Search

På topptur i idylliske Hardanger – Midtfjell

En utrolig flott utsikt over Hardangerfjorden fra Midtfjellet

Hardanger er et eldorado for vakre toppturer og mulighetene blir bedre og mer spektakulære jo lengre inn i fjordområdet en kommer. Her møtes mange fjordarmer blant stupbratte fjell. Midtfjell (1.255 moh) er et utmerket skifjell for topptur med en fantastisk utsikt over det ville fjellandskapet rundt Hardangerfjorden, med Hardangerbrua liggende like under oss.

Mange har lagt merke til den stupbratte fjellsiden som strekker seg over Vangsbygdi og Hardangerbua. Dette er faktisk en av de flotteste toppturene i Hardanger, med lang og morsom nedkjøring. Midtfjell er den østligste av en rekke med topper også bestående av Oksen (1.241 moh) og Ingebjørgfjellet (1.210 moh), alle flotte skitopper.

Turen til Midtfjell starter fra fjordbygda Ulvik, inne i den vakre Ulvikafjorden. Her er det full vår da vi skal bestike Midtfjell i midten av mars. De bratte fjellene rundt oss er dekt med snø og vi er inne i den beste tiden for toppturer på ski.

Turen vår starter fra et sted kalt Sjusete, som ligger et godt stykke oppe i fjellsiden fra Ulvik. Å komme seg inn hit er ikke like enkelt, da vi hverken finner Sjusete på kartet eller skilting.

Det enkleste er å spørre seg frem blant lokale en møter. Fra Ulvik Fjordhotel tar en inn på en smal, men asfaltert vei som tar oss oppover i høyden. Veien går fort over på traktorvei og her er mange muligheter for å ta av feil vei. Vi følger traktorveien der det ser mest kjørt ut og dette leder oss 4 km inn til en parkeringsplass – altså Sjusete. Her er det mulig å parkere og med gode snøforhold fester vi skiene våre her.

Eidfjord sett fra Midtfjell i Hardanger.
På vei opp til Midtfjell i Hardanger fra Ulvik.

Heldigvis har noen gått før oss og tråkket spor - for det kan være vanskelig for oss ikke lokal kjente å finne veien mot Midtfjell gjennom den tette skogen vinterstid. Turen starter med stigning fra første meter og tar oss gjennom skogen der det sommerstid er en sti. Vi går nok så lenge gjennom skog før det tynnes ut og landskapet blir mer åpent.

En flott utsikt åpner seg opp når vi kommer ut av tregrensen og vi ser turmålet vårt, Midtfjell. Bak oss ser vi Ulvik og inn i den indre delen av Osafjorden mot bygda Osa og mot øst ser vi Eidfjord og utløpet av Simdalsfjorden.

Det er strålende sol fra skyfri himmel og solen begynner å ta tak i det som var et litt isete føre. I høyden møter vi på et lite lag pudder oppå den harde snøen. Det skal med andre ord bli en fornøyelse å kjøre ned fra Midtfjell i dag, men først gjenstår siste delen mot toppen – en lang men sammenhengende bakke.

Vel oppe på toppen er det en fantastisk utsikt. Rett under oss har vi Hardangerfjorden og Hardangerbroen. Vi ser innover mot Sørfjorden og Folgefonna. Østover ser vi Hardangervidda platået og Hardangerjøkulen. Vestover ligger toppene Ingebjørgfjellet og Oksen. Det går fint å fortsette turen bortover til disse toppene om ønskelig.

Fra toppen er det bare å nye utsikten før en morsom, lang og sammenhengende nedkjøring venter. Vi var heldige med helt perfekte snøforhold. Det går fort ned igjen og vi følger samme veien som opp, selv om det går an å følge flere ruter ned fra Midtfjell. Vel nede i skogområdet kommer et lengre parti med artig skogskjøring, men uten at skogen blir for tett. Før en vet ordet av det er en nede igjen på parkeringsplassen ved Sjusete.

Turen til Midfjell anbefales for både randonné og fjellski. Den er totalt 11 km, starter på 425 moh til 1.255 moh som er toppunktet og tar omtrent 4 timer.

Eidfjord sett fra Midtfjell i Hardanger.
Skitoppene Midtfjell, Ingebjørgfjellet og Oksen med Folgefonna i bakgrunnen, her sett fra Vassfjøra.

Midtfjell

1.255 moh

60°30′22″N 06°50′36″Ø

Ulvik, Vestland, Norge

3K Views

2 comments

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close