Alpine turerBreturRyggtraversToppturTopptur ski

Alpin klyvetur i Alpene – Aiguille du Tour

Vi er helt nord i Mont Blanc-massivet og like ved grensen til den Sveitsiske siden, på hytten Refuge Alpbert Premier (2.702 moh). Ved kanten av den massive isbreen Glacier du Tour er vi omgitt av et alpint landskap med svære bresprekker og kvasse, alpine tinder. Vi er her for å gjøre en bestigning av Aiguille du Tour (3.542 moh), en av de mest populære toppturene i dette området. 

Vi har nettopp ankommet den betjente turisthytten Refuge Albert Premier, som ligger på en fjellhylle over den massive breen Glacier du Tour. Vi har kommet hit etter en dags anmarsj gjennom fjellpasset Col du Passon, helt fra landsbyen Argentier i Chanmonix-dalen. Fra Argentier tok skiheisene oss opp til Aiguille des Grannds Montets (3.295 moh), fra hvor vi tok oss over breen Glacier d'Argentiére, gjennom Col du Passon og videre ned på breen Glacier du Tour. I hytten Albert Premier skal vi overnatte før vi gyver løs på en alpin klyvetur til toppen av Aiguille du Tour sin sørlige topp på 3.542 moh).

Fra spisehallen i hytten har vi en spektakulær utsikt mot Glacier du Tour og Aiguille du Chardonnet (3.824 moh). Ingen av toppene rundt Glacier du Tour er over 4.000 m, men de er alle av alpin karakter. Solnedgangen og stjernehimmelen er et fantastisk skue.

Vi starter på turen mot Aiguille du Tour tidlig på morgenen etter frokost på turisthytten. Vi følger breen Glacier du Tour oppover mot rennen Col Supérieur du Tour. Underveis til rennen går vi like under Aiguille du Tours sørvest side. Aiguille du Tour massivet består av kvasse tinder med pinakler og tindenåler.

Solnedgang og stjernehimmel fra turisthytten Albert 1er.
Pinakkel like nedenfor sørtoppen til Aigulle du Tour (2542 moh).

Rennen Col Supérieur du Tour er bratt, men vi går nesten helt opp mot skaret på ski før vi må ta skiene på sekken det siste stykket. Gjennom skaret kommer vi inn i en helt ny verden og inn på breen Plateau du Trient. Vi er nå inne på Italiensk side og Glacier du Trient strekker seg ned mot dalen der vi finner landsbyen Trient, kjent for god isklatring. Vi skal bestige Aiguilles du Tour opp normalruten som er opp østsiden. Aiguilles du Tour består at to hovedtopper hvorav sørtoppen, som vi skal bestige, er den høyeste med sine 3.541 moh.

For å komme opp mot toppen gjøres en liten avstikker fra selve traversen opp mot et smalt toppunkt på 3.535 moh. Her er det fint å sette seg til rette for å nye utsikten. I tillegg til å se rett over på Mont Blanc (4.808 moh) med de omliggende toppene Mont Maudit (4464 moh) og Mont Blanc du Tacul (4.248 moh) ser vi over mot Aiguille du Midi (3.842 moh) og Vallée Blanche, som er breen med den berømte frikjøringsruten ned til Chamonix. Samme hvor en ser - er det forlokkende tinder og ryggtraverser som en ønsker å ta fatt på.

Fra Aiguille du Tour med utsikt mot Glacier du Tour.
Turisthytten Refuge Albert Premier

Fra toppen av Aigulles Marbrées tar en seg noe ned og tilbake på ryggtraversen. Herfra er det mye morsom klyving i flotte omgivelser ut resten av ryggen. I skaret som markerer før den siste delen av ryggen som tar seg opp igjen i høyde er det boltet rappellfeste, som gjør det enkelt å ta seg ned på breen. Kort og enkel gange tilbake til Refuge Torino og den øvre stasjonen til Helbronner kabelbanen.

Traversen kan fint gåes begge veier og er mulig å hele året.

Ryggtraversen Aiguilles Marbrées kan fint kombineres med skitur ned Vallée Blanche til Chamonix som en dagstur. Eventuelt er det også  mulighet for å kombinere med en topptur til Aiguille de Toule (3.538 moh), Tour ronde (3.792 moh) eller ryggtraversene Aiguille d´Entrèves eller Petit Flambeau (3.440 moh) - dersom tiden tillater det.

Aiguille du Tour massivet sett fra Glacier du Tour.
Glacier d' Argentière

AIGUILLE DU TOUR, SØRTOPPEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Aiguille du Tour

3.542 moh.

45°99′43″N 7°01′03″Ø

Haute-Savoie, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrike