Vossefjellene

Fjellområdet mellom Stølsheimen, Hardanger og Skarvheimen

Vossefjellene er fjellområdet rundt Voss og avgrenses av Hardanger i sør, Stølsheimen og Nærøyfjorden i nord, Skarvheimen og Hardangervidda i øst. Bergensbanen går rett gjennom dette området og gir enkel tilgang til mange flotte turmål. Særlig den østlige delen av Vossefjellene er en bortgjemt naturskatt - der mange flotte fjell strekker seg inn mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden. Blant Vossefjellene finner vi kjente og kjære turmål som Lønahorgi, Raundalsryggen og Kvitanosi.

På ski over Sveindalseggi på vei mot Kiellandbu.

Vi har her valgt å definere området rundt Voss og Raundalen som Vossefjellene. Området avgrenses av Stølsheimen og Vikafjell i nord, Hardanger i sør, Bergsdalen i vest, Aurland med Flåmsdalen, samt Skarvheimen og Hardangervidda i øst.

Fjellområdet økte i popularitet med utbyggingen av Bergensbanen og gjorde de østlige delene av Vossefjellene lett tilgjengelig for fjellturistene.

Fjellene strekker seg fra rundt 1.000 moh i vest til over 1.600 moh i øst. Særlig i den østlige delen av Vossefjellene finner en tilbaketrukne naturperler.

Ved Voss er kanskje Lønahorgi (1.410 moh) den flotteste skitoppen - en lett gjenkjennelig topp i Vossefjellene på grunn av tv- og radiomasten som står på toppen.

Øst for Voss strekker Raundalen seg og her ligger det topper på både nord- og sørsiden av dalen. Raundalsryggen er en særlig populær og flott tur som inkluderer topper som Olsskavlen (1.576 moh) og Horndalsnuten (1.467 moh).

Innerst i Raundalen, fra Uppsete stasjon, ligger det flotte fjell i området rundt Kaldavasshytta og øst for Flåmsdalen. Baksafjellet (1.636 moh) og Øykjafonn (1.604 moh) er særlig flotte topper på grunn av sine høyde over 1.600 moh)

Raundalsryggen, Raundalen og Lønahorgi sett fra Øykjafonn (1.604 moh).
Kvitanosi (1.432 moh) er et populært skiturmål på Voss og i Stølsheimen.

Helt øst i Vossefjellene i grensen mellom vest og øst Norge ligger Vossaskavlen, en fjellovergang med mye historie. Selv i dag er dette et unikt fjellskille da det ikke er kjørbare veier mellom øst og vest her. Utbyggingen av Bergensbanen er eneste forbindelsen, med mindre en velger å gjøre som Fritjolf Nansen gjorde i 1884 - å ta beina fatt.

Vossefjellene er ikke så alpine, men kan by på mye flotte og varierte toppturer med randonnée-ski. Når det er sagt passer disse fjellene også ypperlig for fjellski og her finnes flere flotte fjellskiområder.

Området nord for Voss er et slikt område. Her kan en tre inn i Stølsheimen og bestige Stølsheimens høyeste fjell Kvitanosi (1.433 moh). Her ligger Voss Utferdslag sin ubetjente hytte Tvinnestølen og selvbetjente hytter Volahytta og Torvedalshytta. Videre nord går en inn i et fjellområde som er kjent for sine enorme snømengder - Vikafjell.

I det nordøstlige området av Vossefjellene trer en inn i verdensarv-fjellene. Dette fjellområdet nord for Raundalen er et område som er perfekt for fjellskiturer og har flere spektakulære topper og egger som kan følges med utsikt ned i Nærøydalen, Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden og Flåmsdalen. I dette området ligger også den selvbetjente hytten til Voss Utferdslag - Grindaflethytta.

Fra Alexander Grieg hytta ved Hamlagrø innerst i Bergsdalen er det flott å gå inn i fjellområdet på grensen med Hardanger. En spesielt flott tur er å krysse fjellområdet fra Voss eller Hamlagrø til Kvamskogen og kombinere turen med overnatting på en av de flotte turisthyttene i området, samt toppturer som Fuglafjellet og utsiktspunkt som ved Kjellandbu nord for Fyksesund.

Rundt Kaldavasshytta i øst ligger Vossafjellenes høyeste topper og kanskje de aller fineste toppene for skikjøring. Mellom Mjølfjell og Raundalsryggen ligger også Voss Utferdlag´s sitt nyeste tilskudd, den ubetjente BT-hytta.

Utsikt mot Osafjorden og en tåkelagt Hardangerfjord til høyre. Midtfjell, Ingebjørgfjell og Oksen i midten.
Topp på topp omkranser den dype Nærøydalen, her sett fra Brekkenipa.

Raundalsryggen er en klassiker av skitur i Vossefjellene som går over Olsskavlen (1.576 moh), Seldalsnuten (1.548 moh), Skipadalsnuten (1.496 moh) og avslutter over Horndalsnuten (1.461 moh). Olsskavlen er den høyeste toppen i Voss kommune og fra ryggen er det flott utsikt mot Hardanger og området rundt Hardangerfjorden. Horndalsnuten er den av toppene langs Raundalsryggen som er regnet som flottest og best egnet som skitopp. Skiple i Raundalen er et fint utgangspunkt for denne toppturen. Også Olsskavlen er en fin topptur med utgangspunkt fra Reimegrend.

