Search

Topptur på ski til Høgeloft

Hurrungane sett fra Høgeloft (1.921 moh) på Filefjell.

Høgeloft er blitt en svært populær topptur på Filefjell, særlig om vinteren på ski. Toppen deler grensen mellom Lærdal og Hemsedal og er det høyeste fjellet i begge kommuner. Herfra er det særlig flott panoramautsikt mot Jotunheimen og Hurrunganes kvasse tinder. Selv er Høgeloft en snill topp å bestige, uten at det blir alt for bratt. Nedkjøringen er lang og fin. Dette kongen av Filefjell, Høgeloft 1.920 moh - den nest høyeste toppen sør for Jotunheimen. 

Filefjell er fjellområdet som avgrenses av fjellovergangene E16 i nord og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet i sør. Fra den vestlige enden av Eldrevatnet starter skituren mot toppen av Høgeloft (1.920 moh), det høyeste fjellet på Filefjell. Her går skillet mellom øst og vest, for toppen deler Sogn og Fjordane fra Buskerud og Lærdal fra Hemsedal. Toppen er den nest høyeste sør for Jotunheimen og bare Folarskardnuten (1.933 moh) på Hallingskarvet er høyere.

Turen begynner slakt innover langs dalføret som skiller Høgeloft og Bleia (1.821 moh). Dette dalsøkket leder inn mot en annen populær topp, Sulefjellet (1.809 moh), Suletinden (1.780 moh) og den selvbetjente hytten Sulebu. Vi tar oss inn til foten av Høgeloft og fjellets vestlige side. Her kommer det bratteste partiet på opp mot 30 grader. Det er fin utsikt vestover og plutselig kommer også Hurrungane til syne. Den siste delen av oppstigningen har slak helling hele veien mot toppen. På toppunktet står en større varde.

Høgeloft (1.921 moh) er det høyeste fjellet på Filefjell. Her sett fra Bleia.

Det er en utrolig flott og vid utsikt fra toppen av Høgeloft, preget av kontraster. Det er nettopp utsikten, som gjør at turen til Høgeloft er verdt et besøk. Mot nord har en utsikt inn i hele den sørlige delen av Jotunheimen. Særlig de kvasse tindene i fjellmassivet Hurrungene fremstår som svært fremtredende, med Store Austanbottstind, Store Ringstind, Dyrhaugsryggen, Store Skagestølstind og Styggedalstindene. Lenger øst ser vi mot Falketind, Uranostinden og tindene rundt Uranosbreen. Deretter følger hele fjellmassivet som utgjør Gjendealpene. Også Galdhøpiggen er godt synlig. Det er rett og slett en av landets flotteste panoramautsikt mot Jotunheimen fra Høgeloft.

I vest er det flott utsikt mot de noe mer runde toppene rundt Lærdal og Aurland. Vi ser tydelig hvordan de dype dalene og fjordene skjærer seg ned i terrenget. I sør ser vi ryggen av Hallingskarvet og Folarskardnuten, samt Reineskarvet. I øst ser vi mot Hemsedalsfjellene hvor av Ranastongi er den høyeste toppen med sine 1.900 moh. Under oss i sør øst har vi Juklevatnet, Vesle Jukleeggi og Grøndalen. I nordvest har vi også fjellene rundt Sogndal med Jostedalsbreen. Denne høye beliggenheten som Høgeloft har midt mellom øst og vest gjør at vi ser store deler av Norges fjellheim.

Utsikt vestover fra Høgeloft mot Lærdal.
Siste stykket opp mot toppen av Høgeloft.

Nedkjøringen fra Høgeloft mot Eldrevatnet og Oset er lang og fin. Etter å ha kjørt ned det bratteste partiet fra Høgeloft gjelder det å gjøre smarte veivalg, slik at en unngår å måtte begynne å gå eller stake. Inne på anleggsveien over Ulvehaugen er det svært slakt nedover og en må beregne å måtte stake litt.

Høgeloft kan nåes fra flere steder og alternative utgangspunkt er fra Oddedalen eller fra turisthyttene Sulebu og Kljåen. Høgeloft er fin å bestige både på fjellski og toppturski, men fra Sulebu er nok fjellski anbefalt grunnet lang anmarsj.

 

Flott utsikt i alle himmelretninger på Høgeloft. Her vestover mot fjellene rundt Lærdal.

HØGELOFT

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Høgeloft

1.920 moh

61°03′14″N 08°12′49″Ø

Lærdal, Vestland, Norge

4.9K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close