Search

Petit Flambeau´s nordøst ryggtravers

Vallée Blanche, Aiguille du Midi og Midi-Plan Travers sett fra Petit Flambeau (3.440 moh).

En flott bretur i Mont Blanc massivet er å gå fra Aiguille du Midi (3.842 moh) på fransk side over til den italienske siden med Rifugio Torino (3.371 mot) og Pointe Helbronner. Påturen kan en ta seg opp på nunataket og den lille ryggen Petit Flambeau (3.440 moh ), som stikker opp av breisen og har et flott skue over blant annet Mont Blanc (4.808 moh), Vallée Blanche og nedover dalføret mot Mer de Glace. Turen over Petit Flambeau er en enkel mini-travers i mektige omgivelser.

Glacier du Géant og Petit Flambeau (midt i bildet) med Mont Blanc bak til venstre.

Traversen over breen Glacier du Géant er en forholdsvis enkel, men spektakulær tur mellom Aguille du Midi på den franske siden av Mont Blanc massivet og over til Pinte Helbronner på den italienske siden. Like før en kommer over til den italienske siden passerer en nunataket og kanskje den enkleste ryggtraversen i Mont Blanc massivet - Petit Flambeau. Her er det verst å ta turen opp vestryggen - en enkel snøbakke - for så å fortsette ut nordøst ryggen, som har flott panoramautsikt over Glacier du Géant, mot Valle Blanché, ned mot Glacier du Tacul og Mer de Glace.

Glacier du Géant traversen går over en av Alpenes største breer i et spektakulært område omgitt av Vest-Europas desidert høyeste fjell. Et mer alpint landskap skal en lete lenge etter i Europa. Underveis vil en passere et mer oppsprukket del av breen hvor en går på smale isrygger omgitt av dype bresprekker og spennende istårn og formasjoner. En passerer også den kjente skulpturformede ryggtraversen Arête des Cosmiques, det sylskarpe nunataker Gros Rognon,  før en runder  stupbratte fjellsidene og pinaklene til Mont Blanc du Tacul før en runder Aiguille de Toule og kommer til Petit Flambeau (3.440 moh).

Betrakter Mont Blanc (4.808 moh) fra Petit Flambeau (3.440 moh).
Utsikt fra Petit Flambeau over Glacier du Géant.

Turen starter fra Aiguille du Midi (3.842 moh) hvor til en raskt kommer opp med de to kjente taubanene fra Chamonix. Fra Aiguille du Midi tar en seg ned på breen Vallée Blanche og her er det på med bresikringsutstyr og eventuelt ski om en ikke går til fots. Breen traverseres langs med den kjente, karakteristiske og nesten kunstneriske ryggen Arte des Cosmiques og turisthytten Refuge des Cosmiques før en runder inn mellom Pointes Lachenal og nunataket Gros Rognon. Dette er også den enkle normalruten for frikjørere ned Vallée Blanche, den mest kjørte frikjøringsruten her i Chamonix området.

Vi traverserer breen videre langs med spektakulære fjellsider og pinakler av østsiden til Mont Blanc du Tacul (4.248 moh). Vi passerer også flere åpne sprekkområder i breen Glacier du Géant. Bresprekkene i Mont Blanc-massivet skal ikke undervurderes, da de er langt dypere enn hva vi normal er vant med i toppturområder med breer i Norge. 400 meter dype sprekker som strekker seg langs med fjellet og redninger av fall på 80 meter er blitt gjort på Vallée Blanche. Flere steder på traversen vår kommer en tett innpå spektakulære åpne bresprekker og imponerende isformasjoner og istårn.

Nordøstryggen opp til Petit Flambeau (3.440 moh). Skylifts øvre stasjon på Pointe Helbronner og Grand Flambeau (3.559 moh) bak.

I det vi runder Pyramide du Tacul er vi på traversens laveste del og vi går noe opp igjen, forbi Pointe Adolphe Rey og gjennom det som er den mest oppsprukne delen av breen. En passerer videre Tour Ronde (3.792 moh), ryggtraversen Aiguille d´Entrèves, Aiguille de Toule før en kommer bort til Petit Flambeau (3.440 moh). Petit Flambeau er en fjellrygg som stikker opp av Glacier du Géant og er svært enkel å traversere. Først går en opp en snøbakke på vestryggen til selve toppen. Her er det fin utsikt over Glacier du Géant og hele ruten vi har gått fra Aiguille du Midi. Det er panoramautsikt ned mot det meste av fjell som omringer breen og ikke minst selveste Mont Blanc (4.808 moh).

Fra toppen kan en velge å returnere eller traversere videre ut nordøst-ryggen, som byr på en kort klyverute uten at det er særlig krevende. Dette må være blant de enkleste ryggtraversene i Mont Blanc massivet og er en flott introduksjon eller smakebit. Turen avsluttes ved Pointe Helbronner eller turisthytten Rifugio Torino. Herfra kan en ta taubanen ned på den Italienske siden til Entrèves. I sommermånedene kan en returnere tilbake til Aiguille du Midi i taubanen mellom Pointe Helbronner og Aiguill du Midi.

Traversen over Glacier du Géant og Petit Flambeau er en enkel med flott tur. Turen krever sikring på bre og kunnskap om brevandring. Sertifisert tindevegleder kan eventuelt benyttes til føring om en ikke besitter slik kunnskap og erfaring.

En gruppe på ski over breen Glacier du Géant mellom Kuffner traversen og Trident du Tacul.

Glacier du Géant traversen med Petit Flambeau

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Klatresele
Klatresele
Stegjern anbefales
Stegjern anbefales
Tausikring anbefales
Tausikring anbefales
Isøks anbefales
Isøks anbefales

Petit Flambeau

3.440 moh.

45°85′18″N 06°92′89″Ø

Chamonix, Rhône-Alpes, Frankrike

896 Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close