Search

Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid

På vei opp mot Baksafjellet (1.636 moh) med Vossaskavlen i bakgrunnen.

Baksafjellet er en topp som ligger i skillet mellom Skarvheimen, Vossefjellene og Hardangervidda. Toppen ligger i et område hvor det er mye vær, men når solen skinner og himmelen er klar er det en utrolig utsikt fra denne toppen som er den høyeste i dette fjellområdet mellom Hallingskeid, Myrdal og Uppsete. 

Vi er i fjellområdet der Skarvheimen i øst møter Vossefjellene i vest. I dette området er det ofte mye vær og nedbørsmengdene kan være store, altså er snørikt område vinterstid.

Her ligger toppen Baksafjellet som er en flott topp å besøke fra Hallingskeid, Kaldavasshytta eller Myrdal. Med sine 1.636 moh er det den høyeste toppen i akkurat dette fjellområdet sør for Bergensbanen.

Toppen er en fin avstikker på turen over Vossaskavlen mellom Hallingskeid og Kaldavasshytta. Dersom været er godt og sikten er bra, et det absolutt verdt å stikke turen oppom.

Fra Vossaskavelen følger en retningen nordøst opp ryggen av Baksafjellet til en fortopp som er merket 1.593 moh på kartet. Her kommer toppen av Baksafjellet (1.636 moh) til syne og en må noe ned før en tar de siste høydemetrene opp mot toppvarden.

Baksafjellet når en fra Hallingskeid og Myrdal, eventuelt fra Uppsete og Kaldavasshytta. Her er det ingen veiforbindelse mellom øst og vest og toget er eneste forbindelse mellom disse grendene, med mindre en tar skiene fatt på turen over Vossaskavlen.

Toppen ligger i et område hvor det ofte kommer mye snø i bratt terreng og snøskredfaren må vurderes nøye.

Baksafjellet har en utrolig utsikt, her mot Hardangervidda. I det fjerne ser vi Hårteigen.

Fra toppen er det på klarværsdager en utrolig flott utsikt. I øst er det særlig Hardangerjøkulen som dominerer. Vi ser ned mot Hallingskeid og Bergensbanen som snirkler seg østover mot Finse med alle snøoverbyggene. Det er flott utsikt mot Skarvheimen og Hallingskarvet.

Sør over ser vi den langstrakte Hardangervidda med Hårteigen (1.690 moh) som stikker markant opp av det flate landskapet.

Vi ser mot Eidfjord og Hardangerfjorden med alle de omliggende fjellene som Onen, Vassfjøro og Oksen.

Nordover ser vi bratt ned mot Myrdal og Myrdal stasjon, samt videre ned i Flåmsdalen og mot fjellene rundt Aurlandsfjorden. I det fjerne ser vi de markante og spisse tindene av Hurrungane med Strore Skagsetølstind, samt resten av Jotunheimen.

I vest ser vi Stølsheimen og til og med havet i det fjerne. En kan bruke god og lang tid på toppen og kose seg med denne storslåtte utsikten.

Nedkjøringen fra Baksafjellet kan gjøres ned mot Hallingskeid eller Myrdalen. I begge retninger er det bratte partier og det gjelder å vite hvor stupene er for å unngå å møte på disse.

Hallingskeid sett fra Baksafjellet (1.636 moh).
Baksafjellet sett fra Trollanuten.

Baksafjellet

1.636 moh

60°41′34″N 07°07′52″Ø

Ulvik, Hordaland, Norge

1.7K Views

1 comment

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close