Ingebjørgfjellet – topptur på ski i Hardanger

Ingebjørgfjellet – topptur på ski i Hardanger

Ingebjørgfjellet

- topptur i fantastiske Hardanger

Det er et helt unikt område for toppturer - fjellene innerst i Hardanger. Lange nedkjøringer med spektakulær utsikt fra toppene. Snøforholdene pleier å være gode her inne og det er ofte lang sesong. Dette er fjellene en kommer tilbake til gang på gang. Når været er på sitt beste får en en utrolig utsikt mot fjell, fjorder, breer og vidder. Denne gangen drar vi til Granvin for å bestige Ingebjørgfjellet (1.210 moh) med toppturski på beina.

Denne gangen befinner vi oss i spektakulært vestlandsterreng, der fjell møter fjord. Den innerste delen av Hardangerfjorden, med sine fjordarmer, kjennetegnes av stupbratte fjellsider på over 1.000 høydemeter. Det ville landskapet byr på luftige turer med storslått utsikt.

Denne gang går turen til Ingebjørgfjellet, fjell plassert mellom Oksen og Midtfjellet. Alle toppene er ypperlige skitopper og en kan på dager med gode forhold besøke flere av toppene på samme tur. Ingebjørgfjellet (1.210 moh) er best å starte fra Stokkesldalen ovenfor Granvin. Fra Granvin går det bomvei opp langs dalen (30 kr) og det er mulig å parkere ved starten av turstien som går gjennom lett skog. Dersom en er tidlig på sesongen vil snøen ligge lenger nede og en må parkere i parkeringsplass langs veien lenger nede. Når vi besøker Ingebjørgfjellet er snøforholdene gode og vi må starte turen lenger nede, men herfra kunne en spenne fast skiene og følge veien opp til parkeringsplassen på motsatt side av elven Hyrpo.

Første delen av turen går gjennom skog langs sti. Selv om stien er dekket av snø er det enkelt å finne veien oppover i terrenget, samtidig som denne delen av ruten også er merket mot Oksen. Etterhvert som en kommer høyere opp i terrenget får vi en flott utsikt ned mot Granvinsvatnet med Vossefjell som Horndalsnuten og Olsskavlen i bakgrunnen.

Etterhvert flater terrenget ut og vi kommer over tregrensen. Her er det bare å følge terrenget oppover og etterhvert kommer toppen av Ingebjørgfjellet til synet og det er bare å sette strak kurs direkte mot toppen.

I øst ser vi nabofjellet Midtfjellet som er en flott topptur fra Ulvik. Toppen kan også nåes fra Stokkseldalen eller som fortsettelse av turen fra Ingebjørgfjellet. I retning Ulvik ser vi også fjell og flotte turmål som Vassfjøro og Osaskavlen. Noe mer i det fjerne skimter vi Baksafjellet og Vossaskavlen.

Eidfjorden og Hardangerbrua sett fra toppen av Ingebjørgfjellet.

Etter å ha kommet over tregrensen er det lett å ta seg mot toppen. Det er grei stigning uten særlig bratte partier og derfor går det fint å nå toppen uten å måtte bevege seg i særlig skredfarlig terreng. De bratteste partiene er nederst i skogområdet hvor en følger skogstien. De 4,5 km mot toppen går raskt unna og i det en kommer opp til toppvarden åpner det seg en helt fantastisk utsikt.

Det går bratt ned mot Hardangerfjorden og Hardangerbrua som ligger like under oss. Det er spesielt flott utsikt inn i Sørfjorden mot Odda . Der ser vi også Folgefonna sine brekupler ligge over fjellene. Østover ser vi inn mot Eidfjorden, Onen og Hardangerjøkulen.

I nord er Vossefjellene kommet enda bedre til synet og ved Voss ser vi den mye besøkte toppen Lønahorgi. Vi har flott vårvær og utsikten er spesielt vid denne dagen.

Turen til Ingebjørgfjellet er en ypperlig randonnée skitur og fra toppen er det rundt 800 høydemetre med lang og fin nedkjøring. Det er likevel ingen ting i veien for å ta turen med gode fjellski.

Dersom forholdene er gode og det er godt med tid kan en fra Ingebjørgfjellet fortsette turen mot Oksen (1.241 moh). Da følger en enkelt ryggen sør-vest ned fra Ingebjørgfjellet mot Larsbu og Oksetjørne på omtrent 900 moh før en følger ryggen videre opp mot toppen av Oksen.

En annen variant som krever noe logistikk er å starte turen fra Sjusete ved Ulvik og gå traversen mellom alle toppene Midtfjellet, Ingebjørgfjellet og Oksen. Traversen er i godt vær, med god sikt og gode snøforhold en kjempe flott tur med masse flott skikjøring. Turen kan enten avsluttes på Tjoflot eller ved Granvin.

Turen som her er beskrevet til Ingebjørgfjellet er på 10 km totalt og en bruker 2,5 (uten pauser) - 4 timer på turen - alt etter hvor bergtatt en blir av utsikten.

 

Fra Ingerbjørgfjell ser vi mange av Hardangerfjordens fjordarmer, samt Folgefonna.
Utsikt over Eidfjorden innerst i Hardagner fra Ingebjørgfjellet.

Ingebjørgfjellet

1.210 moh

60°29′08″N 06°45′06″Ø

Ullensvang, Hordaland, Norge

Relaterte turer
På toppturrangel langs Sørfjorden

Toppturrangling langs Sørfjorden Til Rundenuten og Vardaskarvane i Hardanger Sørfjorden - en sidearm av Hardangerfjorden omgitt av bratte fjellsider og Les mer

Topptur på ski til Onen fra Kjeåsen

Topptur på ski til Onen fra Kjeåsen En spektakulær topptur innerst i Hardangerfjorden Innerst i Hardangerfjorden ligger fjellet Onen (1.621 Les mer

På topptur langs Eidfjord

På topptur langs Eidfjord Fra topp til topp i Hardanger - på ski fra Ulvik til Tjoflot Fjellene rundt Hardangerfjorden er Les mer

Skitur til Vassfjøra – med utsikt over Hardanger

Skitur til Vassfjøra Skitur med utsikt over Hardanger, Vossefjell, Skarvheimen og Hardangervidda Turen til Vassfjøra (1.633 mot) er regnet for Les mer

Folgefonna på langs

Folgefonna på langs En skitur over landets tredje største isbre Folgefonna er et kjent og kjært landemerke på Vestlandet, som Les mer

Langs bratte fjellsider i Måbødalen til Vøringsfossen

En rundtur i den mektige Måbødalen byr på bratte fjellsider og høye fossefall. Fra Måbø kan en gå den gamle Les mer

Fra Simadalen til Rembedalskåka

Simadal til Rembedalskåka Fra fjord til bre, langs gamle ferdselsveier til Hardangervidda Det er et spektakulært landskap der Hardangervidda stuper Les mer

På topptur i idylliske Hardanger – Midtfjell

Midtfjell På topptur i idylliske Hardanger Hardanger er et eldorado for vakre toppturer og mulighetene blir bedre og mer spektakulære Les mer

Øktarnuten – der vidden stuper ned i fjorden

Øktarnuten i Hardanger - utsiktspunkt der vidden stuper ned i fjorden Der Hardangervidda møter Hardangerfjorden finner vi fjelltopper med bratte Les mer

One thought on “Ingebjørgfjellet – topptur på ski i Hardanger

Legg igjen en kommentar