Search

Bretriangelet i Jotunheimen

Memurutindtraversen følger Austre Memurubrean rundt.

Mange av Jotunheimens største breer finner vi i Memurutindmassivet. Dette er et fjellmassiv midt i Jotunheimen med en rekke høye og spisse tinder formet av breene her. Bretriangelet er kallenavnet på en tredagers tur over de mektige breene mellom Spiterstulen, Memurubu og Glitterheim. På denne turen vil en få utforske de dramatiske breene og de spisse tindene i den innerste delen av Jotunheimen. Bli med på bretur over Hellstugubrean, Memurubrean, Styggehøbrean og Veobrean. På turen er det mang en mulighet for å bestige flere av tindene som omgir breene.

Memurubrean omgitt av Hellstugutinder og Memurutinder. Her sett fra Tjønnholstinden.

Jotunheimen har så mange som 370 breer - med andre ord en stor andel av Norges breer. Samtidig utgjør de i samlet areal en liten andel, da breene her stor sett er mindre botnbreer. Jotunheimen største bre er Smørstadbreen mellom Leirdalen og Sognefjellet. Deretter følger flere av breene i Memurutindmassivet. Veobrean, Østre- og Vestre Memurubrean er de påfølgende største breene. Over tre dager skal vi utforske breene i Memurutindmassivet og ta oss over flere av Jotunheimens største breer i området mellom de betjente hyttene Spiterstulen, Memurubu og Glitterheim. Under veis er det muligheter for å plukke med seg mange 2000-meter topper som reiser seg opp blant breene i dette utrolige fjellmassivet. Vi skal bevege oss blant Hellstugutinder, Memurutinder, Veotinder, Styggehøbreatinder og selvfølgelig den høyeste av dem - Surtningssue.

Dag 1 - Spiterstulen til Memmurubu

Den første dagen går turen mellom Spiterstulen og Memurubu. Det er en tur hvor vi tar oss opp Hellstugubreen og ned til Memurudalen over Vestre Memurubrean. Det er ikke lange stykket fra Spiterstulen og inn i dalen mellom Hellstuguhøe og Leirhøe. Her møter en på brekanten med blåis på Hellstugubreen. Dette er en mektig og flott dalere omgitt av Memurutindan i øst og den kvasse Hellstugutind-ryggen i vest. I tillegg stikker to nunatak opp av Hellstugubreen; Nørdre- og Søre Hellstugubreahesten. Disse er fine og greie å bestige på vei opp Hellstugubreen. Her er også mulighet for å gjøre bestigning av en Hellstugutind eller Vestre Memurutind om tiden tillater det.

Hellstugubrean med Midtre- og Nørdre Hellstugutinden, samt Nørdre Hellstugubreahesten.

På rundt 1.950 moh møter Hellstugubrean den enorme Vestre Memurubrean. Den strekker seg 3.5 km ned mot Memurudalen. Hellstugubrean og Vestre Memurubrean er en sammenhengende bre hvor turen over dem begge er i underkant av 7 km. Tinderrkken som utgjør Hellstugutindtraversen er særlig flott. På vei ned Vestre Memurubrean ser vi mot det alpine fjellmassivet Gjendealpene. Etter hvert kommer også Surtningssue til syne.

Det lønner seg å gå av Vestre Memurubrean i nord inn mot Vestre Memurutindan. For å komme inn på stien ned mot Memurubu må elven Muru vades. På varme ettermiddager kan det være høy vannføring i Muru og det kan være nødvendig å gå noe opp for å krysse Muru der elven deler seg opp. Stien ned mot Memurubu er en god sti gjennom den flotte Memurudalen. Det går fort 3 timer ned til Memurubru fra en har vadet Muru.

Dag 2 - Memurubu til Glitterheim

Denne dagen følger en fjellryggen fra Memurubu, over Raudhamran til toppen av Surtningssue (2.368 moh). Det er også et alternativ å gå opp brefallet til Surtningsubreen og bestige Surtningssue fra øst. Fra toppen er det en helt utrolig utsikt, som mange mener er blant Jotunheimens flotteste. I vest ser vi mot Vestre- og Austre Memurubrean. Fra Surtningssue skal vi nå følge ryggen som går øst for Blåbrean til Styggehøbreskardet. Her vil en kunne plukke med seg flere 2.000-meter topper og en tur bort til Søre Veotinden anbefales. Fra Styggehøbreskardet tar vi oss inn på Styggehøbrean.  Her kan det være en oppmerksom på en større bregleppe når en tar seg inn på breen. Rundt Styggehøbrean kan en enkelt ta seg opp til de omliggende toppene Store Veotinden, Nørdre Styggehøbreatinden og Søraustre Styggehøbreatinden - alt etter hvor god tid en har og hvilke værforhold som råder.

Vestre og Austre Memurubrean omgitt av Hellstugutindan og Memurutindan sett fra Surtningssue.

Deretter tar vi oss ned Styggehøbrean og inn på fjellryggen Rygghøe, langs mo t Veodalen til vi kommer inn på stien fra Gjendesheim og Memurubu mellom Vestre- og Austre Hestlægerhøe. På denne måten slipper en å vade Veo da vi nå går over broen til Glitterheim.

Dag 3 - Glitterheim til Spiterstulen

Denne dagen følger vi nordsiden av Veo inn til brekanten av Veobrean. På Veobrean er det fine isformasjoner i den nedre delen av breen. Vi går opp mot Veoskardet. Her kan en enkelt bestige topper som Veobreahesten, Store Memurutinden eller Leirhøe før en igjen tar seg ned mot Visdalen og Spiterstulen.

Det finns flere varianter av denne turen som ofte blir kalt Bretriangelet i Jotunheimen. Mange velger å gå gjennom Glittertind-massivet siste dagen for å gå over Gråsubrean og Grotbrean.

Uansett er Bretriangelet en flott måte å utforske det vakre og spektakulære Memurutindmassivet med dens flotte breer og tinder. Turen krever selvsagt utstyr og kunnskap for ferdsel på bre, eventuelt at en benytter seg av tindevegleder eller brefører.

Både Spiterstulen, Memurubu og Glitterheim er flotte, betjente hytter, hvor det serveres både middag og frokost. Dette kommer godt med på turen, da det er lange etapper mellom de ulike hyttene.

Austre- og Store Memurutindan sett fra Søre Veotinden med Veobrean til høyre.
Mot toppen av Veobreatinden (2.183 moh) fra skardet mot Memurutindene.

BRETRIANGELET I JOTUNHEIMEN

DAGER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Surtningssue

2.368 moh.

61°32′02″N 08°34′21″Ø

Vågå, Innlandet, Norge

1.5K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close