Skitur til Brenibba på Jostedalsbreen

Skitur til Brenibba på Jostedalsbreen

Brenibba

Skitur til toppen av Brenibba på Jostedalsbreen

Brenibba (2.017 moh) er den andre av de to 2.000 meter toppene på Jostedalsbreen. Når en først er kommet opp på breplatået er Brenibba en enkel topp å bestige med fin utsikt over Jostedalsbreen, Breheimen og Jotunheimen. Brenibba er også en ypperlig topp å oppleve den fantastiske solnedgangen på Jostedalsbreen fra.

Brenibba på Jostedalsbreen sett fra Lodalskåpa.

Brenibba (2.017 moh) er et fjell som stikker opp av isen til Jostedalsbreen nord på Jostedalsbreen. Toppen er omringet av breer på alle kanter og det bratte og oppsprukne brefallet Småttene skiller Brenibba fra den høyeste toppen på Jostedalsbreen, Lodalskåpa (2.068 moh).

Brenibba er en enklere topp å bestige enn Lodalskåpa og kan gås på ski hele veien opp mot toppen fra vest. Brenibba besøkes ofte som avstikker på vårskiklassikeren Jostedalsbreen på langs, men kan også nåes som en lengre dagstur fra Fåbergstølen eller Bødalsseter.

Vi er på tur over Jostedalsbreen fra Fåbergstølen til Flatbrehytta og har gjort unna vår første etappe opp til foten av Brenibba hvor vi slår camp. Det er i slutten av mai og det er sol fra skyfri himmel og helt vindstille på breplatået. Med andre ord er det en perfekt dag for å besøke både Lodalskåpa og Brenibba.

Etter å ha nådd toppen av Lodalskåpa på ettermiddagen bestemmer vi oss for å få med oss solnedgangen over Jostedalsbreen fra Brenibba. Det blir en helt magisk stemning fra toppen med et flott fargespill vi sjelden har sett maken til.

Solnedgangen på Jostedalsbreen er sjelden flott. Her fra Brenibba.

Fra Brenibba er utsikten flott. Vi skuer bort på toppen vi har besøkt tidligere på dagen, Lodalskåpa. Den ser nok så ubestigelig ut fra denne siden. 

I øst ser vi toppene som omkranser Jostedalen, Breheimen og i bakgrunnen et flott skue mot Jotunheimens velkjente topper som ligger på rekke og rad. På litt lenger avstand ser vi Dovrefjell med Snøhetta og Tafjordfjella.

Spesielt Hurrungane ser flott ut i det solnedgangen kaster et rølig lys over de spisse tindene. Videre på rekken ligger Sognefjellet med Steindalsnosi og Fannaråken, Smørstabbtindene og Galdhøpiggmassivet.

Vi blir sittende og følge solnedgangen forsvinne bak fjellene vest i Fjordane før vi igjen renner ned til teltleiren vår ved foten av Brenibba.

Fra Brenibba på Jostedalsbreen er det flott utsikt mot Hurrungane og Jotunheimen.

For oss ble Brenibba en avstikker fra vår flerdagers-tur sørover Jostedalsbreen. Fra leiren vår nede på breplatået brukte vi ikke mer enn 30 minutter opp til toppen. 

Brenibba er også fin å stikke innom for de som går breruten mellom Fåbergstølen og Bødalen eller gjør den som dagstur fra de samme utgangspunktene.

Det går også fint å sette opp teltet på toppen av Brenibba og på med seg både solnedgangen og soloppgangen fra toppen. 

Førstebestigere på Brenibba er ikke kjent, men dette området av Jostedalsbreen har hatt breruter, som forbandt dalene vest for Jostedalsbreen med Jostedalen i øst, fra langt tilbake i tid.

Brenibba og Lodalskåpa kommer til syne etter å ha gått opp fra Fåbergstølsbreen.
Brenibba og øvre delen av Småttene sett fra Lodalskåpa.
Utsikt ned mot Bødalen og Loen.
Bødalsseter er et fint utgangspunkt for turer opp på Jostedalsbreen.
Leir på Jostedalsbreen ved foten av Brenibba.
Langs ved Fåbergstølsbreen går en av de mange brerutene over Jostedalsbreen.
Høgste Breakulen er det høyeste punktet på selve breen og varierer i høyde.
Lodalskåpa (2.082 moh) sett fra Brenibba.

Brenibba

2.017 moh

61°45′51″N 07°11′39″Ø

Luster, Sogn og Fjordane, Norge

Relaterte turer
Breruta – på ski over Tindefjellryggen

Breruta over Tindefjellryggen Alpin skirute over Tindefjellryggen og Jostedalsbreen fra Stryn til Jostedalen Folk har ferdes over Jostedalsbreen til alle Les mer

Tuftebreen i Jostedalen

Tuftebreen Spennende brearm av Jostedalsbreen Tuftebreen er en av Jostedalsbreens mange brearmer og strekker seg ut på den østlige siden Les mer

Skitur Loen rundt

På ski Loen rundt Skitur over fjell og breer - fra Slåla til Meleinsnibba Den alpine skituren Loen rundt er Les mer

Fåbergstølsbreen

Fåbergstølsbreen - fin oppgang til Jostedalsbreen Fåbergstølsbreen strekker seg ned i Jostedalen til 775 moh. Selve breen  og dens sprekker Les mer

Flatbreen og Flatbrehytta

Flatbreen og Flatbrehytta Spektakulær hytte helt sør ved Jostedalsbreen Flatbrehytta er to hytter som ligger på 994 moh ved enden Les mer

Utsikt fra Kjenndalskruna

Kjenndalskruna Flott utsiktspunkt på på Jostedalsbreen mot Loen og Lovatnet Kjenndalskruna er et fjell som bryter opp av Jostedalsbreen ytterst Les mer

Jostedalsbreen på langs – vårens flotteste skitur

Jostedalsbreen på langs Vårens flotteste fjellskieventyr Turen over den 60 km lange Jostedalsbreen er et rent natureventyr og den komplette Les mer

Til topps på Lodalskåpa – Vestlandsdronningen

Lodalskåpa Til toppen av Vestlandsdronningen Lodalskåpa er det karakteristiske fjellet en ser stikker opp som en hatt fra Jostedalsbreen. Fjellet Les mer

På tur i blåisen på Nigardsbreen

Nigardsbreen På brevandring i blåisen på Nigardsbreen I den innerste delen av den idylliske Jostealen finner vi Nigardsbreen, en av Les mer

2 thoughts on “Skitur til Brenibba på Jostedalsbreen

Legg igjen en kommentar