Sognefjorden, kjent som «Kongen av fjordene», er den lengste og dypeste fjorden i Norge, og strekker seg 205 kilometer inn i landet fra kysten. Sognefjorden har flere fjordarmer og i den innerste delen, ved Fodnes, møtes fjordarmene Lærdalsfjorden, Årdalsfjorden og Lustrafjorden. En flott fjellrygg strekker seg fra Fodnes opp mot Vetanosi (1.134 moh) og vår tur mot toppen går på en flott sti med utsikt over mye av det flotteste Sognefjorden har å by på.




Vetanosi
61°08′05″N 07°26′34″Ø
1.134 moh.
Lærdal, Norge
På denne turen i Lærdalsfjellene, får en oppleve Sognefjorden og dens fjordarmer Lustrafjorden, Årdalsfjorden og Lustrafjorden. Sognefjorden er omgitt av store kontraster og Norges mest alpine terreng med Hurrungane og Jostedalsbreen. Turen går på gode stier, som er godt egnet til stiløping.
Turen vår starter fra fergekaien på Fodnes. Her krysses Sognefjorden konstant av 2 ferger over til Manheller, en viktig strekning som sørger for landets forbindelse mellom øst og vest.
Fra fergekaien går en vei ut mot fyrlykten på Fones, og det er godt merket for å komme seg inn på stien vi skal følge opp langs fjellryggen som deler Årdalsfjorden fra Lærdalsfjorden.
Første delen av turen går på god sti gjennom skog og det er god stigning allerede fra starten. Langs med stien passerer en oppgygde steinblokker. Dette er gamle grunnstøtte for den første telefonlinjen som gikk mellom Bergen og Oslo.
Etter 550 høydemeter kommer en til et flott utsiktspunkt, Stegen. Her har en flott utsikt inn i Lærdalsfjorden og videre inn mot Erdal. På 850 høydemeter kommer vi opp over tregrensen og det åpner seg en vidstrakt og flott utsikt ut over den delen av Sognefjorden der fjordarmene Årdalsfjorden, Lærdalsfjorden og Lustrafjorden møtes. Vi ser kontrastene til det ville landskapet som omgir Sognefjorden, med det alpine og kvasse tindemassivet Hurrungane i nordøst og Nord-Europas største fastlandsbre, Jostedalsbreen i nord.




Det er svært god sti opp mot toppen, som er velegnet til stiløping. Videre er det mange stier i området som gjør at en kan forlenge turen til Vetanosi, for eksempel ved å løpe over fjellet og avslutte ned mot Lærdal. Også Bermålsnosi (1.257 moh) er et flott turmål. Herfra har en utsikt inn mot Årdalstangen.
Sognefjorden, kjent som «Kongen av fjordene», er den lengste og dypeste fjorden i Norge, og strekker seg 205 kilometer inn i landet fra kysten. Fra det dypeste i Lustrafjorden reiser fjellene seg fra -1.303 muh til toppen av fjellmassivet Hurrungane på 2.305 moh.

Turer i samme område
Vetanosi ved Sognefjorden
Sognefjorden, kjent som «Kongen av fjordene», er den lengste og dypeste fjorden i Norge, og strekker seg 205 kilometer inn i landet fra kysten. Sognefjorden har flere fjordarmer og i…
Luftig på Byttejuv i Årdal
En trenger ikke å gå de lengste turene for å få de store naturopplevelsene og se dramatisk og vill natur. Fra Bøttejuv har en luftig utsikt rett ned i Årdalsvannet,…
Skagastølsryggen i Hurrungane
Skagastølsryggen er en alpin travers mellom Nørdre- og Store Skagastølstind i fjellmassivet Hurrungane. Traversen er en av de norske alpine klassikerne – en luftig og eksponert tur som krever masse…
Store Ringstind i Hurrungane
Store Ringstind (2.124 moh) er blitt en populær topptur på ski og regnes for å være en av landets store klassikere. Det er en skitur som går gjennom et alpint…
Klatring på Store Skagestølstind – Storen
Store Skagestølstind, Storen (2.405 moh) er landets høyeste topp som må klatres for å nå toppen. Toppen er den høyeste i fjellmassivet Hurrungane som ligger i den vestligste og villeste…
Molden ved Lustrafjorden
Molden – det fineste utsiktspunktet i hele Luster blir det sagt! Tja, det er nok heller meget tvilsomt da du neppe får villere utsikt enn fra de kvasseste toppene i…
Store Austanbottstind i Hurrungane
Vi er i Hurrungane – den vestligste, villeste og mest alpine delen av Jotunheimen. Her er tindene kvasse og flere av dem krever klatring for å nå toppen. Helt vest…
Panorama Sognefjorden
Sognefjorden er Norges lengste fjord og fra utløpet i havgapet i vest til den innerste fjordarm ved Skjolden like under Hurrungane strekker den seg hele 205 km. Fra toppen av…
Soleibotntindtraversen i Hurrungane
Det er i fjellmassivet Hurrungane, helt vest i Jotunheimen Nasjonalpark, at vi finner de villeste og mest alpine fjellene i landet. Her finner vi flere av landets høyeste fjell bundet…
Fåbergstølsbreen
Fåbergstølsbreen strekker seg ned i Jostedalen til 775 moh. Selve breen og dens sprekker kan være fin å utforske og brekanten har fine isvegger som egner seg helt utmerket til…

Luftige ryggtraverser i
— Hurrungane
I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.