Voss Utferdslag arrangerer hvert år mange flotte toppturer i Vossefjellene og områdene rundt.

Vossefjellene er kjent for å ha mye nedbør i form av store snømengder. Særlig Vikafjell og Myrkdalen er kjent for sine enorme snødybder. Samtidig kan en enkelte vintre oppleve mildvær og få snøfattige vintre i den vestligste og lavestliggende delen av fjellområdet. Variasjonen av vær og store nedøbørsmengder gjør fjellene til ekstra skredutsatte i bratte partier, selv om Vossefjellene ikke er blant de mest alpine fjellene i landet.

Voss er i tillegg kjent for å være sentrum for ekstremsporten og Ekstremsportveko i juni er blitt en kjent årlig festival for aktiviteter som fallskjermhopping, rafting og paragliding.

På vei opp mot Brekkenipa, som markerer skillet mellom runde Vossefjell og stupbratte Aurlandsfjell.

Vossefjellene

Mellom Stølsheimen, Hardanger og Skarvheimen

Pionerene i Vossefjellene

Jeg snakket med mannen om utsikten til å rekke over fjellet imorgen. "Ja, over te Aurland kjem du vel; føre æ gott i fjellæ no," mente han. "Jeg vilde nu heller gå over Hallingskeid og Vosseskavlen til Voss," invente jeg. "Dæ trur e alder du greie. E æ ´kji kjend på den leie, å e ha helde ´kji høirt nokon ha tikji over der på væte. -Du tenkje då ´kji å gå over der åleine veit e?"

~ Fritjolf Nansen i samtale med en Hallingdøl på Gudbrandsgard i Hallingdal, 1884.

Mye har vært sagt og skrevet om den dramatiske ferden Kong Sverre foretok seg i 1177 sammen med sin hær Birkebeinerne og hvor de faktisk gikk. Denne historiske turen ble svært så dramatisk da Kong Sverre måtte trekke seg tilbake fra Voss etter å ha møtt fienden Erling Skakke. Sverre og hæren dro opp Raundalen til Mjølfjell og videre over fjellet hvor de ble utsatt for et kraftig uvær og snøstorm. Flere mann og hester mistet livet på turen og en fryktet at hele hæren skulle omkomme. I dag ser en ut til å være samstemte om at Kong Sverre må ha krysset den nordøstlige delen av Vossefjellene, fra Mjølfjell til Fretheim innerst i Aurlandsfjorden

~ Kong Sverre sin dramatiske kryssing av fjellene mellom Voss og Aurland i 1177.

 

Turer i Vossefjellene

På ski over Vossaskavlen

2 kommentarer

Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Nansen gikk mellom øst og vest i 1884, over Vossaskavlen. Her er det ofte værhardt og skredfaren kan være faretruende i de bratte fjellsidene av…

Les mer

Topptur og frikjøring på Lønahorgi på Voss

0 kommentarer

Lønahorgi er et kjent landemerke og den mest gåtte toppturen på Voss. Toppens sørvestrygg er knyttet til skisenteret på Voss og ved å starte selve toppturen fra toppen av skiheisen…

Les mer

Brekkenipa – med utsikt ut Nærøydalen

0 kommentarer

Brekkenipa er et fjell i Voss, som ligger like på grensen til Aurland og innerst i Nærøydalen. Her møtes runde Vossefjell med stupbratte fjellsider og dalfører som strekker seg ut…

Les mer

På topper mellom Vossefjell og Flåmsdalen – Trollanuten og Fossdalsskavlen

0 kommentarer

Vi befinner oss i fjellområdet mellom Vossefjellene og Skarvheimen ved Kaldavasshytta. Denne gangen skal vi på skitur inn i den nordøstlige delen av Vossefjellene, som grenser til Flåmsdalen og Aurlandsfjorden…

Les mer

Til Kiellandbu i Hardanger på ski

0 kommentarer

Den lille hytten Kiellandbu ligger spektakulært til på Løkjedalsnuten 904 moh og har en storslått utsikt ut Fyksesundet mot Hardangerfjorden og Folgefonna. Det er ikke uten grunn at denne lille…

Les mer

Øykjafonn – topptur innerst i Uppsetdalen

0 kommentarer

Helt øst i Vossefjellene og innerst i Raundalen finner vi Vossefjellenes høyeste fjell. Fra Uppsete stasjon kan en ta seg opp til toppen av Øykjafonn (1.604 moh), en flott skitopp…

Les mer

Skitur til Vassfjøra – med utsikt over Hardanger

0 kommentarer

Turen til Vassfjøra (1.633 mot) er regnet for å være et av Vestlandets flotteste fjellskiturer. Årsaken må være toppens beliggenhet innerst i Osafjorden fra hvor den ser nok så utilgjengelig…

Les mer

Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid

1 kommentar

Baksafjellet er en topp som ligger i skillet mellom Skarvheimen, Vossefjellene og Hardangervidda. Toppen ligger i et område hvor det er mye vær, men når solen skinner og himmelen er klar…

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close