Search

Bretur på Botnabreen

Botnabreen er en brearm av Nordfonna på Folgefonna.

Folgefonna har flere flotte brearmer hvorav Bondhusbreen og Buerbreen nok er regnet som de flotteste. På Nordfonna av Folgefonna er Botnabreen er flott brearm med fin breis for brevandring og flott utsikt ned mot Maurangerfjorden. Adkomsten til breen er enkel etter vannkraftutbyggingen av vannene vest for Nordfonna.

Vi befinner oss vest for Folgefonna hvor vi finner en rekke alpine fjell, formet av breene og som strekker seg ned mot Hardangerfjorden. Flere flotte brefall strekker seg ned fra Folgefonna i de dype U-dalene som preger området her. Bondhusbreen innerst i Bondhusdalen er nok den mest kjente. Litt lenger nord skal vi besøke et annet flott brefall fra Nordfonna, som er lett tilgjengelig og godt egnet for breturer - Botnabreen.

I forbindelse med kraftutbyggingen og regulering av vannene vest for Nordfonna er det bygget flere annlegsveier opp i fjellene her. En av dem går opp mot Jukla kraftstasjon, som ligger på 791 moh. Hit kommer en ved å ta av fra Øyre før innkjøring i Jondalstunnelen fra sør. Veien går inn i Øyresdalen og svinger seg opp mot kraftstasjonen hvor det er mulighet for å parkere. Herfra er det enkelt å ta seg 3,5 km opp til brekanten, først på grusvei til Botnatjørna og deretter videre på sti det siste stykket.

Botnabreen byr på flott oppsprukken breis og flott utsikt.

Stien opp fra Botnatjørna går gjennom flott terreng formet av breen. Siste delen går over en del sva etter breens tilbaketrekking. Det er forholdsvis enkelt å ta seg inn på Botnabreen og gå vandre i den fine breisen.

Vi er på Botnabreen for å gå en rundtur opp brefallet, utforske isen og leke oss litt i bresprekkene. Den nedre delen av breisen består av snille lengdesprekker.

Lenger oppe på brearmen møter vi på litt dypere tverrsprekker som er morsomme å vandre mellom. Vi finner veien inn mot et opprpukket område hvor det er mulig å isklatre litt i vegger av is som vi finner her.

Utsikten er blott ned mot Botnane og videre ned mot Maurangerfjorden, en liten sidearm av Hardangerfjorden. Det har lagt tett morgendis over fjorden som nå er i ferd med å sprekke opp.

Lenger opp over brekulen flater det ut og her finner igjen lange fine tverrsprekker i breisen, som er noe dypere. Disse ser vi oppover breen til den blir snødekt og en er oppe på selve Nordfonna. Her er det mulig å ta seg over på den brede brearmen som strekker seg ned mot Juklavatnet.

 

Den øvre delen av Botnabreen har flotte tverrsprekker.

Nordfonna er en av tre breer som til sammen utgjør Folgefonna hvor av Sørfonna er den desidert største delen. Også helt nord på Folgefonna går det anleggsvei opp Jordalen til en brearm øst for Juklavatnet. Her finner vi Folgefonna sommerskisenter. Mange som går Folgefonna på langs velger å starte turen her. Da går en forbi brefallet Botnabreen og ser ned i dalen med Botnane og mot Mauranger.

Botnabreen er et forholdsvis snilt brefall som egner seg godt til turer, trening og øvelser på bre etter å ha vært på bretur. Siden anmarsjen inn til breisen er enkel får en brukt mesteparten av dagen til vandring på isen og ikke på anmarsjen inn og ut.

Utsikt fra Botnabreen i Kvinnherad.
Murangsfjorden, Riplessåta og Øyresdalen sett fra luften like over Nordfonna.

RUNDTUR PÅ BOTNABREEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Sikring isbre
Sikring isbre
Isøks anbefales
Tausikring anbefales
Stegjern anbefales
Isskruer

Botnabreen

1.250 moh.

60°11′52″N 06°24′21″Ø

Kvinnherad, Vestland, Norge

2K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close