Search

Alpin klyvetur i Alpene – Aiguille du Tour

Pinakkel like nedenfor sørtoppen til Aigulle du Tour (2542 moh).

Vi er helt nord i Mont Blanc-massivet og like ved grensen til den Sveitsiske siden, på hytten Refuge Alpbert Premier (2.702 moh). Ved kanten av den massive isbreen Glacier du Tour er vi omgitt av et alpint landskap med svære bresprekker og kvasse, alpine tinder. Vi er her for å gjøre en bestigning av Aiguille du Tour (3.542 moh), en av de mest populære toppturene i dette området. 

De to toppene til Aiguille du Tour sett fra øst.

Vi har nettopp ankommet den betjente turisthytten Refuge Albert Premier, som ligger på en fjellhylle over den massive breen Glacier du Tour. Vi har kommet hit etter en dags anmarsj gjennom fjellpasset Col du Passon, helt fra landsbyen Argentier i Chanmonix-dalen. Fra Argentier tok skiheisene oss opp til Aiguille des Grannds Montets (3.295 moh), fra hvor vi tok oss over breen Glacier d'Argentiére, gjennom Col du Passon og videre ned på breen Glacier du Tour. I hytten Albert Premier skal vi overnatte før vi gyver løs på en alpin klyvetur til toppen av Aiguille du Tour sin sørlige topp på 3.542 moh).

Den betjente turisthytten Albert Premier ligger spektakulært til ved Glacier du Tour og ved foten av Pointe des Grands.  Fra vinduet i spisesalen har en flott utsikt mot breen og Aiguille du Chardonnet (3.681 moh). Solnedgangen fra terrassen er definitivt verdt å få med seg.

Det er tidlig start påfølgende dag i det vi legger på vei mot Aiguille du Tour. Vi følger like breen oppover og passerer like under sørsiden av fjellet vi snart skal stå på. Vi skal klyve normalruten fra øst og må ta oss opp rennen Col Supérieur du Tour og inn på breplatået Plateau du Trient.

Solnedgang og stjernehimmel fra turisthytten Albert 1er.
Pinakkel like nedenfor sørtoppen til Aigulle du Tour (2542 moh).

Rennen Col Supérieur du Tour er bratt, men vi går nesten helt opp mot skaret på ski før vi må ta skiene på sekken det siste stykket. Gjennom skaret kommer vi inn i en helt ny verden og inn på breen Plateau du Trient. Vi er nå inne på Italiensk side og Glacier du Trient strekker seg ned mot dalen der vi finner landsbyen Trient, kjent for god isklatring. Vi skal bestige Aiguilles du Tour opp normalruten som er opp østsiden. Aiguilles du Tour består at to hovedtopper hvorav sørtoppen, som vi skal bestige, er den høyeste med sine 3.541 moh.

Fra Plateau du Trien tar vi sikte opp mot søroppen og en bratt snøflanke som vi følger opp mot ryggen sør for toppen. Her setter vi fra oss skiene og finner frem stegjern og isøks. Nå begynner en svært så morsom klyvetur, som først følger et hyllesystem på østsiden av sørtoppen, rundt mot nordryggen. Opp nordryggen er det luftig og bra eksponert ned mot Glacier du Tour i vest. Noen vil ikke sikre her, men andre vil kanskje sikre de mest eksponerte klyvepartiene. Oppe på toppen er en formedabel utsikt over den nordligste delen av Mont Blanc-massivet.

Fra Aiguille du Tour med utsikt mot Glacier du Tour.
Turisthytten Refuge Albert Premier

Sørover ser vi mot massivets høyeste topp, Mont Blanc (4.808 moh). Mot nord ser vi mot Rhone dalen - Aigulle du Tour markerer på mange måter slutten på Mont-Blanc massivet i nord.

Vi følger samme veien ned til brekanten der skiene står. Nå gjenstår en lang skitur helt ned til Le Tour og det skal til tider bli bratt skikjøring. Først greit over Plateau de Trient, for så ned rennen Col Supérieur du Tour - som er nok så bratt i den øvre delen. Nede på Glacier du Tour går det igjen slakere, men fort unna. Vi kjører mot breens sørvestlige del, der vi kjører ut av breen. Herfra blir det brattere hele veien ned mo Le Tour og så langt ned en kommer før en eventuelt treffer snøgrensen.

Aiguille du Tour er et svært populært fjell, da det er alpint - men uten de store klatretekniske utfordringene. Mange benytter også fjellet til avklimatiseringsrtur før høyere topper skal erobres.

Aigulle du Tour ligger i et breområdet med store sprekker. Utstyr for sikring på bre er nødvendig. Vær oppmerksom på bregleppe i Aiguille du Tours østside.

Aiguille du Tour massivet sett fra Glacier du Tour.
Glacier d' Argentière

AIGUILLE DU TOUR, SØRTOPPEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Aiguille du Tour

3.542 moh.

45°99′43″N 7°01′03″Ø

Haute-Savoie, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrike

1.4K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close