Search

Topptur til Byrkjefjellet og Iendafjellet

Flott utsikt over Hardanger og Rosendalsalpene fra Iendafjellet.

Omtrent en times kjøring unna Bergen ligger fjellormrådet Kvamskogen. Her finnes en rekke turmuligheter, spesielt for dem som liker toppturer med utsikt over noe av landets flotteste og mer varierte landskap i kombinasjon med flott skikjøring. Turen opp til Iendafjellet (Såta) over Byrkjefjellet er en enkel topptur, som byr på vakkert skue over havet, fjord, fjell og bre. Toppen er lett tilgjengelig og  har en lang og fin nedkjøring, noe som har gjort toppen til en populær frikjøringstur.

Byrkjefjellet og Iendafjellet på Kvamskogen.

Kvamskogen er et fjellområde vest for Hardangerfjorden og ligger bare en times kjøring fra Bergen.

Turen vår starter ved NAF veikro på riksvei 7. Herfra følger vi opptråkkede skispor gjennom et hytteområde oppover mot Steinkvanndalen. Dersom snøskillet går ved Steinkvanndalen er det mulig å følge grusvei nok så langt oppover. Her åpner landskapet seg opp og en får god oversikt over fjellene Byrkjefjellet, Iendafjellet, Fuglafjellet og Fotasperrnuten, som omkranser dalen. Fotasperrnuten er vanskelig å bestige fra Steinkvanndalen, men fjellsidene opp mot Byrkjefjell og Iendefjell er enkle ved gode snøforhold og uten isete føre.

Vi starter turen opp mot en varde som står like nedenfor Byrkjefjell (996 moh). Herfra er turen kort til toppen av Byrkjefjell (1.046 moh), hvor en fortsetter videre mote Iendefjellet eller Såta som toppen også kalles. Ruten mot toppen går gjennom et lite gjeld kalt Purkegjeldet, som lett sees fra Byrkjefjellet. Purkegjeldet gir oss litt løye for vinden, men er også en terrengfelle - så en skred- og terrengvurdering bør gjøres før en velger å sette seg ned her. Etter å ha gått gjennom Purkegjeldet følger en fjellsiden mot toppen. En får lett øye på varden like nedenfor.

Det spennende og varierte terrenget i området er absolutt en anbefalt naturopplevelse. I dag er vi heldige og får øye på en flokk villrein som har trukket nedover for å beite i området.

Toppvarden på Iendefjellet med flott utsikt mot Rosendalsalpene og Folgefonna.

Utsikten er storslagen over Kvamskogen og fjellene rundt, samt Hardanger. I vest ser en Gullfjellet og havet bakenfor. I sør ser en Tveitakvittingen, et annet populært turmål i området. I øst ser en Hardangerfjorden og Folgefonna. Mellom Fotasperrnuten og Fuglafjellet ser en også Hårteigen stikke opp fra Hardangervidda. Nordover er det fin utsikt mot Bergsdalen og Vossefjellene.

Ønsker en å gå en lengre ski tur kan en fortsette videre til Fuglafjellet, som også er den høyeste toppen i området med sine 1.334 moh.

Nedkjøringen er morsom og her har du muligheten å følge samme ruten som opp eller kjøre ned helt innerst i Steinskvanndalen, like nedenfor Iendefjell. Da ender en opp like ved de idylliske setrene ved Kvanndalsvatnet. Herfra velger vi å følge preparert og skiltet skiløype retning foten av Byrkjefjell, som tar oss tilbake til turens utgangspunkt.

Toppens tilgjengelighet og mulighet for fin skikjøring har gjort Byrkjefjell og Iendefjellet til populært topptur for randonnée ski.

Reinflokk på vei over Byrkjefjellet. Fotasperrnuten i bakgrunnen.
På ski gjennom Purkegjeldet.
Flott utsikt over Hardanger og Rosendalsalpene fra Iendafjellet.
Iendefjell og Byrkjefjell på Kvamskogen i Hardanger sett fra luften.

Iendafjellet

1.260 moh

60° 25′ 49″ N, 05° 59′ 19″ E

Kvam, Vestland, Norge

10.9K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close