Search

Hanakamb ved Sørfjorden

Sørfjorden og Odda sett fra Hanakamb.

Hanakamb (1.080 moh) er kanskje en av de flotteste toppturene en kan gå langs med Sørfjorden. Toppen ligger majestetisk til mellom breen og fjorden. Fra toppen er det et fantastisk skue over hele Sørfjorden og mot Nordfonnas østlige brefall. På turen passerer en også det vakre Raunsdalsvatnet i spektakulære omgivelser.

Inne i Sørfjorden i Hardanger mellom fjorden og Folgefonnas nordfonn ligger Hanakamb (1.080 moh), en topptur som går gjennom et utrolig vakkert landskap ved Raunsdalsvatnet.

Turen starter ved kraftstasjonen på Kvitno. Her er en parkeringslomme ved fylkesveien og god skilting som viser vei til Raunsdalsvatnet. Fra Kvitno går det anleggsvei oppover Kvitnadalen langs med Kvitnelvi. På 350 moh tar en av anleggsveien og går inn på en godt merket sti. Denne går gjennom bratt skog inntil en igjen kommer tett inn på Kvitnelvi ved 650 moh.

Ved vårsmeltingen når vannføringen er på sitt kraftigste er Kvitnelvi et virkelig imponerende syn. Et kort stykke følger stien et svaparti, som kan være litt sleipt om det er vått. Her er det lagt ut et tau.

Vi kommer nå opp ved utløpet av Raundalsvatnet og et utrolig vakkert landskap kommer til syne. Vannet fra breen har gjort at Raundalsvatnet har den grønne fargen. Vannet er omgitt av grønne og bratte fjellsider, stup og høye fossefall. Over stupene ligger Folgefonna med det flotte brefallet til Dettebreen. Fra Luravatnet på 1.075 moh, like ved breen, renner fossefallet av Byteselvi ned i Raundalsvatnet.

Raunsdalsvatnet mellom Hanabamb og Folgefonna.

Fra Raunsdalsvatnet er det merket videre sti opp mot Hanakamb. Utsikten over Raunsdalen og mot Folgefonna blir bare flottere jo høyere opp en kommer og flere steder er det verdt å ta en liten avstikker fra stien til fine utsiktspunkt. Stien opp mot Hanakamb er tydelig og lettgått med et par bratte partier der en må ta hendene til hjelp uten at det er noe eksponert.

Etterhvert får en svært flott utsikt inn Sørfjorden mot Odda. Stigningen avtar etterhvert noe mot toppen hvor det er er reist en varde. Herfra er det utsikt over hele Sørfjorden.

Fra toppen ser en mot Folgefonnas nordligste del og brefallet Dettebreen. Her ser vi også inn mot Kvitnadalen, dalen som markant deler Nord- og Midtfonna fra hverandre.

Det går flere stier opp mot Hanakam og en kan også gjøre turen til en rundtur dersom en ikke ønsker å gå samme vei ned. Det er merket sti nordover fra toppen ned til Måge. Dersom en går returen går tilbake via Raundalen kan det kanskje friste med et nedkjølende bad i Raundalsvatnet.

Sørfjorden sett fra toppen av Hanakamb.

Turen til Hanakamb går inn i Folgefonna nasjonalpark som inneholder landets tredje største bre. Folgefonna strekker seg 37 km lang og er 16 km bred. Høyeste punktet på breen er på 1.661 moh og fra breen er det utsikt mot Rosendalsalpene, Hardangervidda, fjordene som omgir halvøyen og store deler av Sunnhordaland som strekker seg ut i havgapet. Breen er delt opp i tre deler atskilt av to trange dalfører. I øst stuper brefallene ned mot Sørfjorden.

Sørfjorden er en fjordarm av Hardangerfjorden. Langs med den 38 kilometer lange fjorden finner en flere kjente og fantastiske turmål. Dronningstien og Trolltunga er blant kjente turmål en finner her, turmål som er blitt belastet av overturisme. Det finnes utallige andre flotte turmål langs med hele fjorden, som nesten ikke er besøkt. Hanakamb er et slikt turmål. Når en skuer utover den fantastiske naturen er det til ettertanke at Sørfjorden, grunnet tungindustrien i Odda, tidligere var regnet for å være en av verdens mest foruensede fjorder.

Fossefallet til Byteselvi i Raunsdalen.

HANAKAMB

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Hanakamb

1.080 moh

60°11′29″N 06°31′56″

Ullensvang, Vestland, Norge

5.3K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close