Search

Blånebba – topptur på ski i ville Romsdalen

Utsikt over Romsdalseggen mot Blånebba, Venjedalstinan og Romsdalshornet.

Romsdalen er kjent for sine alpine toppturer. Her er fjell og tinder på rekke og rad i alle mulige vansklighetsgrader. Blånebba er en av de enklere skitoppene, men med sin beliggenhet midt blant Romsdalens villeste tinder er det definitivt en av de flotteste. Her ser en rett inn i Trollveggen, Trolltindan, Venjetindan og Romsdalshornet. I tillegg stuper det bratt ned mot Romsdalen og Rauma, noe som gir en spektakulær utsikt.

Blånebba (1.320 moh) er den høyeste toppen i fjellmassivet som er mest kjent for Romsdalseggen og ligger helt sør langs fjellryggen. Selv om toppen har dramatiske fjellsider som stuper ned mot Romsdalen og Rauma er dette en av de kortere toppturene på ski i Romsdalen og forholdsvis grei å bestige fra Venjedalen. Toppens utmerkede beliggenhet mellom Romsdalens flotteste og villeste tinder gjør Blånebba til en fantastisk utsiktstopp. Her ser en rett over til Trollveggen, Trolltindan, Store Venjetind og Romsdalshornet.

Turen vår starter fra Venjedalssetra på 370 høydemeter over havet. Det er bomvei opp hit med mulighet for å parkere bil. Tidlig på sesongen må en starte lenger nede om det ikke er brøytet opp til Venjedalssetra.

Allerede fra setra får en den overveldende følelsen av å være omgitt av flotte alpine fjell. Store Venjetind, Romsdalshornet og Blånebbas bratt fjellsider omringer Venjedalen. Blånebba er en populær topptur på ski og på fine dager er det lite sannsynlig at du blir alene på toppen.

Blånebba er en flott skitopp midt blant Romsdalens villeste tinder.

Fra Venjedalen er det jevn stigning opp mot en flate mellom Blånebba og Storhesten. Herfra starter den bratteste delen av turen og oppstigningen mot ryggen. Det går i sikk-sakk oppover det som er staket ut som den slakeste stigningen. Siste delen av opptaket til ryggen er et parti med over 30 grader helning. 

Vi kommer opp på ryggen på et punkt midt mellom Mjølvafjellet og Blånebba merket av som 1.178 moh på kartet. Her åpner det seg opp en fantastisk flott utsikt ned mot Romsdalen og Rauma. Vi ser Romsdalseggens kvasse oppstigning mot Mjølvafjellet. Vi gyver løs på siste delen mot toppen av Blånebba. Ryggen er slak og bred, men smalner noe til mot toppen uten at det blir særlig eksponert. Likevel velger de fleste å sette skiene fra seg noe nedenfor selve toppen på 1.320 moh. Ut mot nordsiden henger det noen voldsomme skavler.

Utsikten fra toppvarden på Blånebba er helt fenomenal. Det går bratt ned mot Romsdalen og Rauma og på andre siden av dalen ser vi rett inn i den loddrette fjellveggen Trollveggen. Over Trollveggen reiser de karakteristiske pinaklene seg omgitt av Trolltindan (1.788 moh). Sør for Trolltindan reiser Breitinden og den etterhvert så kjente Mannen seg.

Rett sør for Blånebba ser vi inn i den kjente klatretoppen Romsdalshornet (1.550 moh) og den flotte fjellryggen opp til Store Venjetind (1.852). Det er flotte alpine fjell rundt oss på alle kanter, noe som gjør denne toppturen til Blånebba ekstra flott. 

I nord har vi også flott utsikt inn i fjellområdet nord for Isfjorden hvor det ligger mange kjente og flotte fjell for toppturer på ski.

Utsikt over Romsdalseggen mot Blånebba, Venjedalstinan og Romsdalshornet.

Fra toppen av Blånebba ser en også bortover den populære sommerturen Romsdalseggen. Romsdalseggen fra Blånebba over Mjølvafjellet er ekstra flott å traversere vinterstid, men har mange smale partier og er eksponert og krevende. Det er en tur der skiene må på sekken, mens stegjern og isøks er nødvendig. Flere partier kan kreve sikring med tau.

Nedkjøringen fra Blånebba følger normalt oppstigningen. Det går smalt men slakt ned ryggen fra Blånebba. De første 100 metrene ned fra ryggen er bratt og kan være skredutsatt. Det henger ofte skavler ut fra nordsiden av ryggen.

For å forlenge turen med litt ekstra skikjøring kan en avslutningsvis gjøre en avstikker opp til Storehesten (1.023 moh). Toppen har fin utsikt mot fjellene nord for Isfjorden og særlig tindene som utgjør Hesteskotraversen; Skarven, Klauva og Kirketaket, samt andre flotte topper som Loftskardstinden og Kjøvskardstinden.

Fra Storehesten kjører vi ned igjen mot Venjedalssetra med Blånebba og Store Venjetinden i kulissene. Det er sent på sesongen og snøen i den nedre delen er svært våt og tung å kjøre i denne dagen.  

Romsdalseggen er den mest gåtte turen i Romsdalen. Blånebba til høyre.
Blånebba (1.320 moh) er en flott skitopp fra Venjedalssetra. Vi ser Romsdalseggen til venstre.

TOPPTUR TIL BLÅNEBBA OG STORHESTEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Blånebba

 

1.320 moh.

62°31′35″N 07°47′31″Ø

Rauma, Møre og Romsdal, Norge

5.7K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close