Search

På topper mellom Vossefjell og Flåmsdalen – Trollanuten og Fossdalsskavlen

Topper rundt Flåmsdalen og Aurlandsfjorden hvorav Blåskavlen (1.809 moh) er selve dronningen.

Vi befinner oss i fjellområdet mellom Vossefjellene og Skarvheimen ved Kaldavasshytta. Denne gangen skal vi på skitur inn i den nordøstlige delen av Vossefjellene, som grenser til Flåmsdalen og Aurlandsfjorden i øst. Her ligger en rekke topper med flott utsikt ned i Flåmsdalen, Aurlandsfjorden og verdensarvriket sør for Nærøyfjorden. Dette er området hvor Kong Sverre sammen med sin Birkebeinerhær holdt på å miste livet i en dramatisk snøstorm. Vi skal gå en rundtur fra Kaldavass til Uppsete innom toppene Trollanuten og Fossdalsskavlen.

Vi har tatt oss inn til Kaldavasshytta, en ubetjent turisthytte som ligger i et flott fjellområde mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden. Vi befinner oss i et fjellområde der Vossefjella, Skarvheimen og Hardanger møtes. Det er en kald og flott vinterdag og planen er å ta seg inn i fjellene vest for Flåmsdalen. Her skal vi bestige toppene Trollanuten (1.517 moh) og Fossdalsskavlen (1.551 moh) før vi renner ned en lang nedkjøring gjennom Breidalen og ender opp på Uppsete stasjon.

Dette er en rundtur som passer både for fjellski og randonne ski, nedkjøringene er lange og fine, men aldri særlig bratte. Toppene er blant de høyeste av fjellene vest for Flåmsdalen og Vatnahalsen. Det gir spesielt fin utsikt ned mot Vatnahalsen og Aurlandsfjorden. Første del av oppstigningen starter ved Gravhalsen i innløpet til Ugjerdsdalen - et dalføre som går ned mot Vatnahalsen og Flåmsdalen. Her følger vi en rygg som leder opp mot et fortopp (1.320 moh) sør for Bleienuten. 

Utsikt mot Bleienuten (1.465 moh) Trollanuten (1.517 moh) og Fossdalsskavlen (1.551 moh) fra nedkjøring av Øykjafonn.

Allerede når en kommer opp på selve fjellplatået sør for Bleienuten åpner det seg en flott utsikt ned mot Vatnahalsen innerst i Flåmsdalen. Her ser vi Flåmsbanen snirkle seg rundt de bratte fjellsidene opp mot Myrdal og Bergensbanen som strekker seg langs fjellsidene østover mot Hallingskeid. Vatnahalsen er blitt gjenoppdaget av toppturentusiaster og særlig Tarven (1.703 moh) på motsatt side av Flåmsdalen trer frem som et flott topptur fjell som byr på flott skikjøring. Turen vår fortsetter over ryggen av Bleienuten. Vestover ser vi Raundalsryggen og bak oss i sør har vi fjellene rundt Kaldavass med Baksafjellet og Øykjafonn. Vi ser også mot Hardanger og den kjente turklassikeren Vassfjøro (1.633 moh).

Fra Bleianuten renner en ned mot Erlebotn hvor oppstigningen mot Trollanuten starter. Her er det flott utsikt inn i Aurlandsfjorden med omliggende mektige fjell som Blåskavlen, den høyeste toppen i Aurland - kjent for sin vide utsikt og en klassiker av topptur på ski. Vel oppe på toppen av Trollanuten er utsikten vid og flott. Særlig nordover og inn i fjellområdet mellom Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden. Her ser vi Flenjaeggi og Stiganosi (1.761 moh). Det er i dette området en antar at Kong Sverre og sin Birkebeiner hær kjempet for livet i snøstorm etter å ha gjort retrett på Voss. En antar at de dro fra Mjølfjell og over dette fjellpartiet mot Fretheim i Flåmsdalen og seg ned i Frondalen sør for Flenjaeggi. Flere mann og hester skal ha mistet livet i det tøffe uværet. 

Utsikt mot Stiganosi (1.761 moh) og Syrdalsbreen fra Trollanuten.

Fra toppen av Trollanuten renner vi ned mot Fossdalen og det siste stykket får vi flott pudder og skikjøring, før vi igjen legger på feller og starter oppstigningen mot den høyeste toppen på rundturen vår, Fossdalsskavlen (1.551 moh). Her er utsikten enda videre enn vi hadde på Trollanuten, selv om vi ikke lenger har den flotte utsikten ned i Aurlandsfjorden lenger. Derimot ser vi toppen av fjellene som stiger opp rundt Nærøyfjorden i nord og nå ser vi også Folgefonna i sør tydelig. Vossefjellene er tydelige vestover med Olsskavlen (1.576 moh), Horndalsnuten (1.461 moh)  og ikke minst Lønahorgi (1.410 moh) med masten på toppen er lett gjenkjennelig.

Nå gjenstår bare en eneste lang og sammenhengende nedkjøring mot Uppsete stasjon. Vi setter utfor langs ryggen ned mot Breidalsbrjostet før vi renner videre ned i Breidalen. Det er litt gjennomslagsføre og utfordrende med svingingen i dag, så her gjelder det å være tøff og sette mest mulig utfor.

Det siste partiet før Uppsete stasjon er noe brattere uten at det byr på problemer selv for dem med fjellski. Vel nede på stasjonen rekker vi akkurat toget som kommer kjørende inn på stasjonen i siste liten.

Nedkjøring fra Trollanuten mot Fossdalsskavlen.

RUNDTUR OVER TROLLANUTEN OG FOSSDALSSKAVLEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Fossdalsskavlen

1.551 moh.

60°45′55″N 07°01′12″Ø

Aurland, Vestland, Norge

1.8K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close