Tveitakvitingen – utsikt over fjord, fjell, vidde, bre og havet

Tveitakvitingen – utsikt over fjord, fjell, vidde, bre og havet

Tveitakvitingen

Utsikt over fjord, fjell, bre og havet

Tveitakvitingen er det høyeste fjellet i Samnanger med sine 1299 moh og et kjent landemerke fra fjellene rundt Hardangerfjorden, Folgefonna og Rosendalsalpene. Toppen er et populært turmål for bergensere med hytte på Kvamskogen og på fine dager er det mange som stubber seg oppover fjellsidene til varden på toppen. Fra toppen får en et fantastisk skue over fjord, alpine fjell, vidde, bre og havet, dersom været viser seg fra sin beste side.

Tveitakvitingen er det høyeste fjellet i Samnanger med sine 1299 moh. Toppen er et populært turmål for bergensere med hytte på Kvamskogen og på fine dager er det mange som stubber seg oppover fjellsidene til varden på toppen.

Jeg har enda til gode å besøke toppen uten mye vind, selv om det er aldri så fint vårvær i lavlandet. På toppen av Tveitakvitingen opplever en som oftest mye vind, gjerne i kombinasjon med tåke, regn eller snø. Men når først skyene først trekker til siden opplever en den fantastiske utsikten fra Tveitakvitingen over Hardangerfjorden, Rosendalsalpene, Folgefonna. Er sikten virkelig god ser en både Hardangerjølulen og Hardangervidda i øst og Nordsjøen i vest.

Turen vår starter i Furudalen, et hytteområde på Kvamskogen. Herfra følger vi veien som går opp mot Mødalen. Innerst i dalen starter de bratteste bakkene og stigningen, først opp mot Såta (802 m.o.h.), derfra videre over Gråfjellet (1.033 m.o.h.). Er det fritt for tåke kommer Tveitakvitingen nå til syne. Turen er lettgått tur som gjøres best på fjellski, med feller og stålkant, men mange går også turen med randonneé ski.

Ned fra Tveitakvitingen får en morsom nedkjøring med lange bakker. Det kan anbefales å legge siste del av nedfarten fra Såta over Langavassnuten og Breiarusta for å forlenge nedkjøringen noe. Ned Breiarusta er en sammenhengende lang nedkjøring hele veien tilbake til alpinanlegget i Furudalen.

På vei mot Tveitakvitingen har en en utrolig utsikt mot Hardangerfjorden, Folgefonna og Rosendalsalpene. Strandebarm nede i dalføret.
Tveitakvitingen (1.299 moh) bak i bildet sett fra Torefjell.

Det kan være mange som følger Mødalsveien opp mot Mødalen på de fineste dagene. For de som ønsker å gå opp sine egne spor og unngå noe av folke mengdene kan turen også gåes ved å legge turen over Høganovi. Ruten går mot toppen av skiheisen i Furudalen, over Heiavatnet til Fossdal. Den bratte oppstigningen starter ved en hytte innerst i Fossdalen. En følger eggen oppover mot Fossdalshorgi og videre til Høganovi. Her er det flott utsikt over Kvamskogen og selvfølgelig mot Tveitakvitingen. Det er også en kjempeflott utsikt ned mot Øystese og videre inn i den innerste delen av Hardangerfjorden hvor en ser mot andre kjente topper som Torefjell, Oksen og Ingebjørgfjellet.

Et annet alternativ er den flotte ruten fra broen i Mødalen og videre inn i dalføret Kjel over Kjelsvatnet. Fra Kjel tar en seg opp til skardet mellom Gråfjell og Gråskorvenuten. Her går en stort sett alltid uten å møte andre, men en skal være opmerksom på skredfaren fra de bratte fjellsidene inn i Kjel. I dette området går det ofte skred og store snø- og nedbørsmengder gjør området Kvamskogen generelt ekstra utsatt for skredfare.

Den vanlige ruten via Mødalen er 18 km tur retur og en kan regne med å bruke 6 - 7 timer på turen.

Tveitakvitingen i Hardanger.
Tveitakvitingen (midt i bildet) sett fra luften med Hardangerfjorden, Rosendalsalpene og Folgefonna bak.

Tveitakvitingen

1.299 moh

60°19′30″N 05°54′30″Ø

Fusa, Hordaland, Norge

Tveitakvitingen sett fra luften i sør.
Relaterte turer
Topptur til Byrkjefjellet og Iendafjellet

Topptur til Iendefjell Topptur på ski på Kvamskogen til Byrkjefjell og Iendefjell Omtrent en times kjøring unna Bergen ligger fjellormrådet Les mer

På topptur langs Eidfjord

På topptur langs Eidfjord Fra topp til topp i Hardanger - på ski fra Ulvik til Tjoflot Fjellene rundt Hardangerfjorden er Les mer

Skitur til Vassfjøra – med utsikt over Hardanger

Skitur til Vassfjøra Skitur med utsikt over Hardanger, Vossefjell, Skarvheimen og Hardangervidda Turen til Vassfjøra (1.633 mot) er regnet for Les mer

Folgefonna på langs

Folgefonna på langs En skitur over landets tredje største isbre Folgefonna er et kjent og kjært landemerke på Vestlandet, som Les mer

Ingebjørgfjellet – topptur på ski i Hardanger

Ingebjørgfjellet - topptur i fantastiske Hardanger Det er et helt unikt område for toppturer - fjellene innerst i Hardanger. Lange nedkjøringer Les mer

Langs bratte fjellsider i Måbødalen til Vøringsfossen

En rundtur i den mektige Måbødalen byr på bratte fjellsider og høye fossefall. Fra Måbø kan en gå den gamle Les mer

Fra Simadalen til Rembedalskåka

Simadal til Rembedalskåka Fra fjord til bre, langs gamle ferdselsveier til Hardangervidda Det er et spektakulært landskap der Hardangervidda stuper Les mer

På topptur i idylliske Hardanger – Midtfjell

Midtfjell På topptur i idylliske Hardanger Hardanger er et eldorado for vakre toppturer og mulighetene blir bedre og mer spektakulære Les mer

Øktarnuten – der vidden stuper ned i fjorden

Øktarnuten i Hardanger - utsiktspunkt der vidden stuper ned i fjorden Der Hardangervidda møter Hardangerfjorden finner vi fjelltopper med bratte Les mer

One thought on “Tveitakvitingen – utsikt over fjord, fjell, vidde, bre og havet

Legg igjen en kommentar