Search

Aiguilles Marbrées i Mont Blanc-massivet

Utsikt mot toppen av Mont Blanc (4.808 moh) fra Aiguilles Marbrées (3.535 moh).

Vi er i Mont Blanc-massivet på Italiensk side og har tatt den helt nye kabelbanen fra Entreves og opp til Pointe Helbronner på 3.466 moh. Her ligger isbreen Glacier du Géant omgitt av tinder og ryggtraverser i alle mulige former og vanskelighetsgrader. Det er et spektakulært alpint landskap med førsteklasses utsikt til den høyeste toppen i Alpene - Mont Blanc (4.808 moh). Mellom turisthytten Rifugio Torino og den alpine stortoppen Dent du Géant (4.013 moh) ligger fjellryggen Aiguilles Marbrées (3.535 moh). Ryggtraversen byr på mye morsom  klyving og enkel klatring med utsikt til flere av Alpenes virkelige storhopper.

Vi sitter på toppen av Aiguilles Marbrées (3.535 moh) som er en smal rygg med litt trangt om plassen. Det er vinter, men solen står høyt på himmelen som er fullstendig skyfri. Utsikten er formidabel. Vi sitter og ser rett over mot Mont Blanc (4.013 moh). Grensen mellom Frankrike og Italia går langs fjellryggen og toppunktet skiller de to landene fra hverandre. Herfra har vi en utrolig flott utsikt over det alpine tindelandskapet i Mont Blanc massivet, samt andre stortopper i Alpene som Matterhorn, Monte Rosa og Gran Paradiso.

Ryggen er lett tilgjenglig og vi starter fra Italiensk side i Entreves, som ligger på den italienske siden av Mont Blanc tunnelen. Herfra tar den helt nye kabelbanen Skyway Monte Bianco oss raskt opp til Pointe Helbronner på 3.466 moh - like over turisthytten Rifugio Torino. Luften her oppe er markant kaldere og tørrere enn nede i Entreves. Vi kommer rett ut på breen Glacier du Géant, som grenser mot den kjente breen Vallée Blanche - en av verdens mest kjente frikjøringsruter på ski. Rundt oss er det tinderygger i alle retninger. Et paradis for alpine fjellklatrere og tinderanglere.

Ryggtraversen Aiguilles Marbrées (3.535 moh) sett fra Rifugio Torino med Dent du Géant (4.013 moh) bak til venstre.

Fra Rifugio Torino tar vi oss over breen og runder nordsiden av ryggen, da vi skal starte å gå østryggen opp mot toppen av Agiuilles Marbrées. Bak oss har vi ryggen som leder opp mot en virkelig alpin stortopp for klatrere - Dent du Géant (4.013 moh) eller "Kjempens tann" på norsk. Det er først og fremst klyving opp mot toppen vår, med noen korte og enklere klatrepartier. Det er vinter og deler av ryggen er snø- og isdekte slik at det blir mixklatring med stegjern.

For å komme opp mot toppen gjøres en liten avstikker fra selve traversen opp mot et smalt toppunkt på 3.535 moh. Her er det fint å sette seg til rette for å nye utsikten. I tillegg til å se rett over på Mont Blanc (4.808 moh) med de omliggende toppene Mont Maudit (4464 moh) og Mont Blanc du Tacul (4.248 moh) ser vi over mot Aiguille du Midi (3.842 moh) og Vallée Blanche, som er breen med den berømte frikjøringsruten ned til Chamonix. Samme hvor en ser - er det forlokkende tinder og ryggtraverser som en ønsker å ta fatt på.

Utsikt fra toppen av Aiguilles Marbrées (3.535 moh) mot Aiguille du Midi (3.842 moh) og Midi-Plan Traverse mot Aiguille du Plan. Fin utsikt ned mot Vallée Blanche.

Fra toppen av Aigulles Marbrées tar en seg noe ned og tilbake på ryggtraversen. Herfra er det mye morsom klyving i flotte omgivelser ut resten av ryggen. I skaret som markerer før den siste delen av ryggen som tar seg opp igjen i høyde er det boltet rappellfeste, som gjør det enkelt å ta seg ned på breen. Kort og enkel gange tilbake til Refuge Torino og den øvre stasjonen til Helbronner kabelbanen.

Traversen kan fint gåes begge veier og er mulig å hele året.

Ryggtraversen Aiguilles Marbrées kan fint kombineres med skitur ned Vallée Blanche til Chamonix som en dagstur. Eventuelt er det også  mulighet for å kombinere med en topptur til Aiguille de Toule (3.538 moh), Tour ronde (3.792 moh) eller ryggtraversene Aiguille d´Entrèves eller Petit Flambeau (3.440 moh) - dersom tiden tillater det.

Aiguilles Marbrées (3.535 moh) sett fra Aiguille du Midi.

RYGGTRAVERS OVER AIGUILLES MARBRÉES

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Aiguilles Marbrées

3.535 moh.

45°51′05″N 6°56′28″Ø

Courmayeur, Valle d'Aosta, Italia

Chamonix, Rhône-Alpes, Frankrike

933 Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close