Search

Skitur til Vassfjøra – med utsikt over Hardanger

Fra Vassfjøra er det et vakkert skue ut Osafjorden innerst i Hardanger.

Turen til Vassfjøra (1.633 mot) er regnet for å være et av Vestlandets flotteste fjellskiturer. Årsaken må være toppens beliggenhet innerst i Osafjorden fra hvor den ser nok så utilgjengelig ut. Det er den da også, når en vinterstid bør bestige toppen fra nord og derfor har noe lang anmarsj. Samtidig har Vassfjøra den flotteste utsikt du kan tenke deg. Skituren går gjerne fra Kaldavasshytta - i fjellområdet mellom Skarvheimen, Vossefjella og Hardanger. Fra toppen er det et imponerende skue over fjord, fjell, fonner, skavler og jøkuler. Dette er en flott vinterskitur hvor du vil møte få andre på turen.

Vi har tatt oss inn til Kaldavasshytta, en ubetjent turisthytte som ligger i et flott fjellområde mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden. Vi befinner oss i et fjellområde der Vossefjella, Skarvheimen og Hardanger møtes. Turmålet vårt er Vassfjøra (1.633 mot) og det er nettopp  beliggenheten som gjør denne toppen så verdt å besøke. Utsikten herfra er storslått og har alt. Rundt oss har vi fjell, vidde, fjorder, isbreer og stupbratte fjellsider.

Det er en kald vintermorgen i det vi legger ut på turen til Vassfjøra fra Kaldavasshytta. Dagen før har vi tatt oss inn til hytten fra Uppsete stasjon, en 6 km lang skitur i måneskinn. Vinterstid er dette det beste utgangspunktet for å bestige Vassfjøra da fjellsidene opp fra Ulvik og Osa i sør er bratte og utsatte. Fra Kaldavass er dette en flott og lang fjellskitur i perfekt vestlands-terreng.

Vassfjøra bak til venstre i bildet, med Osa innerst i Osafjorden.
Vassfjøra og Osafjorden sett fra Brimnes.

Turen til Vassfjøra fra Kaldavasshytta starter med å gå over hele fem langstrakte vann som utgjør Kaldavatni. Og det er iskaldt denne vintermorgenen, noe en spesielt merker over vannene. Det er derfor kjærkomment når solen stiger opp over fjellene og vi får litt varme igjen i fingrene. 

Fra Kaldavasshytta til Vassfjøra er det 10 km og normalt bruker en 7 timer ved fine værforhold på den to mil lange turen. 

Etter å ha gått de første 6 kilometerne over Kaldavatni kan vi starte oppsrtigningen opp langs nordryggen til Vassfjøra. Oppstigningen starter med en bratt fjellside, som etterhvert flater ut. Utsikten blir stadig flottere og flottere nord- og østover og når en kommer helt opp på ryggen åpner det seg et vanvittig utsyn vestover. Fra ryggen får en også etter hvert øye på den solide toppvarden.

Vi er heldige med været denne dagen, da det nærmest er skyfritt med en usedvanlig klar sikt. Vassfjøra ligger i et område som normalt er svært værutsatt.

Utsikt fra Vassfjøra (1.633 moh) ut Osafjorden og indre Hardanger. Folgefonna bak til høyre.

Fra toppen av Vassfjøra er det på klare dager et helt utrolig vidt skue. Det første som fanger en er fjordutsikten ned mot Osafjorden og Hardangerfjorden. Vassfjøra har bratte fjellsider ned mot Ulvik og Osa. Her ser vi fjellrekken med flotte skitopper som Midtfjell, Ingebjørgfjellet og Oksen. I horisonten ser vi mot Hardangervidda hvor Hårteigen (1.690 moh) er et lett gjenkjennelig landemerke. Vi ser også de bratte fjellsidene som stuper ned mot Sørfjorden og Folgefonna.

I øst ser en mot den nordlige delen av Hardangervidda med Hardangerjøkulen og Skarvheimen med blant annet Hallingskarvet. I vest ser vi Vossefjell på rekke og rad med blant annet Raundalsryggen og Lønahorgi. I nord ser vi fjellene rundt Flåmsdalen med Baksafjellet (1.636 moh) som særlig dominerer.

Etter å ha nytt skuet fra toppen setter vi kursen tilbake mot Kaldavasshytta og renner ned mot Kaldavatni igjen - en snill men fin nedkjøring på ski. Igjen legger vi ut på det lange strekket over Kaldavatni, men velger å legge om turen over nok en topp før vi ender turen. Det siste stykket går vi over Øykjafonn (1.604 moh) hvor vi ser solen gå ned over Vassfjøra i et flott fargespill.

På vei over Kadavatni fra Kaldevasshytta mot Vassfjøra (1.633 moh).
Vassfjøra (1.633 mot) sett fra Baksafjellet.

FJELLSKITUR TIL VASSFJØRO

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Dataene inkluderer retur over Øykjafonn. Dersom en dropper denne omveien kan en trekke fra 4 km, 307 høydemeter og 1 time.

Vassfjøro

1.633 moh.

60°37′12″N 07°00′56″Ø

Ulvik, Vestland, Norge

3K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close