Topptur til Ranastongi i Hemsedal

Topptur til Ranastongi i Hemsedal

Ranastongi i Hemsedal

På topptur til midten av Sør-Norge med panoramautsikt til Jotunheimen

Det er ikke mange fjell over 1.900 m sør for Jotunheimen, men Ranastongi på grensen mellom Hemsedal og Valdres er akkurat 1.900 moh. Toppen ligger rett ved stupene ned mot Hetebotten og herfra har en flott utsikt inn mot den sørlige delen av Jotunheimen. Turen er egnet både som fjellski og randonnée tur.

Toppen av fjellet Ranastongi ligger på grensen mellom Hemsedal og Valdres og er det fjerde høyeste fjellet sør for Jotunheimen. Bare Folarskardnuten (1.933 moh) på Hallingskarvet, Høgeloft (1.922 moh) på Filefjell og et punkt på Hallingskarvet øst for Folarskardnuten (1.905 moh) er høyere.

Ranastongi er med sine akkurate 1.900 moh en utmerket topp for panoramautsikt inn mot hele den sørlige delen av Jotunheimen. Fra toppen er det et flott skue mot hele tinderekken i Gjendealpene, samt Hurrungane og andre mektige tinder som Falketind og Uranostinden.

Turen til toppen av Ranastongi er gjennomførbar både på fjellski og randonnée-ski, men dersom veien inn til grenden Vabuleino må en påregne en nesten 4 km lang innmarsj fra parkeringen under Harahorn før oppstigningen mot Ranastongi kan starte. Innmarsjen går stort sett greit og raskt da en kan gå over Vavatn om isforholdene på vannet tillater det. Om ikke er det preparerte løyper på land inn mot Vabuleino.

Fra Vabuleino starter oppstigningen mot toppen og det går jevnt oppover uten at det blir særlig bratt. Dette er en trygg topptur med tanke på skred, da det ikke blir brattere enn 30 grader dersom en tar riktig rutevalg.

Den lange sørvest flanken opp mot toppen av Ranastongi (1.900 moh).

En holder inn mot et dalsøkke, Lysebotn, hvor det tidvis blir noe brattere før en kommer opp over kanten på Lysebottskarvet og opp på en flanke med svak helning opp mot toppen. Denne flanken er en og en halv kilometer lang. Ruten er merket på kartet med sommerstid. På toppen går det stupbratt ned mot Hestebotten, som er omringet av stupbratte fjellsider. Det er et lite norsk Gran Canyon her inne på grensen mellom Valdres og Hemsedal. På motsatt side av botten ligger Rankonøse (1.771 moh) og Klanten (1.768 moh), med Storebottegge (1.820 moh) innerst. Hele turen rundt Hestebotten er en flott fjellskitur.

Fra toppen av Ranastongi er en flott panoramautsikt mot hele den sørlige delen av Jotunheimen mot nord. Rekken med alle tindene som utgjør Gjendealpene er godt synlig med Galdeberget i vest, Torfinnstindene i midtre delen, samt Kalvehøgde mot Rasletind i øst.Lenge vest ser vi mot Uranostindbreen omgitt av den kvasse Uransostindryggen og Sagi.

Østover er det et betydelig flatere terreng i retning Valdres. Det er også flott utsikt mot de øvrige Hemsedalsfjella og Skarvheimen, særlig i den sørvestlige retningen. Det at toppen er av de høyeste sør for Jotunheimen gjør utsikten ekstra vid og flott.

Fra Ranastongi går det bratt ned i Hetebotten og her Geitebotten.
Det går stupbratt ned mot Geitebotten fra Ranastongi (1.900 moh).

Selv om turen til Ranastongi blir forholdsvis lang når Hydalsveien er stengt helt inn til foten av fjellet ved Vaboleino, får det forholdsvis fort innover da terrenget er lettgått. Fra parkeringsplassen under Harahorn inn til Vaboleino går det en time og fra Vaboleino til toppen går det ytterligere to timer. Nedkjøringen går raskt unna på 20 min. Totalt bruker en ikke mer enn 4,5 timer tur retur når Hydalsveien er stengt. Turen er totalt 19,5 km i lengde.

Nedkjøringen mot Vavaten er ikke kjedelig selv om det ikke er særlig bratt terreng og en kjører helt ned mot vannet uten å få stigning. Det kan være noe avblåst oppe med toppen, slik at noen steiner stikker opp her og der.

Toppen av Ranastongi er det fjellet som er regnet for å være plassert  nærmest midten av Sør-Norge. Herfra er det like langt til Nordsjøen i vest, Sverige i øst, Skagerak i sør og Norskehavet i nordvest.

 

Utsikt mot Gjendealpene fra Ranastongi, med Galdeberget i vest og Rasleitnden i øst.

Ranastongi

1.900 moh

61°01′06″N 08°30′34″Ø

Hemsedal, Buskerud, Norge

Relaterte turer
Bitihorn – inngangen til Jotunheimen

Bitihorn Inngangen til Jotunheimen i sør-øst Følger en riksvei 51 forbi Beitostølen passerer en like etter et karakteristisk fjell, som Les mer

Vassfaret – På ski gjennom bjørnens rike

Nevlingkollen Vassfaret – På ski gjennom bjørnens rike Drar en til Flå i Hallingdalen, og fortsetter videre nord opp mot Les mer

Blåbergi – topptur med utsikt over Skarvheimen

Blåbergi Topptur med utsikt over Skarvheimen Skarvheimen byr på langstrakte skarver, vide flyer og en rekke nuter. Her finner vi Les mer

Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid

Baksafjellet Høyeste toppen i fjellskillet mellom Skarvheimen, Hardanger og Vossefjellene! Topptur med utrolig utsikt i vest - Baksafjellet Høyeste toppen Les mer

På ski over Vossaskavlen

På ski over Vossaskavlen Utsatt fjellpass mellom vest og øst i Nansens fotspor Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Les mer

Rundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse

Fra Geiterygghytta til Finse Rundtur på ski i Skarvheimen Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for Les mer

Prestholtskarvet

Prestholtskarvet Topptur opp på Hallingskarvet rygg Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse Les mer

En liten topptur til Lille Finsenuten

Lille Finsenuten En liten topptur med flott utsikt over Finse og Hardangerjøkulen En topptur til Lille Finsenuten er en kort Les mer

Vårtur på ski over Hardangerjøkulen

Vårskitur over Hardangerjøkulen Jøkulrunden fra Finse Våren er kommet og denne gangen har vi tatt turen til Finse for å Les mer