Search

Over vidden i Bergen – til Ulriken

Ulriken sett fra Rundemanen.

I Oslo har en Nordmarka, mens Bergenserne kan boltre seg på byfjellene. Over vidden er en populær tur over Storfjellet, som starter på Skansemyren ved Fløyen og ender på Montana nedenfor Ulriken. Kontrastene er store fra å stå midt i en storby til plutselig å stå midt opp på det som minner mer om et høyfjellsområde. Det er jul og i kraftig vind byr Ulriken på vakkert skue over Bergen by.

Utsikt fra Ulriken over Bergen sentrum.

Selv mange av storbyene i Norge byr på flotte naturopplevelser og Bergen er en av disse. Bergen er omringet av fjell på alle kanter og det er mange fler enn 7 av dem. Den mest kjente turen er turen over vidden, fra Fløyen til Ulriken (643 moh) - via Storfjellet (662 moh).

Turen over vidden begynner på grusvei, som går over til godt vardedet sti. Turmålet er den høye telemasten som står like ved Ulriken og turen gås på 4- 5 timer. Fra Fløyen går turen til Rundemannen. Herfra går turen rundt dalen med Svartediket over Vardegga og Storfjellet til Hauggjelsvarden, før siste stykke bort til Ulriken og Ultrikstårnet.

Storfjellet og "Vidden" sett fra Rundemanen.

Det er en mørk desember dag, da vi tar fatt på turen opp på fjellplatået, og det blir en forblåst tur da vi virkelig får kjenne på hvor sterk vinden kan være så fort en kommer opp på vidda. Inne på vidda har vi mer følelsen av å være på høyfjellet enn å være i Bergen by.

Når vi kommer til Ulriken er det skumring og mørket begynner å sige på. Selv i skydisen som ligger over byen får vi flott utsikt i det belysningen begynner å tennes i byens gater. Havnen virker travel med båttrafikk som kommer og går. Fra Ulriken kan en i klart vær også se mange av platformene som ligger ute i hvavgapet. Fjernt østover ser en på turen Gullfjellet (987 moh), en svært populær topptur til det som er Bergens høyeste fjell.

Deler av opp og nedstigning på turen over vidden kan kuttes ved å ta kabelbanen Fløibanen opp til Fløien stasjon på 320 moh og nedenfor fjellet Ulriken kan en ta taubanen Ulriksbanen fra 620 moh til Haukeland. Ulriksbanen er stengt denne dagen, men turen er kort ned til Montana.

Selv om det er vinter og snøen er kommet er det ikke gode nok forhold til å gå turen på ski, men med en fult snødekt vidde er denne turen en flott skitur vinterstid.

Flott kveldsstemning på Rundemanen, med utsikt vestover mot Sentrum, Askøy, Sotra og Nordsjøen.
Masten på Ulriken i kveldslys.
Ulriken sett fra Brushytten, som en passerer på veien opp til Rundemanen.
Bergen har flere fjell som en kan beskue fra Ulriken.
Ulriken, 543 moh.

Ulriken

643 m.o.h.

60° 22′ 38″ N, 05° 23′ 13″ E

Bergen, Hordaland, Norge

1.4K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close