Search

Topptur til Nautgardstinden

Utsikt fra Nautgardstinden mot Besshøe, Russvatnet og Gjendealpene.

Vi er helt nordøst i Jotunheimen. Her ligger Glitterheim omgitt av flere fjellmassiv med 2.000-meterstopper. Et av disse fjellmassivene er det østligste i Jotunheimen med Nautgardstinden som den høyeste. Det er en snill topp å bestige med flott utsikt inn i den østlige delen av Jotunheimen.

Glitterheim i Veodalen er omringet av en rekke flotte fjellmassiv og topper over 2.000 meter. I vest ligger Glittertindmassivet med landet nest høyeste fjell, i sør ligger Memurutinmassivet og i øst ligger nasjonalparkens østligste fjellmassiv - Nautgardstindmassivet.

Nautgardstindamssivet kan minne mye om fjellene i Rondane og er mye mer avrundete topper og fjell enn resten av Jotunheimen. Fjellene er snille og enkle å bestige, men har stupbratte botner med botnbreer.

 

Fjellenes beliggenhet helt nordøst i Jotunheimen gjør at toppene her har nok så vid utsikt østover - særlig mot Langsua nasjonalpark, Gudbrandsdalen og Rondane. En rekke topper over 2.000 meter ligger i fjellmassivet, hvorav Nautgardstinden (2.258 moh) er den høyeste.

Turen er greiest å gå fra Glitterheim ved å følge stien mot Bessheim og Gjendesheim. Det er bro over elven Veo og stien tar seg videre oppp fjellsiden og inn i passet mellom Austre Hestlægerhøe og Nautgardsoksle og det er her en tar av fra stien og tar opp mot toppen av Nautgardsoksle (2.089 moh).

Nautgardstinden (2.258 moh) nordøst i Jotunheimen er en fin topptur fra Glitterheim.
Utsikt fra Nautgardstinden mot Besshøe, Russvatnet og Gjendealpene.

Nautgardsoksle ligger på kanten av fjellsiden ned mot den vestlige av de to botnbreene Nautgardsbrean. Herfra ser en toppen av Nautgardstinde og en følger fjellsiden som stuper ned mot den østre Nautgardsbrean opp mot toppen.

Fra toppen er det fin utsikt over den østlige delen av Jotunheimen. I sør er det Besshøe som er den mest dominerende toppen, med Russvatnet som skiller Besshøe (2.258 moh) fra Surtningssue og Surtningssuoksle. Mellom Besshøe og Surtningssue ser vi inn i fjellmassivet Gjendealpene med sine spisse og alpine topper som Tjønnholstinden (2.331 moh) og Knutsholstinden (2.341 moh).

I vest er det særlig fin utsikt mot Glittertinden og Ryggjehøe, med Galdhøpiggen i bakgrunnen. I sørvest ser vi inn i Memurutindmassivet med en hel rekke 2.000-meter topper omgitt av flotte breer. Hele ryggtraversen fra Surtningssue til Leirhøe med Memurutinder og Veotinder er godt synlig fra Nautgardstinden.

I øst er landskapet mer lavtliggende og åpent med vid utsikt mot Valdres, Langsula nasjonalpark, Gudbrandsdalen og Rondane. Bitihorn er lett gjenkjennelig fra toppen. I nord ser vi mot Dovre og Kvitingskjølen (2.064 moh).

Surtningsuoksle (2.122 moh) sett fra nautgardstinden. Surtningssue gjemt i en sky like bak.

Turen til toppen av Nautgardstinden er en grei og fin fottur som gåes uten vanskeligheter i fint vær. En går i stort sett grei ur. Fra Nautgardstinden er det mulig å fortsette videre mot de resterende 2.000-meter toppene i fjellmassivet. Austre Nautgardstinden (2.194 moh) og Stornubben (2.174 moh) og Aust-Stornubben (2.049 moh) ligger på en fin rekke. Alle toppene kan fint gåes på en og samme tur.

Turen over alle 2.000 metertoppene burde også kunne gåes som en rundtur,  men kryssing av Veo i nord er problematisk grunnet vannføringen. Toppene i Nautgardstindmassivet egner seg også fint for toppturer vinterstind med ski på beina. Fjellski kan fint benyttes.

Da vi gikk turen sommerstid brukte vi 7 timer på timen i et greit tempo med pauser under veis. Turen til Nautgardstinden fra Glitterheim er totalt 17 km.

Utsikt mot Glittertinden fra Nautgardsoksle.
Fjellmassivet med Nautgardstinden (2.258 moh) sett fra Ryggjehøe.

NAUTGARDSTINDEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Nautgardstinden

2.258 moh.

61°36′11″N 08°45′33″Ø

Lom, Innlandet, Norge

6.9K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close