Search

Den Sorte Kamin til Gygrestolen

Gamla and Gubben, Gygrestolen.

Gygrestolen er et fjell like utenfor Bø i Telemark, med fjellblokker og formasjoner formet av den siste istiden. Fjellet er lokalt et kjent landemerke og de to fjellblokkene Gamla og Gubben fremstår som utrolige formasjoner i dette området. En gigantisk sprekk deler Gamla i to deler på tvers og det er her en finner den noe spesielle klatreruten Den Sorte Kamin, som gjør det mulig å ta seg opp til toppen av fjellblokken.

Gygrestolen via Den Sorte Kamin

59°21′56″N 08°58′39″Ø
490 moh.
Midt-Telemark, Telemark og Vestfold, Norge

Vanskelighetsgrad
t
Tid
moh
Høyeste punkt
km
Avstand
m
Høydemeter

Gygrestolen er et kjent fjell for de som bor i området rundt Bø i Telemark, men kanskje noe mindre kjent utenfor Telemarks grenser. De to pillarene av fjellblokker, Gamla og Gubben, som reiser seg like utenfor stupet av Gygrefjellet er flotte fjellformasjoner og står som en stor kontrast til resten av det omliggende landskapet.

Selve Gygrestolen og Gygrestupet (490 moh) er et flott, men enkel rundtur på en godt tilrettelagt sti. En starter normalt ved parkeringsplassen ved Uvdalstjønna og følger en 7 km merket rundtur, hvor av 3,5 km opp til toppen. De to blokkene Gamla og Gubben må klatres og her finnes klatreruter med ulik vanskelighetsgrad.

Fjellblokken Gamla er delt på midten av en gigantisk skrekk som deler blokken tvers gjennom. Det er her vi finner klatreruten som har gjort Gygrestolen mest kjent – Den Sorte Kamin (4+).

For å komme til innsteget følger en stien som går langs den vestlige siden av Gygrestolen opp mot Maurknatten hvor vi tar av mot røysen av steinur og steinblokker som ligger i området nedenfor Gamla og Gubben. Her er vardet for å vise vei inn like under skaret mellom de to blokkene og her må det først klatres og klyves en kort taulengde (3-) før en kommer opp til innsteget til Den Sorte Kamin. Her må en bokstavlig talt krype inn i sprekken og til klatreruten som er noe utenom det vanlige.

Den sorte kamin (4+) består av 2 taulenger, hvorav den første taulengden er boltet. Ruten er noe utenom det vanlige, da de fleste velger å «åle» seg opp mot toppen – mer enn å klatre. En kommer seg enklest opp ved å sette ryggen mot veggen, og bruke føtter og armer i begge veggene. I den første taulengden er det er kanskje å få satt den første sikringen, som er cruxet. Deretter kan en bruke en liten hylle langs ruten til å sette beina. Her klatrer man en travers opp mot en steinblokk som har kilt seg. Sprekken blir stadig smalere inn mot steinblokken. Her setter en første standplass.

Den andre og siste taulengden klatres opp av sprekken, først langs en tydelig markert hylle før en igjen må åle seg oppover ved å benytte friksjonen ved å sette bein og armer i hver sin side av sprekken. Denne delen av ruten er ikke boltet og en sikrer ved å sette kiler i sprekker i veggen.

Vel oppe av sprekken kommer en opp på det flate platået til Gamla. Her er det god plass og en flott utsikt over Uvdal og mot Lifjell. Her ser en også svært tydelig hvordan sprekken deler Gamla på tvers i to deler.

Nå gjenstår en 30 m høy og luftig rappell ned fra Gamla. En kan velge å rappellere tilbake til skaret mellom Gamla og Gubben eller rappellere ned på motsatt side, sørvest veggen. Rappellfestet er boltet og her rappellerer en ned en 40 meter høy loddrett fjellvegg. En kommer ned i en steinur, men spennende og flott område omgitt av 40-50 meter høye fjellvegger med overgheng og sprekker.

Herfra tar en seg tilbake til stien gjennom samme steinuren som en vandret gjennom på vei mot skaret mellom Gamla og Gubben.

En tur opp til Gygrestolen og kanten av Gygrestupet er obligatorisk. Her er et fantastisk flott skue og ekstra flott å se Gamla og Gubben ovenfra.

Tilsvarende turer

Landets største


Turklassikere

Norges uberørte natur og majestetiske fjellandskap tiltrekker eventyrlystne turgåere fra hele verden med spektakulære fjellturer som utfordrer og belønner dem med utrolige panoramautsikter.

Her har vi samlet noen av de største turklassikerne blant norske fjellområder som du bør oppleve. Klassikerne er ofte lengre eller mer krevende turer med storslåtte opplevelser, som står på manges såkalte «bucket list».

2.3K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close