Search

Fjellskitur til Vargabreen

Vargabreen (1.766 moh) i Skarvheimen.

Lite er igjen av isbreen Vargabreen. Toppunktet på fjellet som går under samme navn er nå helt fritt for is. Likevel er Vargabreen et flott fjell å besøke. Med sin høyde på hele 1.766 moh er Vargabreen blant de høyeste toppene i det nærmeste området nord for Hardangerjøkulen og vest for Hallingskarvet, noe som gjør den til en flott utsiktstopp i et vakkert landskap.

Vargabreen

61°38′25″N 08°18′21″Ø
1.776 moh.
Aurland, Vestland, Norge

Vanskelighetsgrad
t
Tid
moh
Høyeste punkt
km
Avstand
m
Høydemeter

Vargabreen ligger plassert midt i Skarvheimen, vest for Hallingskarvet og nord for Hardangerjøkulen. Høyden på toppunktet, 1.776 moh, gjør fjellet Vargabreen til et flott utsiktspunkt i Skarvheimen og verdt et besøk.

Vargabreens plassering mellom Bergensbanen og høyfjellsovergangen Aurland-Hol gjør at fjellet enklest bestiges fra Geiteryggen i nord, Finse i sør eller Hallingskeid i vest.

Vargabreen har i en periode med målinger mellom 1941 og 2006 så og si blitt nesten helt borte. Nå er det bare et lite område like under toppen der det fortsatt ligger igjen breis. Brearealet i 1943 var ca 1,5 km2, i 2013 var arealet neppe over 0,2 km2, altså en reduksjon på 80-90%.

Vargabreen er fin dagstur fra riksveien eller Geiteryggshytta på fjellski eller lette toppturski. Toppen er også fin å gå over på finværsdager når en går mellom turisthyttene Geiteryggshytta, Finsehytta og Hallingskeid.

Fra toppen ser vi mot isbreen Hardangerjøkulen i sør og inn i den østlige siden av det langstrakte Hallingskarvet i øst.

Geiterygghytta er en av DNTs hytter i Skarvheimen. Den ligger langs ved Geiteryggen og er mye brukt av dem som krysser Skarvheimen, skal gå Aurlandsdalen eller som oss – gå rundturen til Finse. Den eldste delen av hytta er fra 1914 og ble åpnet som et resultat etter den økte fjellturismen på grunn av Bergensbanen som åpnet i 1909.

 Finsehytta er en av de største og viktigste hyttene til DNT Oslo. Den ligger kun få hundre meter unna Finse stasjon, like ved idylliske Finsevannet og den majestetiske Hardangerjøkulen. Finsehytta ble tatt i bruk som turisthytte fra 1949.

Området Skarvheimen var et navnløst område som mange kalte Nordfjella eller fjellormådet mellom Finse og Fillefjell. Skarvheimen fikk sitt nok så nye navn i 1995 etter en avstemning. Terrenget har dype daler, lange flyer, høye fjell og kjente skarver. Skarver er nakne og bare fjell, noe som virkelig beskriver de lange fjellryggene Reineskarvet og Hallingskarvet en finner her.

Området er et fantastisk turområde, ikke minst vinterstid med ski på beina. I dette værutsatte området er det snørike vintre i fjellene som inkluderer Aurlandsfjellene, Filefjell, Nordfjella og Hemsedalsfjella. I vest går også populære ruter som Aulandsdalen og Rallarveien fra høytliggende fjellområde ned i trangedalbunner der fjell møter fjord.

I Skarvheimen ligger også Hallingskarvet nasjonalpark, som ble opprettet i 2006 med 451 kvadratkilometer vernet areal.

Turer i samme område

På topptur til Folarskardnuten

Folarskardnuten (1.933 moh) er ikke bare det høyeste punktet på den karakteristiske fjellryggen Hallingskarvet, men også det høyeste fjellet sør for Jotunheimen. Fra toppen er det et utrolig flott skue…

Prestholtskarvet

Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse er synlig fra mange fjelltopper og breetopper i Sør-Norge. Fjellryggen Hallingskarvet strekker seg hele 35 km…

Luftige ryggtraverser i

— Hurrungane

I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.

881 Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close