Search

På tur over ryggen av Knutshøe

Utsikten er flott fra Knutshøe inn mot de indre deler av Jotunheimen.

En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre ruten over ryggen av Knutshøe i den østlige delen av Jotunheimen. Den karakteristiske fjellryggen ligger lett tilgjenglig fra veien over Valdresflye og Gjendesheim. Langs ryggen vandrer en langs med stupbratte fjellsider omgitt av mektige fjell som Bukkehåmåren, Besshøe og Surtningssue, samt den langt mer kjente Besseggen. Fra toppen av Knutshø har en flott skue innover de indre deler av Jotunheimen.

Det er begynnelsen på april og det er meldt fint vær for en tur over ryggen av Knutshøe i den østlige enden av Jotunheimen. Det er betydelig tørrere i denne delen av Jotunheimen enn i vest og langt mindre snø. Ryggen er ofte avblåst med hard og isete snø, noe som gjør ryggen grei å gå vinterstid med stegjern og en isøks.

Den karakteristiske fjellryggen ligger tett inn til riksvei 51, som går over Valdresflye, og er derfor lett tilgjenglig. De fleste velger å gå turen fra parkeringlommen som er bygget ut ved veien og følge ryggen vestover mot Gjende. Returen går på sti langs sørsiden av ryggen langs med Øvre Leirungen og Leirungsdalen.

 

Siden det er vinter og skiene er satt igjen følger vi ryggen også tilbake, da den er lettere å gå til fots. Det er en kilometer fra riksveien og inn til innsteget der det gjelder å finne letteste ruten opp. Det er svært enkel klyving som starter til venstre for et overheng. Dersom en starter å klatre har en ikke funnet enkleste veien opp på ryggen. Videre er ryggen forholdsvis vid og helt grei å følge opp mot skadet før selve toppunktet. Sommerstid ser en tydelig merket sti med varding, som er grei å følge. Selv om ryggen er forholdsvis vid er det stupbratte fjellsider, særlig ned mot Leirungdalen i sørvest. Ryggen følger over to fortopper før en møter på det som kan virke som en vegg opp mot selve toppen.

Knutshøe ved Gjende i Jotunheimen sett fra Besseggen.

Det er den siste veggen opp mot ryggen som for mange kan virke svært luftig og eksponert, men når en tar seg inn i fjellsiden er den lite eksponert og svært grei å klyve opp. Vel oppe er det kort vei bort til toppvarden på 1.517 moh. Dette er altså ikke en av Jotunheimens 2.000-meter topper, men er likevel en svært flott tur å gå. Den er kanskje både flottere og morsommere enn Besseggen, som ligger på motsatt side av Gjende. Ikke minst er det færre som velger å legge ut på denne turen og vinterstid er det lite sannsynlig at du vil treffe på andre turgåere.

Fra Knutshøe er en fantastisk ustikt innover mot indre deler av Jotunheimen. Det er mektige omgivelser med Besshøe, Besseggen og Gjende i nord, den stupbratte fjellveggen til Bukkehåmåren og Valdresflya i sør. Vestover ser en mot Memurubu, Memurudalen og Memurutindmassivet med toppen av Surtningssue (2.368 moh). Under oss har vi Leirungsdalen med den flotte formasjonen som Leirungsåe danner før den renner ut i Øvre Leirungen.

 

Fra ryggen til Knutshøe ser en blant annet inn mot Memurubu, Gjende, Surtningssue og Besshøe.
Toppen av Knutshøe (1.517 moh) ved inngangen til Jotunheimen i øst.

De fleste velger å gå hele ryggen fra øst mot vest. Fra Gjende går det sti langs Leirungsdalen, alternativt langs Gjende til Gjendesheim.

Turen er forholdsvis kort. Dersom en kun skal til toppen tar det 3- 4 timer tur - retur, men det anbefales å følge ryggen et stykke videre vest fra toppen for å få den fine utsikten mot Memurubu. Dersom en følger hele ryggen og gjør retur via Leirungdalen må en påregne 7 timer.  Selve fjellryggen er i sin helhet nok så nøyaktig 5 km lang.

Turen over ryggen av Knutshøe krever ingen sikring og er ikke eksponert om en tar de riktige veivalgene. Vinterstid kan det være avgjørende med stegjern og isøks, da det kan ligge har snø og is i de bratte partiene. Det er egentlig ingen ting i veien for å ta med skiene, men de må festes på ryggen på de to bratte punktene, samt ha kontroll på at en ikke havner utfor de stupbratte fjellsidene.

 

Den luftige fjellryggen Knutshøe ved Gjende i Jotunheimen.

Knutshøe

1.517 moh

61°28′48″N 08°45′19″Ø

Vågå, Innlandet, Norge

7.2K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close