Skåla er det høyeste fjellet i Norge med foten ved en fjord. I fjellene bak Loen i Breheimen ligger den 1.843 m høye toppen som også har et tårn på toppen. Skåla er en flott topptur både sommer og vinter. Vi tok fatt på det som skal være Nord-Europas lengste sammenhengende stigning for å overnatte på toppen i Skålatårnet, en svært kald vinternatt i desember. Fra toppen er det et imponerende skue ned mot Nordfjord, samt et hav av tinder som stekker seg ut mot havet, samt tindene rundt den langstrakte Jostedalsbreen.
Solen står lavt på himmelen i desember og det gjelder å komme seg tidlig avgårde for å utnytte det korte dagslyset denne dagen. Skåla er en svært populær topptur på våren, sommeren og høsten og mange kombinerer det med en overnatting i Skålatårnet, det runde tårnet som i dag fungerer som en selvbetjent turisthytte. Vi besøker Skåla når vinteren er på sitt kaldeste.
Skålatårnet, som også kalles Koumannstårnet, ble reist på toppen av fjellet Skåla i 1891. Det runde tårnet murt i stein består av 1,5 meter tykke vegger. Tårnet står værutsatt til og har gjentatte ganger mistet taket i vinterstorm. I 2016 åpnet også Skålabu, en moderne hytte med 20 sengeplasser, som overtar som hovedhytte etter selve tårnet. I dag er derfor selve tårnet vinterstengt, mens Skålabu er helårs-åpen. Vi besøkte Skålatårnet før Skålabu var oppført og i ettertid av vår tur har også selve tårnet fått seg en oppgradering.
Skåla er siste overnattingstopp på den populære topptur-ruten Breruta. Ruten går fra Fåberstølen over Jostedalsbreen til Bødalseter og videre over Tindefjella til Skålatårnet før nedkjøringen til Loen.
Skåla er også besøkt i forbindelse med starten på den lengre og alpine skituren Loen rundt, som følger breene og tindene rundt Lodalen.
Sommerstid er Skåla en populær motbakke for stiløpere og den vanlige fotvandreren. De sprekeste kan prøve seg på motbakkeløpet "Skåla 1848 meter rett opp" hvor de raskeste bruker i overkant av en time på turen opp mot toppen. Vinterstid er Skåla en ypperlig topptur på ski, med en lang og idyllisk nedkjøring.
Vi parkerer bilen på parkeringsplassen, like under der stien før oppsigningen starter fra Loen. Det er mange høydemetre som skal bestiges og vi har ikke for god tid om vi skal rekke frem før mørket innhenter oss. Første del av ruten går gjennom skogen på en godt tilrettelagt sti. Stien tar oss med inn i Fosdalen og etter hvert som trærne blir færre, blir det mer og mer snø. Det er etter at vi krysser elven i Fosdalen vi føler den virkelige oppstigningen begynner. Vi har med oss tunge tursekker, samtidig som snøen er hard og isete. Høydemeterene som vises på GPS'en føles nå å gå veldig sakte.
Den vardede ruten går opp og inn i dalen mellom Vesleskåla og Rongjuvnibba på sørsiden og den høye fjellsiden opp mot Skåla på nordsiden. En fantastisk solnedgang har startet og det blir stadig mørkere, men med stegjern og godt satt og hardt snødekke velger vi å gå oppstigningen i det brattepartiet som starter alt ved Vesleskåla. Her anbefales det ikke å gå, med mindre snøen har satt seg - og det er bedre og enklere å følge vardingen rundt med oppstigning fra sør-øst.
Vel over den bratte siden fra Skålavatnet gjenstår de siste høydemetrene langs den østgående eggen opp mot toppen. Det er mørkt og temperaturen har falt ned mot - 25 grader. Det er heldigvis skyfritt og vindstille, så det er enkelt å se vardingen opp mot toppen. Her går det stup på nordsiden av eggen.
Murene på hytta er over 1,5 meter tykke, og isen står inn døren og i vinduene. Den dårlige isolasjonen gjør at peisen ikke klarer å varme opp hytta, og det blir en kald natt. Heldigvis er vi godt kledd og dunposene våre holder varmen. I følge hytteloggen har det ikke vært overnatting her siden oktober, og det kanskje ikke uten grunn.
Etter 5 timer står vi endelig ved toppen av Skåla og kan entre Skålatårnet for å tilberede middag for kvelden. Det viser seg å være vanskelig å få fyrt opp peisen i kulden, men litt tennveske hjelper på.
Når solen står opp dagen etter får vi likevel den belønningen vi hadde håpet på. Utsikten er helt formidabel. Nedenfor oss ligger fjordarmen Nordfjord som strekker seg ut mot havet, omkranset av snødekte fjell.
I sør-øst ligger Jostedalsbreen, med dee karakterisktiske nunatakene Lodalskåpa (2.083 moh) og Brenibba (2.018 moh) stikkende opp av breisen.
I sør har vi de stupbratte fjellsidene ned mot Lovatnet og inn i Kjenndalen. Her ser vi det kjente utsiktspunktet Kjenndalskruna (1.830 moh), som er en populær avstikker på turen Jostedalsbreen på langs.
I nord-øst fortsetter den spisse eggen med sine bratte sider utover mot Stryneskåla (1.848 moh). Her går klassikeren Breruta inn på Skålabreen over mot Tindefjella og Tindefjellsbreen, hvor en kan ta seg ned til Bødalsseter.
Nordover ser en ut mot selve Nordsjøen og de spisse tindene rundt Hjørundfjorden, Sunnmørsalpene og Romsdalsfjellene.
Selv når solen står lavt på himmelen og minus gradene er mange blir turen til Skålatårnet spetakulær. Med ski får en også en fantastisk nedkjøring.
Skåla
1.843 moh
61°52′ 05″ N, 06° 57′ 57″ E
Stryn, Vestland, Norge
Fjellpionerer
Dr. H. Kloumann hadde et ønske om å gjøre fjellet mer tilgjengelig. Han mente høytliggende fjelluft var bra for folkehelsen og fikk ideen til tårnet som ble reist i 1881. Selv døde han samme året som hytten ble ferdigstilt, med de 1,25 m tykke stein-veggene.
~ Dr. H. Kloumann
Enken etter ideskaperen H. Kloumann sørget for at Kloumannstårnet ble ovelatt til Bergen Turistforening i 1897. Bergen og Hordaland Turlag driver hytten den dag i dag og har i 2016 ferdigstilt en helt ny hovedhytte på Skåla.
~ Fru Kloumann