Search

Ryggtraversen Arête à Laurence fra Aiguille du Midi

Arête à Laurence med Aiguille du Midi I bakgrunnen.

Mont Blanc-massivet er et spektakulært alpint område og har enkel tilkomst med de to taubanene som på få minutetter tar en fra Chamonix til Aiguille du Midi på 3.842 moh. Her finner en kvasse rygger, voldsomme breer og er en utmerket lekegrind for skialpinisme. Arête à Laurence er en kort og morsom fjellrygg like ved Aiguille du Midi og som er fin å kombinere før skikjøring ned Vallée Blanche.

Fjellet Aiguille du Midi ligger på 3.842 moh og gir rask og enkel tilgang til en rekke klatre- og tinderanglingsmuligheter. Dette er også startpunktet for den kjente frikjøringsruten på ski - Vallée Blanche. Opp hit kommer en raskt opp med to kabelbaner som går fra sentrum av Chamonix til toppen av Aiguille du Midi. På få minutter er en oppe i høyden av Mont Blanc-massivet og har tilgang til et fantastisk alpint fjellområde omgitt av kvasse tinderygger, spektakulære breer og Vest-Europas høyeste fjell. Selve toppen av Mont Blanc (4.810 moh) er godt synlig fra toppen der turen ned Vallée Blanch starter.

 

Det er gjerne folksomt på kabelbanen opp til Aiguille du Midi om morgenen og det blir ofte kø ned den smale og luftige ryggen fra toppen, hvor en bærer skiene på ryggen et stykke før en kommer ned på en fjellrygg over breen Vallée Blanche. Herfra kjører vi et stykke ned på øvre del av breen Vallèe Blanch, langs med ryggen Arête des Cosmiques. Herfra er på med skifeller og vi fortsetter videre over breen langs med ryggen Arête à Laurence, som vi skal traversere tilbake til Refuges des Cosmiques - en hytte på 3.613 moh. Arête à Laurence er en enkel alpin ryggtravers i spektakulære omgivelser. Den er også langt mindre folksom enn Arête des Cosmiques.

Svaparti på Arête à Laurence.

Fra Rifugio Torino tar vi oss over breen og runder nordsiden av ryggen, da vi skal starte å gå østryggen opp mot toppen av Agiuilles Marbrées. Bak oss har vi ryggen som leder opp mot en virkelig alpin stortopp for klatrere - Dent du Géant (4.013 moh) eller "Kjempens tann" på norsk. Det er først og fremst klyving opp mot toppen vår, med noen korte og enklere klatrepartier. Det er vinter og deler av ryggen er snø- og isdekte slik at det blir mixklatring med stegjern.

For å komme opp mot toppen gjøres en liten avstikker fra selve traversen opp mot et smalt toppunkt på 3.535 moh. Her er det fint å sette seg til rette for å nye utsikten. I tillegg til å se rett over på Mont Blanc (4.808 moh) med de omliggende toppene Mont Maudit (4464 moh) og Mont Blanc du Tacul (4.248 moh) ser vi over mot Aiguille du Midi (3.842 moh) og Vallée Blanche, som er breen med den berømte frikjøringsruten ned til Chamonix. Samme hvor en ser - er det forlokkende tinder og ryggtraverser som en ønsker å ta fatt på.

På breen Vallée Blanch med Col du Midi bak.

Fra Refuge des Cosmiques (3.613 moh) tar vi samme vei tilbake til Aigulle du Midi (3842 moh). Høydemetrene er ikke mange, men på grunn av høyden vil de fleste merke det på pusten - særlig opp den siste eksponerte ryggen til Aiguille du Midi.

Ryggtraversen Arête à Laurence kan fint kombineres med skitur ned Vallée Blanche til Chamonix som en dagstur. Eventuelt er det også  fin mulig å kombinere med den populære ryggtraversen Arête des Cosmiques, som er en forlengelse av ryggen etter Refuge des Cosmiques og leder opp til Aigulle du Midi. Arête des Cosmiques er den mest populære ryggtraversen i området og kan være nok så travel på sommeren. Området er spekket med klatreruter og ryggtraverser med alle vanskelighetsgrader, fra de helt enkle turene som Arête à Laurence og Arête des Cosmiques.

Aiguille du Midi (3842m).
Arête des Cosmiques sett fra breen Vallée Blanch.

RYGGTRAVERS OVER ARÊTE À LAURENCE FRA AIGUILLE DU MIDI

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Aiguille du Midi

3.842 moh.

45°87′89″N 6°88′78″Ø

Haute-Savoie

Chamonix, Rhône-Alpes, Frankrike

1.5K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close