Search

Topptur på ski til Onen fra Kjeåsen

Onen (1.620 moh) ligger ved Eidfjorden og er det høyeste fjellet med foten rett ned i en fjordarm av Hardangerfjorden.

Innerst i Hardangerfjorden ligger fjellet Onen (1.621 moh) som er blant de høyeste fjellene innerst i Hardanger med foten i en fjord. Her er det stupbratte fjellsider omgitt av fjordarmene til Simadalsfjorden, Eidfjord og Osafjorden. På en fjellhylle 530 m over Simadalsfjorden ligger gården Kjeåsen.  Gården har kallenavnet "Verdens mest utilgjengelige" og det kan en godt forstå når en tenker på hvordan det var å ta seg frem hit før veien og tunnelen kom opp hit i forbindelse med kraftutbyggingen. Når snøen ligger i fjellene er Kjeåsen et utmerket utgangspunkt for topptur på ski til toppen av Onen-  en topp med vid utsikt over store deler av Hardanger, Vossefjella, Skarvheimen og Hardangervidda.

Det er vår, men snøen ligger enda i fjellet og vi er inne i den beste tiden for toppturer på ski. Vi befinner oss innerst i Hardanger og har tatt oss inn i Simadalen og kjørt opp til fjellhyllen Kjeåsen, som ligger 530 meter over Simadalsfjorden. Fra Kjeåsen kan en når så og si spenne fast skiene rett fra veien og ta seg opp den bratte fjellsiden opp mot Onen (1.620 moh).

Onen ligger innerst i Hardangerfjorden og er blant de høyeste fjellene her, som har fjellsidene rett ned i fjorden. Omgivelsene er mektige. Her er det stupbratte fjellsider rundt Simadalen og Simadalsfjorden. Fjellet gjør seg utmerket for topptur på ski.

 

Fra parkeringsplassen, like etter tunellen opp til Kjeåsen, starter stien som tar oss bratt opp mot en høyde hvor vi må krysse elven som renner ned fra fjellsiden. Avhengig av hvor mye snø som ligger her og hvor stor vannføringen er går det stort sett veldig greit å krysse elven på et passende sted. Så er det bare å spenne fast skiene igjen og begynne å jobbe opp den bratte fjellsiden mot Onen. I ryggen har vi Simadalen og ser inn mot de stupbratte fjellklippene inners i dalen, hvor Bispeveien går.

Etterhvert som vi kommer høyere opp i terrenget kommer også Hardangerjøkulen til synet og den flotte brearmer Rembesdalskåka, hvor Demmevasshytta har sin utrolige beliggenhet.

Utsikt mot Hardangerjøkulen fra toppen av Onen (1.620 moh).

Fra toppen av Onen er det et vidt utsyn mot store deler av Hardanger, Hardangervidda, Vossefjellene og Skarvheimen. Vi ser hele den vestlige siden av Hardangerjøkulen. I sør ser vi mot Hardangervidda og særlig Hårteigen gjør seg tydelig bemerket. Vestover ser vi de høyeste fjellene som omkranser Hardangerfjorden med blant annet Midtfjell, Ingebjørgfjellet og Oksen. Lenger ute ser vi Folgefonna og Tveitakvitingen. Mot nord og nordvest ser vi Vassfjørå, Olsskavlen og Lønahorgi.

Nedkjøringen fra Onen er lang og fin med hele 1.200 høydemeter skikjøring. Den avbrytes av et kort parti der det er noe stigning igjen før en kjører ned den bratte fjellsiden mot Kjeåsen. En følger samme veien ned som en går opp.

 

Fjellgården Kjeåsen ligger på en en hylle over Simadalen. Deler av fjellet Onen bak.
Utsikt fra Kjeåsen inn i Simadalen.

Gården Kjeåsen ligger imponerende til på en fjellhylle over Simadalsfjorden. En antar at gården har vært bebodd siden 1650-tallet. Inntil veien og tunellen opp til Kjeåsen kom med kraftutbyggingen i 1974 var gården svært utilgjengelig og det var krevende å ta seg opp på den bratte stien opp til gården. En taubane ble brukt for å kunne frakte varer opp til gården. Stien fra Simadalsfjorden opp til Kjeåsen er en flott tur i seg selv, hvor en rekke stiger og tau er lagt ut for å gjøre det mer fremkommelig. Gårdsdriften på Kjeåsen har opphørt og her er det kun beboelse i sommerhalvåret.

Turen til Onen fra Kjeåsen er en fin tur for randonnée ski, da det stort sett er stigning på mesteparten av turen. Det er et lite flatparti og en nedstigning i det en har tatt seg opp det bratteste partiet fra Kjeåsen (1.100 moh), før det igjen går noe slakere opp mot toppen av Onen. Stigningen avtar og selve toppen er avrundet og nok så flat.

Det bør sjekkes ut at veien opp mot Kjeåsen er brøytet. Det kan være en må bære skiene noe fra parkeringsplassen sent på sesongen. Skredfaren må vurderes, særlig i den første og bratteste delen av turen.

Onen kan også bestiges fra nord, men denne turen egner seg best som fjellskitur. Fra Osa innerst i Osafjorden går det vei helt opp til Langvatnet på 1.158 moh, som er bygget i forbindelse med kraftutbyggingen. Denne turen egner seg best sent på våren og om sommeren, da det kan være usikkert når veien er brøytet.

Nærmeste hytte fra Onen er Rembedalsseter som ligger nærmere Hardangerjøkulen og på fjellplatået over den innerste delen av Simadalen..

Turen til Onen starter bratt opp fjellsidene fra Kjeåsen.

ONEN FRA KJEÅSEN

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Onen

1.620 moh

60°31′28″N 07°04′27″Ø

Ulvik, Vestland, Norge

3.9K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close