Search

Gygrastolen i Rosendalsalpene

På toppen av Gygrastolen (1.330 moh). Toppunktet er også kalt Nibbo.

Vest for Folgefonna finner vi en konsentrasjon av alpine fjell som utgjør Rosendalsfjellene og gjerne også omtales som Rosendalsalpene. Disse fjellene strekker seg utover mot den ytre delen av Hardangerfjorden. En av de mest karakteristiske fjellene er Gygrastolen (1.339 moh). Toppen består av en kort og luftig fjellrygg som er flott å traversere. Her er det bratte stup, smale passasjer og flott utsikt mot Folgefonna, Hardangerfjorden og andre Rosendalsfjell. Bli med på en luftig rundtur over ryggen på Gygrastolen.

Gygrastolen er en av de mest kjente toppene blant Rosendalsfjellene. Den ligger noe lenger nord for den største konsentrasjonen av alpine fjell rundt Rosendal og har sin fot ved Hardangerfjorden og den lille bygda Ænes. På grunn av den karakteristiske fjellryggen som strekker seg på toppen er Gygrastolen regnet som en av de flotteste toppene i dette området. Vinterstid er Gygrastolen en svært populær og flott topptur for skikjøring ned den lange nordvendte ryggen. Sommerstid er det en populær fottur og skal en nå øverste toppen må en traversere den øverste, smale fjellryggen, som også kalles Nibbo. Her velger de fleste å sikre med tau, da det er en eksponert rygg.

Turen vår starter fra fra den lille bygda Ænes. Like ved den gamle kirken, som trolig ble bygget en gang på 1200-tallet, er det mulig å parkere bil og starte turen på merket sti mot Gygrastolen. Vår plan er å følge stien opp mot den store botn kalt Holo. Her ska vi følge stien opp gjennom uren til toppen avplatået øst for den smale fjellryggen, som vi skal traversere over toppen Nibbo fra øst til vest. Turen starter på svak stigning på traktorvei. Etterhvert går vi over på sti med bratt stigning gjennom skog. Etterhvert kommer vi over tregrensen og toppen av Gygrastolen kommer til syne. På omtrent 950 moh deler stien seg og vi tar av mot øst og følger den østlige siden opp av botn Holo i stedet for å følge den markerte fjellryggen fra Skrunten rett opp.

Gygrastolen er en alpin og luftig topp blant Rosendalsalpene.

Vi har med tau og sikringsmidler for å nå toppen som ligger luftig til på den smale eggen. Det er en kort travers som innebærer eksponert klyving. De fleste som går videre mot toppen velger å sikre, men det er ingen store tekniske vanskeligheter. Når vi traverserer ryggen fra øst mot vest går vi først bratt ned i et skard før klyvingen starter mot Nibbo (1.330 moh). Klyvingen er grei med gode tak og få hindringer. Er en flere i en gruppe er det greit å gå på mellomforankringer.

Oppe på toppen er det en fantastisk utsikt over et område som er preget av alpine fjell, breer, fjorder, øyer og utsikt mot havet. I øst ser vi Folgefonna og flere av dens flotte brearmer. Mellom Folgefonna og Hardangerfjorden strekker det seg vakre U-daler omgitt av høye fjell. I sørvest ser vi en større konsentrasjon av Rosendalsfjell som utgjør en enestående tinderekke bestående av Melderskin (1.426 moh), Omnatind (1.360 moh)og Bjørnalstind (1.426 moh) med den kvasse Bjørndalstraversen over til Juklavasskruna (1.431 moh).

Fra toppvarden og det høyeste punktet skal vi nå ta oss over mot vesttoppen. Et svært smalt, men kort rygg-parti skiller oss fra vesttoppen og utgjør den siste delen av traversen. Bortsett fra at det er smalt og eksponert er det mindre vanskeligheter med å ta seg over ryggen for dem uten høydeskrekk.

Tilbake på vestopppen kan en legge sikringsmidler og klatresele i sekken for så å følge ryggen ned mot toppen Skrunten. En avstikker til Skrunten er anbefalt da den har svært flott utsikt inn i den vakre Ænesdalen.

Igjen kommer vi inn på stien vi fulgte opp og vi kan ta oss ned skogsstiene til utgangspunktet vårt i Ænes.

Turen til Gygrastolen er en flott og morsom tur for dem som liker litt luftige topper. Turen er også flott og anbefalt for dem som ikke ønsker å ta seg helt opp på toppen, men enten gå opp til vesttoppen (1.330 moh) eller platået øst for den smale fjellryggen (1.308 moh).

Gygrastolen har en kort men flott og luftig rygg over toppen.

Rundturen beskrevet her tar omtrent 8 timer, avhengig av om en ønsker å ta seg helt opp på toppen og om en velger å sikre eller ikke.

Vinterstid er Gygrastolen en utmerket skitopp og en av de mest populære i området. En kan velge å gå opp øst for Botn eller følge nordvestflanken fra Skrunten og opp mot toppen. Nordvestflanken er noe brattere og en må vurdere skredfaren i de øvre delene av Gygrastolen. Ryggen på toppen kan traverseres også på vinteren for å nå toppen, men det kreves sikringsutstyr, stegjern og isøks.

Fjellet Gygrastolen har en karakteristisk form der botn Holo gjør at fjellet kan minne om en stol. Gygra er kjerringa til trollet og historien forteller at Gygra ønsket å stenge av Maurangerfjorden ved å dra Varaldsøya ute i Hardangerfjorden inn mot land. I drakampen løsnet en del av Varaldsøya, som gjorde at trollkjerringa falt bakover og formet Holo slik at den i dag ser ut som en stol. Biten som løsnet fra Varaldsøya er den lille øyen Sild like utenfor Ænes.

Det er et luftig toppunkt på toppen av Gygrastolen - også kalt Nibbo.
Gygrastolen (midt i bildet) sett fra luften med Rosendalsalpene i bakgrunnen.

TOPPTUR TIL GYGRASTOLEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Gygrastolen

1.339 moh.

60°03′33″N 06°09′41″Ø

Kvinnherad, Vestland, Norge

13.9K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close