Search

På toppturrangel langs Sørfjorden

Vardaskarvane høyt over Sørfjorden. Utsikt mot Folgefonna.

Sørfjorden - en sidearm av Hardangerfjorden omgitt av bratte fjellsider og Folgefonnas brefall. Fjellsidene strekker seg opp mot Hardangerviddaplatået i øst og mot Folgefonna i vest. De høyeste fjellene finner vi på vestsiden, nord for Nordfonna. Sørfjordens lille alpine fjellrygg mellom Rundenuten og Torsnuten er et imponerende skue og det er særlig klippene til Vardaskarvene som fanger ens oppmerksomhet nede fra fjorden. En tur opp hit byr på et fantastisk skue over hele Sørfjoden og indre Hardanger.

Den 38 kilometer lange Sørfjorden er en idyllisk fjordarm av Hardangerfjorden. Langs fjorden ligger fruktgårder så langt øyet kan se omgitt av høye fjell. I øst ligger Hardangervidda platået mens Folgefonnhalvøya ligger i vest, med landets tredje største isbre; Folgefonna. Landskapet er dramatisk med bratte fjellsider, høye fossefall og Folgefonnas høytliggende brefall. Nord for Folgefonna i den ytre delen av Sørfjorden ser vi også noen høytliggende klipper som strekker seg opp mot 1.500 moh - Vardaskarvane. Her oppe strekker en liten alpin fjellrygg seg mellom Rundenuten (1.256 moh) og den høyeste punktet på Folgefonnhalvøya utenfor breen - Torsnuten (1.572 moh).

Denne turen starter fra Jåstad, en liten bygd på vestsiden av Sørfjorden. Her ligger gårdene tett. Sau og dyrking av frukt setter sitt preg på landskapet her. På traktorvei starter oppstigningen mot turmålet Vardaskarvane og Vardanuten (1.506 moh), som jo må ha en helt utrolig utsikt her i den midtre delen av Hardanger. På vei opp til Vardanuten legger vi turen innom utsiktstoppen Rundenuten. Her er planen å slå opp teltet for å få med seg det som skal bli en spektakulær solned- og oppgang.

På 600 moh er det slutt på traktorveien og fortsetter videre oppover på sti. Alt her er utsikten flott ut Sørfjorden og mot Lofthus.

 

Soloppgang fra Rundenuten med utsikt over ytre del av Sørfjorden inn mot Eidfjord.
Vardaskarvane høyt over Sørfjorden. Utsikt mot Folgefonna.

Det er en varm sommerdag og snøen ligger fremdeles i fjellet. Den store snøsmeltingen fører til god fart i fossene og vi passerer en av de mange fossene på stien vår. Her begynner vi også å tre ut av tregrensen og det blir lettere å tre ut av stien for å følge en mer direkte adkomst mot første delmålet på turen - Rundenuten. Vi ser Rundenuten like over oss og ser at en del svære snøblokker har rast ut fra svaene like under toppen. Vi må altså legge kursen rundt Botnane, opp noen snøbakker før vi kommer inn på en vardet sti som tar oss helt ut på utsiktspunktet på Rundenuten.

Her er en utrolig flott utsikt ut Sørfjorden mot Eidfjord og fjellrekken Oksen, Ingebjørgfjellet og Midtfjell, med Vassfjøro like bak. Under oss har vi Sørfjorden og særlig flott er det å stå å se ned på Lofthus med de praktfulle fossefallene Bjørnarbykset og Skrikjo som stuper ned fra Hardangerviddaplatået. Fra platået stikker Hårteigen opp som en hatt.

Her på Rundenuten er det ypperlig å slå opp teltet for natten. Det kan ikke bli annet en spektakulært å se solen stå opp over Sørfjorden fra dette utsiktspunktet.

Med teltplassen rigget og en middag fortært er det på tide å ta en kveldstur videre opp på ryggen som her fra Rundenuten går sørover mot Torsnuten og Folgefonna. Den har nesten en litt alpin karakter denne fjellryggen, med de bratte stupene ned fra Vardaskarvane. Ved å ta seg opp til den høyeste av Vardanutene (1.506 moh) får vi fin utsikt innover Sørfjorden mot Odda, samt videre innover fjellryggen mot Folgefonna.

Toppene langs denne fjellryggen utgjør de høyeste punktene utenfor breen på Folgefonnhalvøya med Torsnuten som den aller høyeste (1.572 moh). Å følge hele ryggen på langs er en lang, men flott tur i seg selv.

Fra Vardaskarvane ser vi inn i Sørfjorden mot Odda og mot Folgefonna.
Rundenuten er et godt utsiktspunkt over Sørfjoren og vel verdt en tur.

Videre fra Vardanutene kan en følge ryggen over Solnuten (1.551 moh), Midnuten og tilslutt Torsnuten. Fra Torsnuten tar en seg ned til Reiseteskaret, hvor en tar seg inn på stien som fører ned til Sørfjorden igjen og Reisete.

Dette fjellstrekket utgjør også en del av turen Folgefonnhalvøya på langs. Det er en fleredagerstur som normalt sett gjøres tidlig på våren når det er mulighet til å gå mest mulig av turen på ski. Fra Utne på Folgefonnhalvøyas nordpunkt følger en fjellene langs Sørfjorden sørover til en tar inn på Folgefonna og sluttfører turen med å gå Folgefonna på langs.

Fra toppen av Vardanuten ser vi videre bortover fjellryggen - først mot Solnuten og like bak - Torsnuten. Hele turen fra Jårstad til Reisete over Rundenuten og Torsnuten er en tur på vel 2 mil. Vi returnerer tilbake til telplassen på Rundenuten for å se solen gå ned bak fjellene i vest. En må tidlig opp skal en også få med seg en særdeles flott soloppgang over Sørfjorden.

Turen fra Jårsta til Vardarnuten er totalt på 17 km og en bruker 8 timer på turen om en går uten overnatting.

Solen står opp over Vassfjøro og Midfjellet. Utsikt fra Rundenuten.
Idyllisk utsikt mot Lofthus på vei opp fra Jåstad.

VARDASKARVANE OVER RUNDENUTEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Vardanuten

1.506 moh.

60°18′43″N 06°34′25″Ø

Ullensvang, Vestland, Norge

2.8K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close