Search

Brigata Tridentina

Turisthytten Refugio Cavazza al Pisciadù med Cima Pissadu (2.985 moh) bak.

Vi er i den Syd Tirolske delen av Alpene - fjellområdet Dolomittene - hvor Via Ferrata har sitt opphav. I Sella massivet, midt i Dolomittene, finner vi en av de mest populære Via Ferrata-rutene; klassikeren Brigata Tridentina. Fra Gardena passet over Val Badia tar vi oss opp de 629 høydemeterne med Via Ferrata til den betjente turisthytten Rifugio Pisciadu. Hytten bærer navnet av fjellet den ligger like under - Pisciadú (2.985 moh).

Selv om den første kjente Via Ferrata-ruten ble satt opp i Østerrike på Großglockner (3.798 moh), som er Østerrikes høyeste fjell - regner en gjerne Dolomittene for å være fra hvor Via Ferrata har sitt opphav. Årsaken er nok den massive utbyggingen av Via Ferrata-ruter under første verdenskrig. Rutene skulle hjelpe soldater som kjempet i fronten - som nettopp gikk gjennom Dolomittene.

En av de mest populære Via Ferrata-rutene i Dolomittene er oppkalt etter den Italienske militære troppen som faktisk startet arbeidet med å bygge den nedre delen av ruten - Brigata Tridentina. Ruten er i dag en klassiker i Dolomittene og går i et svært vakkert naturområde i det som er Stella massivet - sentralt i Dolomittene.

Via Ferrata Brigata Triendtina ligger ikke langt unna alpebyene Colfosco og Corvara i Valle Badia og ruten starter fra Gardena passet på 1.956 moh. Når en ser ruten på avstand ser det svært så bratt ut opp til fjellplatået der den betjente turisthytten Rifugio Pisciadú ligger.

Ruten er svært så populær og det kan være en fordel å starte tidlig for å unngå de store køene. Rutens spektakulære omgivelser, samt den korte anmarsjen må være en av årsaken til rutens popularitet. Det hele starter på en større parkeringsplass i Gardena passet. Herfra er det en kort spasertur til den første og nedre delen av Via Ferrata ruten starter. Denne delen er kort og vel oppe fortsetter vi på en idyllisk sti mot der Via Ferrata klatringen virkelig starter.

Via Ferrata ruten Brigata Tridentina er en klassiker og av de mest populære i Dolomittene.

Høyt over oss har vi de loddrette fjellveggene til Torre Brunico og Mur de Pisciadù. I begge veggene er det god etablerte flere taulengders klatreruter opp til toppen av selve fjellplatået. Vi følger en tydelig sti til vårt innsteg, lenger mot øst, like til høyre for det vakre Pisciadù fossefallet. Utsikten ned over det grønne dalføre Val Badia er særlig flott og danner en kontrast til den kalk-hvite veggen over oss. Vel fremme ved den andre delen av Via Ferrata ruten, starter den morsomme stigningen opp Torre Exner.

Via Ferrata-ruten er godt vedlikeholdt og selv om den tidvis er både bratt og luftig er den aldri særlig vanskelig. Det er en skikkelig kosetur i luftige omgivelser.

Den tredje og siste delen av ruten opp mot toppen av Torre Exner (2.496 moh) er den bratteste delen. Plutselig er vi oppe på toppen og her møter den kjente og luftige hengebroen oss, som tar oss over den dype kløften mellom Torre Exner og Pisciadù platået.

 

Via Ferrata ruten Brigata Tridentina al Pisciadù er oppkalt etter den Italienske forsvarstroppen som bidro til å konstruere ruten.
Nedstigning følger normalt ruten gjennom Val Setus.

Selv om det er en forholdsvis lang Via Ferrata-rute, føltes den som kort. Vi er plutselig oppe på platået og ruten er slutt like over hengebroen. De øvreige delene av Pisciadù´s fjellmassiv har kommet til syne - formet som de typiske Dolomitt-fjellene, tårn med stupbratte fjellsider.

Fra slutten av Via Ferrata-ruten følger vi en sti frem til den betjente turisthytten Rifugio Cavazz al Pisciadù (2.583 moh). Her serveres det kald eller varm drikke, samt bakverk. Utenfor hytten er det fint å sitte å nyte sommervarmen og snakke med andre vandrere som går hytte til hytte i Sella massivet.

Det er god tid, for dem som ønsker å forlenge turen, til å bestige selve toppen av fjellet Cima Pisciadù (2.985 moh). Fra turisthytten er det kun en time opp mot toppen på en bratt sti uten alt for store vanskeligheter. Ruten er delvis sikret på eksponerte partier.

Returen ned fra turisthytten følger en vel så flott sti ned Val Setus, markert med rutenr 666. Det går bratt ned her, men det er satt opp sikring som en Via Ferrata som går an å holde seg i. Det går forholdsvis raskt nedover og plutselig er vi tilbake på parkeringsplassen , der turen startet. 4 timer brukte vi på rundturen (uten bestigning av Cima Pisciaù), noe som inkluderte en god pause på Rifugio Cavazz al Pisciadù.

 

Via Ferrata ruten Brigata Tridentina kombineres gjerne med et besøk innom turisthytten Refugio Cavazza al Pisciadù.
Utsikt ned mot Alta Badia og Corvara fra Via Ferrata Brigata Tridentina.

VIA FERRATA BRIGATA TRIDENTINA

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Via Ferrata rute
Via Ferrata rute

Rifugio Pisciadù

2.585 moh

46°32′11″N 11°49′18″Ø

Val Badia, Bolzano, Italia

Route 3,602,461 - powered by www.wandermap.net
789 Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close