tur fra Glitterheim og innebærer en flott bretur over Veobrean.

Midt i Jotunheimen mellom hyttene Spiterstulen, Glitterheim og Memurubu finner vi et fjellmassiv som er blant det mest utilgjengelige i Jotunheimen, da det er lange transportetapper inn til disse fjellene. Fjellene er omringet av breer, som Memurubrean, Hellstugubrean og Veobrean.

Følger en Veodalen fra Glitterheim helt inn kommer en til foten av Veobrean. Veobrean er omkranset av en rekke med tinder som utgjør Veotindene, Memurutindene og Leirhøe med Veobreahesten. Midt i isen stikker også nunataken Veobreatinden (2.183 moh) opp - en rundt og enkel topp å bestige fra sørvest.

Toppen når en enklest ved å starte fra Spiterstulen eller Glitterheim. Vår tur starter fra Glitterheim. Herfra må vi følge Veodalen 7 km inn til foten av Veobrean, langs med elven Veo, som for øvrig er et resultat av vann fra Veobrean.

Under Nørdre Veotinden (2.120 moh) er det frem med stegjern, sittesele, isøks og bretau. Her starter Veobrean som vi skal gå over på vår vei opp mot Veobreatinden. Første delen av breen er et slakt parti med blåis uten sprekker. Noe lenger opp passerer vi et brattere fall med mer sprekker. Det er en flott breis uten vanskelige passasjer og alle sprekkene er grei å passere.

Mot toppen av Veobreatinden (2.183 moh) fra skardet mot Memurutindene.
Veobreatinden (2.183 moh) stikker opp som et nutetak av Veobrean.

Vel forbi det største sprekkområdet dreier vi kursen vår mer direkte mot Veobreatinden som vi tenker å gå rundt fra nord til sørvestryggen. I skardet mellom Memurutindene og Veobreatinden, som er isfritt, legger vi igjen breutstyret og tar oss enkelt mot toppen av Veobreatinden.

Siste delen av turen opp mot den lille toppvarden går i grei ur over en bre rygg og vi bruker ikke mer enn 20 minutter på siste strekket opp mot toppen.

På vei opp Veobrean mot Veobreatinden.

Fra toppen er det flott utsikt over Veobrean med hele tinderekken som strekker seg i en hesteskoformasjon rundt breen. I øst starter tinderekken med Veotindene, hvor av Store Veotinden som den høyeste (2.240 moh). Deretter følger en hel rekke av Memurutinder, med Store Memurutinden (2.367 moh) som høyeste topp. I nordvest avsluttes tinderekken med Leirhøe (2.330 moh) og Veobreahesten (2.185 moh).

Det er greit å gjøre avstikker både til Store Memurubutinden eller Leirhøe om tid og vær tillater det. Hele traversen fra Nørdre Veotinden til Leirhøe kan klyves i et uten å måtte klatre.

I nord ser vi mot Glittertinden (2.459 moh), Glitterrundhøe (2.089 moh) og Ryggjehøe (2.142 moh). I tillegg er det utsikt nordøst over Veodalen mot Rondane.

Fra Veobreatinden er det fint å ta turen videre opp langs ryggen til Store Memurutinden (2.365 moh).
Veobrean med Veobreatinden øverst til høyre. Her sett fra Søre Veotinden. Memurutindene til venstre.
Veobrean med Veobreatinden øverst til høyre. Her sett fra Søre Veotinden. Memurutindene til venstre.

Fra toppen følger vi samme ruten ned igjen. Vi bruker to timer på isen opp mot toppen og litt under to timer ned igjen. Det er en artig bretur og det er fint å ta seg en tur innom sprekkområdet på veien.

Transportetappen fra Spiterstulen og inn til foten av breen er 7 km og tar omtrent en og en halv time hver vei. Med pauser ved foten av breen og på toppen brukte vi åtte og en halv time på hele turen.

Turen går som beskrevet over bre og det kreves breutstyr og kunnskap om ferdsel på bre for å gjennomføre turen, eventuelt brefører.

Turen kan også gåes fra Spiterstuen ved å gå inn mot Hellstugubrean og ta seg opp til Veoskardet. Fra Spiterstulen kan en også gå turen uten å krysse bre ved å gå over den nordligste av Memurutindene (2.264 moh). Dersom en vandrer hytte til hytte mellom Spiterstulen og Glitterheim er turen gjennom Veoskardet, over Veobren, med en avstikker til Veobreatinden et fint og langt mer spennende alternativ til å følge den merkede ruten over Skautflye.

Vintersid er Veobreatinden et flott turmål på ski, sammen med mange av de andre toppene rundt Veobrean. Ved gode snøforhold er breen normalt trygg å ferdes på vinterstid uten å måtte sikre, dersom en legger opp rutevalg etter hva som er tryggest for ferdsel på bre.

Utsikt mot Veobrean og Veodalen fra Nautgardoksle.

VEOBREATINDEN

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Veobreatinden

2.183 moh.

61°34′47″N 08°29′26″Ø

Lom, Oppland, Norge

Relaterte turer
Styggehøbrean rundt

Styggehøbrean rundt Ryggtravers over Veotinder og Styggehøbreatinder i Jotunheimen Tinderekken som strekker seg rundt Styggehøbrean i Memurutindmassivet er en flott Les mer

Bretriangelet i Jotunheimen

Bretriangelet i Jotunheimen En tredagers tur over breer og tinder i Memurutindmassivet Mange av Jotunheimens største breer finner vi i Les mer

Surtningssue – en stortopp i Jotunheimen

Surtningssue En av Jotunheimen´s stortopper Surtningssue - dette er en av Jotunheimen´s stortopper. Den er enkel å bestige, men ligger Les mer

Skikjøring på Hellstugubrean i Jotunheimen

Hellstugubrean i Jotunheimen Skikjøring på  breen blant  Hellstugutinder og Memurutinder Spiterstulen er et fantastisk flott utgangspunkt for turer blant Jotunheimen´s Les mer

Tverrbottindtraversen

Tverrbottindtraversen Tinderangling over ryggtravers i Jotunheimen uten bruk av tau I den sørvestlige delen av Galdhøpiggmassivet, like ved Leirvassbu, ligger Les mer

Soleibotntindtraversen i Hurrungane

Soleibotntindtraversen Tinderangling fra Lauvanostinden til Store Soleibotntinden i Hurrungane Det er i fjellmassivet Hurrungane, helt vest i Jotunheimen Nasjonalpark, at Les mer

Topptur på ski til Geite i Jotunheimen

Topptur på ski til Geite Kort topptur i Smørstabbtind-massivet ved Storbrean Geite (2.002 moh) er en de laveste toppene over Les mer

Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 Les mer

På tur over ryggen av Knutshøe

Knutshøe På tur over ryggen av Knutshøe vinterstid En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre Les mer

One thought on “Over Veobrean til toppen av Veobreatinden

Legg igjen en kommentar