Search

På topptur til Folarskardnuten

Utsikt fra Folarskardnuten (1.901 moh) vestover mot Hardangerjøkulen.

Folarskardnuten (1.933 moh) er ikke bare det høyeste punktet på den karakteristiske fjellryggen Hallingskarvet, men også det høyeste fjellet sør for Jotunheimen. Fra toppen er det et utrolig flott skue mot Hardangerjøkulen i vest, Hurrungane og Jotunheimen i nord og hele den vidstrakte Hardangervidda i sør. Folarskardnuten er en flott topptur vinterstid med ski, som bestiges enten fra Haugastøl i sør, Raggsteindalen i nord eller som en del av turen Hallingskarvet på langs. På turen er det selvsagt obligatorisk med en tur innom Lordehytta som ligger i Folarskardet like under Folarskardnuten.

Den 35 kilometer lange fjellryggen, Hallingskarvet, med sine 300 m loddrette stup er et karakteristisk landemerke fra fjelltopper og vidde rundt om i Sør-Norge. Mesteparten av platået ligger på en høyde mellom 1.700 og 1.900 moh oppbrutt av en rekke skard. Den bølge-formede fjellryggen har en rekke  toppunkt.

Folarskardnuten (1.933 moh) er det høyeste fjellet på Hallingskarvet og samtidig både det høyeste fjellet i Buskerud og det høyeste fjellet i Sør-Norge sør for Jotunheimen. Det sier seg selv at utsikten fra toppen er vidstrakt og flott.

 

Folarskardnuten er særlig flott å bestige vinterstid, normalt sett som en fjellskitur grunnet den lange innmarsjen til foten av oppstigningen. Toppen bestiges vanligvis enten fra Haugastøl via Folarskardet, fra Raggsteindalen via Raggsteinnuten eller som en del av Hallingskarvet på langs fra Finse.

Denne dagen velger vi å starte turen fra Haugastøl for først å følge den nesten 12 km lange kvistede løypen inn til Folarskardet. Fra Haugastøl er det en lang og jevn stigning på 600 høydemeter til foten av Folarskardnuten inne i Folarskardet.

Folarskardnuten (1.932 moh) sett fra sør med Folarskardet til høyre.

Fra Folarskardet er det flere ruter opp på ryggen mot selve Folarskardnuten, men her er det noen korte bratte partier som må forseres. Stegjern og en lett isøks kan være grei å ha med i tilfellet det er hard og isete her. Så fort en har passert disse partiene jevner stigininge ut mot toppen som er nok så avrundet.

Fra toppen av Folarskardnuten (1.933 moh) er et utrolig skue på flotte klarværsdager. Særlig vestover er utsikten flott mot Hardangerjøkulen. En ser rett mot Hardangerjøkulens høyeste punkt på 1.861 moh med de flotte brefallene Blåisen og Middalen separert av Nordre Kongsnuten.

I nord ser en mot nordlige deler av Skarvheimen og Jotunheimen. Særlig Hurrungane fremtrer som markante tinder sett fra toppen. I øst ser en mot den østlige delen av Hallingskarvet´s langstrakte rygg. Og i sør er det et utrolig vidt skue utover hele Hardangervidda.

På Hardangervidda er det flere topper som markerer seg ut, som Hårteigen (1.690 moh) i den vestlige delen av Hardangervidda, Sandfloegga (1.771 moh) og Nupsegga i den sørvestlige delen og selvfølgelig Gaustatoppen (1.883 moh) i den sørøstlige delen av Hardangervidda.

Hallingskarvet og Hardangerjøkulen.
Toppen av Folarskardnuten (1.932 moh) er Hallingskarvet høyeste punkt.

Nedkjøringen fra Folarskardnuten mot Folarskardet kan by på flott og morsom skikjøring, som stadig blir brattere ned mot Folarskardet. Om en benytter smale fjellski vil mange velge å gå til fots siste bratte kneiken ned mot skardet. Her kan det også være aktuelt med stegjern om det er svært hardt og isete. Ski uten stålkanter anbefales ikke.

Vel nede i Folarskardet er det verdt å legge turen innom den kjente Lordehytta. Hytten ble reist som jakthytte av lord Garvagh d.y. i 1880 og ligger på 1.622 moh. Det er reist en rekke slike hytter i Skarvheimen av lorder som kom til Norge for å drive jakt og fiske. Hytten ble restaurert i 1990 og fungerer i dag som en nødbu.

Turen til Folarskardnuten kan også gåes fra nord gjennom Raggsteindalen. Vinterstid må en først ta seg over Strandavannet, så også her er det en lang adkomst inn til foten av Hallingskarvet. Fra nord bestiger en normalt toppen via Folarskardet eller inn Veslebotn over Raggsteinnuten. Også her kan det være hardt og isete. Stegjern eller ski med skavejern kan være nødvendig.

De som går Hallingskarvet på langs vil gå over Folarskardnuten, da toppen markerer avslutningen på den vestlige og mest kuperte delen av turen om en velger å starte fra Finse. Normalt benyttes to dager på turen over den langstrakte ryggen og Folarskardet er et fint område å overnatte mellom de to etappene. Turen kan også tas på en og samme dag om en har svært flott vær, gode forhold og holder høyt tempo med en svært tidlig start fra Finse.

Folarskardet deler Hallingskarvet i en vestlig og østlig del. I skardet ligger også Lordehytta.

FOLARSKARDNUTEN FRA HAUGASTØL

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Folarskardnuten

1.933 moh

60°36′46″N 07°47′09″Ø

Hol, Innlandet, Norge

8K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close