Search

Øykjafonn – topptur innerst i Uppsetdalen

Vakker solnedgang på toppen av Øykjafonn (1.604 moh).

Helt øst i Vossefjellene og innerst i Raundalen finner vi Vossefjellenes høyeste fjell. Fra Uppsete stasjon kan en ta seg opp til toppen av Øykjafonn (1.604 moh), en flott skitopp med særlig flott utsikt vestover Raundalen, Raundalsryggen og mot Voss. I området øst for Øykjafonn ligger et spennende fjellområde som markerer skillet mellom øst og vest. Her ligger blant annet Vossaskavlen. I sør ser vi mot Hardanger og Vassfjøra. Like under toppen i øst ligger også Kaldavasshytta. Vi besteg toppen en iskald vinterkveld i det solen var i ferd med å gå ned.

Uppsete stasjon ligger innerst i Raundalen og er det siste stoppested før toget forsvinner inn i Gravhalstunnelen østover mot Myrdal.  Uppsete er omringet av fjell og her starter også foten av det som er det høyeste fjellet her inne i Raundalen - Øykjafonn (1.604 moh). Det er en flott topptur med flott utsikt ned Raundalen mot Voss, mot Hardanger i sør, fjellene rund Kaldavass og Vosseskavlen i øst, mot Flåmsdalen i nord og Hardangerjøkulen i øst.

Det er en kald vinterdag vi bestemmer oss for å gå til toppen av Øykjafonn for å se solen gå ned i vest. Øykjafonn kan bestiges fra mange sider, men det er vanligst å gå opp fra Uppsete eller Kaldavasshytta. Det er en enkel topp å bestige, men ved gode snøforhold er dette en flott skitopp. Fra toppen går en fin fjellrygg hele veien ned mot Uppsete og er derfor en fin dagstur for de som bor i nærheten med tog. Toppen er også fin å bestige i forbindelse med tur til Vassfjøra, som gjerne gåes fra Kaldavasshytta. 

Øykjafonn (1.604 moh) i flott solnedgang. Toppen har fantastisk utsikt ut mot Voss gjennom Raundalen med omliggende topper.
Utsikt mot Bleienuten (1.465 moh) Trollanuten (1.517 moh) og Fossdalsskavlen (1.551 moh) fra nedkjøring av Øykjafonn.

Solen har begynt å bidra til flotte farger på himmelen i det den begynner å gå nedover. Vi er på vei opp mot toppen av Øykjafonn fra øst og starter oppstigningen ved Kaldavatni som ligger på 1.299 moh. Herfra er det ikke mer enn 305 m mot toppen, så dette er en fin topp å ta en slik kveld fra Kaldavasshytta eller på returen fra Vassfjøra. Fra Uppsete er toppen også grei å bestige, men med 749 høydemeter å bestige - hva betyr lenger nedkjøring.

På vei opp mot toppen har vi Vassfjøra og Olsaskavlen i ryggen, samt fjellene rundt Hardangerfjorden. I øst ser vi Hardangerjøkulen, Baksafjellet og Vossaskavlen og i vest ser vi Mjølfjell og hele Raundalsryggen med Olsskavlen (1.576 moh) og Horndalsnuten (1.461 moh).

Det er ikke en sky på himmelen og snøen ser får et rosa gjenskinn i det solen er i ferd med å forsvinne bak fjellene i vest.

Toppvarden på Øykjafonn i flott rosa kveldslys.

Fra toppen setter vi utfor mot nordøst, da vi skal renne ned til Kaldavasshytta. Herfra ser vi ned mot Myrdal og Vatnahalsen. Etterhvert blir det brattere og Kaldavasshytta kommer til synet. Det er artig skikjøring siste stykket ned mot Kaldavasshytta

Det ligger mange fine topper rundt Kaldavasshytta. I tillegg til Øykjafonn er Baksafjellet en fin topp å bestige og toppen er også noe høyere - 1.636 moh.

En fin helge-rundtur i dette området er å dra til Uppsete for så å gå til Kaldavasshytta. Dag to kan en ta seg over Øykjafonn, for så å renne ned mot Kvannjolvatnet. Herfra kan en bestige Skorafjellet (1.583 moh) over  Såtaskavlen før en renner ned til Vesete og BT-hytten. Turen avsluttes på Mjølfjell stasjon i Raundalen.

Raundalen retning mot Lønahorgi (1.410 moh) sett fra Øykjafonn.

TOPPTUR TIL ØYKJAFONN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

*fra Uppsete stasjon

Øykjafonn

1.604 moh.

60°41′27″N 07°02′52″Ø

Ulvik, Vestland, Norge

2.1K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close