Search

Pollux – 4.000-meter topp i Monte Rosa massivet

Pollux er en av alpenes 82 4.000-meter topper og ligger i Monter Rosa-massivet på grensen mellom Italia og Sveits. Toppen ligger i et fantastisk alpint landskap omgitt av mektige breer. Pollux kar kanskje enklest adkomst vinterstid med ski. Normal ruten mot toppen går langs en rygg som i første del krever en del klyving der de mest krevende partiene er sikret med tau. 

Vi starter dagen etter å ha overnattet i turisthytten Rifugio Guide della Valle d’Ayas, som har en imponerende beliggenhet på en fjellhylle på en rygg, som bærer samme navn som hytten, 3.420 moh. Hytten ligger helt inn til breen Grand Glacier de Véraz og har en utrolig utsikt ut Val de Véraz-dalen. Hytten er et godt utgangspunkt for bestigning av 4.000-meter toppene Pollux, Castore, Rocce Nere og Breithorn. Hit kommer en opp på sti fra St. Jaques i Val de Véraz på den Italienske siden, eller ved å krysse Breithorn-passet fra heisanlegget som tar en opp til Plateau Rosa eller Klein Matterhorn.

Vi skal bestige Pollux (4.092 moh) denne dagen opp normal ruten. Etter en tidlig frokost spenner vi fast skiene og tar oss opp breen Grand Glacier de Véraz. Breen er stedvis godt oppsprukket med dype sprekker - her er det ingen tvil om at en sikrer seg ved å binde seg inn i tau. Vi tar oss videre opp over breen og helt inn til foten av Pullox, en snøflanke som leder bratt opp til ryggen. Her setter vi igjen ski og staver, som erstattes med stegjern og isøks - i det vi nå begynner på den tekniske delen opp ryggen mot fortoppen. Dette partiet er det mest krevende og innebærer en hel del klyving og noe enklere klatring i et parti som er sikret med utlagte tau.

Castor (4.223 moh) sett fra fortoppen til Pollux.
Snødekket rygg fra fortoppen mot mot toppen av Pollux.

Klatringen er ikke mer krevende enn grad 2 og i denne delen er ruten sikret med faste tau. Dette er altså en veldig fin nybegynner topp for alpin klatring i høyfjellet. På fortoppen er vi ferdig med den tekniske delen. Her står en av mange jomfru Maria statuer som finnes på topper rundt om i Alpene. Utsikten er mektig når vi nå står like på 4.000-meter grensen og speider sørover Italia, Grand Glacier de Véraz og Val de Véraz. Øverst i dalen og på kanten av breen ser vi hytten der vi overnattet - Guide della Valle d'Ayas. Mot sørøst ser vi rett inn i en annen mektig 4.000-meter topp, Castor (4.225 moh) og i nordvest ser vi inn i Roccia Nera (4.074 moh) og den flotte Breithorn traversen.

Fra fortoppen er det bare vandre opp til hovedtoppen langs øvre delen av den nordvestvendte snøflanken. På toppen åpner det seg et nytt mektig syn. Monte Rosa-massivets kronjuveler ligger på rekke og rad foran oss i øst. Først den kvasse Liskam-traversen, deretter Monter Rosas høyeste fjell - Dufourspitze (4.634 moh). Duforspitze er ikke bare høyest i Monte Rosa massivet, men det høyeste fjellet i Sveits og regnet for å være Alpenes nest høyeste topp. Mot nord er et voldsomt brelandskap kalt Gorner breen. Breen er det nest største bresystemet i Alpene etter Aletsch breen lenger nord. Den 12 kilometer lange breen trekker seg årlig tilbake mer enn 30 meter og har mistet nesten 3 km siden midten av 1800-tallet.

Grand Glacier de Véraz med Val de Vera i bakgrunnen.

Vi velger samme returen ned til snøflanken hvor vi satte igjen skiene. To korte rappeller forbi klyvepunktene på ruten. Herfra tok vi på skiene og satte utfor mot Glacier de Véraz, men i retning mot Breithornpass. Fra Breithornplateau fikk vi hele 1.800 høydemeter med skikjøring ned til den Italienske alpelandsbyen Breuil-Cervinia.

En bestigning av Pullox kombineres gjerne med en bestigning av Casto (4.223 moh), som bestiges opp den lange, vestvendte breflanken. Breen har dype sprekker, så sikring er helt nødvendig. Fin å bestige på ski, med et bratt parti i øvre del på opp mot 45 grader, som må forseres før en kommer opp på ryggen mot hovedtoppen. Toppen er utsatt for ras fra breen på varme dager.

Breithorn (hovedtoppen 4.164 moh) lar seg også bestige enkelt fra Breithornplateau.

Utsikt fra Pollux mot Lisskam og Monte Rosa massivet.
Breithorn (4.134 moh) sett fra Breithornplatået.

POLLUX

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Pollux

4.089 moh.

45°92′77″N 7°58′52″Ø

Visp District, Canton du Valais, Sveits

1.5K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close