Search

Topptur til Oksen innerst i Hardanger

Oksen sett fra Ingebjørgfjellet. Ingebjørgfjellet er en fin avstikker fra Oksen.

Den markante toppen Oksen innerst i Hardanger er kjent for å ha noe av den beste utsikten som finnes i området. Vi tok turen til den lille grenden Tjoflot for å bestige toppen med panoramautsikt over fire fjordarmer og hele Hardanger. I tillegg til alt dette fikk vi også morsom skikjøring i bratt terreng. Sjelden har vi gått en finere skitur i så flotte omgivelser.

Det er vår og vi er midt i den beste delen av topptursessongen. I høyden ligger fremdeles snøen og venter på oss. Vi har nok en gang tatt turen til Hardanger, men denne gangen befinner vi oss helt i innerste delen ved den markante toppen Oksen. Vi har mange ganger kjørt forbi her og tenkt at denne toppen må ha flott utsikt over hele Hardanger, noe som viste seg å være helt riktig.

Allerede på kjøreturen fra Hardangerbruen, langs Eidsfjord mot vårt startpunkt på Tjoflot, skjønner vi at vi er i idylliske omgivelser. Kjøreturen er som en reise tilbake i tiden der vi passerer gamle grender og små vestlandsgårder. Vi er omkranset av høye fjell på alle sider. Etter å ha fulgt veien helt til sin ende går kjøreturen over på grusvei opp til ca 250 moh. Her er en parkeringsplass hvor vi kaster sekk og ski på ryggen og starter vandringen oppover mot turmålet vårt.

Oksen kan nåes fra flere steder, men Tjoflot er regnet som det beste startpunktet og her er den beste nedkjøringsiden for dem som er på topptur.

Det er bart i lavlandet og vi kan ikke spenne fast skiene før vi kommer opp på 600 høydemetre ved den lille seteren på Vindhovden, der også tregrensen går. Fra parkeringsplassen og opp til denne seteren går det først et godt stykke med traktorvei, som etterhvert går over til en godt skiltet og ryddet sti i bratt men fint terreng.

Underveis på turen er små utsiktspunkter, blandt annet en liten tillagd benk på utsiktspunktet Fjellbrune. Her er det fint å ta litt drikke før vi fortsetter oppover til Vindhovden. Vel oppe på den lille seteren Vindhovden kommer også utsikten, som bare blir flottere og flottere.

Seteren Vindhovden på Oksen, med fantastisk utsikt over Hardangerfjorden.
Fjordene i Hardanger møtes rundt Oksen (midt i bildet)

Litt ovenfor spenner vi skiene og fortsetter videre oppover, noe usikker på om vi skal holde mot høyre eller følge midten av ryggen. Sporene av noen som har gått her tidligere viser at den vanlige ruten går ved å holde mot høyre mot toppen. Her blir stadigere brattere og på det bratteste partiet like under toppen er det også litt bart, som gjør at vi velger å ta av skiene og fortsette siste stykket til fots. Siste del opp mot toppunktet flater ut.

For en utsikt vi har fått under turen. Rundt Oksen møtes fjordene Hardangerfjorden, Sørfjord, Granvinsfjorden og Eidfjorden. Mellom Hardangerfjorden og Sørfjorden ligger Folgefonna, landets tredje største bre. Utover Hardangerfjorden ser vi Tveitakvitingen. Nordover ser vi Vossefjellene og legger spesielt godt merke til masten på toppen av Lønahorgi. Videre øst i Vossefjellene ser en mot massivet som skiller Vossefjellene og Skarvheimen med Vossaskavlen og Baksafjellet.

Fra toppen ser en også østover med Hardangerbruen over Eidsfjord. Det er også flott utsikt til Hardangerjøkulen og Hardangervidda. Like under oss går to ferger i full trafikk over fjorden mellom Kvandal, Utne og Kinsarvik. En har følelsen av å stå og se rett ned på fergekaien på Kvandal, der vi stod bare timer før og tittet opp mot toppen av Oksen.

Her oppe kunne en vært i timesvis med denne utsikten og været eller en kan fortsette turen mot nabotoppene Ingebjørgfjellet og Midtfjell. For oss står vi nå foran nedkjøringen ned mot Vindhovden igjen. Det går fort unna og straks er vi nede igjen til snøgrensen og den vesle seteren igjen.

Nedturen videre fra Vindhovden går nok så raskt. Totalt brukte vi 5 timer på turen opp og ned, noe som inkluderte gode pauser for å nyte utsikt. Dette er en topp som absolutt er verdt å komme til bake til - mang en gang.

Utsikt fra Oksen i Hardanger mot Sørfjorden.
Oksen sett fra Ingebjørgfjellet. Ingebjørgfjellet er en fin avstikker fra Oksen.
Oksen sett fra Ingebjørgfjellet. Ingebjørgfjellet er en fin avstikker fra Oksen.

Oksen

1.241 moh

60°27′35″N 06°40′58″Ø

Ullensvang, Vestland, Norge

8.7K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close