Search

Breruta – på ski over Tindefjellryggen

Over Tomefjellet mot Skålefjellet og Lodalskåpa.

Folk har ferdes over Jostedalsbreen til alle tider og en av de viktigste ferdselsveiene gikk mellom Stryn og Jostedalen. Den såkalte Breruten har de seneste årene gjenoppstått som en alpin skitur over Tindefjellryggen og Jostedalsbreen. Fra toppen av Skåla følger ruten Tindefjellsryggen til Lodalskåpa, fra hvor en krysser Jostedalsbreen og renner ned i Jostedalen. Ruten er en flott alpin høyfjellrute der en går blant landets mest spektakulære brelandskap og samtidig får besteget to 2.000-meter topper.

Tindefjellsryggen med Lodalskåpa i bakgrunnen.

Breruten over Tindefjellsryggen og Jostedalsbreen mellom Loen og Fåbergstølen var nok ikke den primære ruten som ble valgt da Stryninger og Jostedøler tok veien over breen for å bytte varer eller finne livsledsager. Til det er ruten for lang i høyden og derfor  svært værutsatt, slik at kortere passasjer ble derfor benyttet mellom Erdalen og Lodalen eller Bødalsseter og Fåbergstølen.

Flere av de gamle brerutene har gjennoppstått som alpine klassikere og en av de flotteste er Breruten over Tindefjellsryggen fra Loen til Fåbergstølen over Lodalskåpa (2.083 moh) og Brenibba (2.018 moh). Dette er er tur over Tindefjellsryggens mange breer før en trer inn på selve Jostedalsbreen. Her er det mulighet for  å bestige begge av Jostedalsbreens to 2.000- meter topper.

 

Det finnes flere varianter av denne skituren fra vest til østsiden av breen og kan gjøres både som fjellskitur og som randonnee skitur, men lette randonnee-ski er anbefalt. De fleste velger kanskje å starte i Jostedalen i øst og kjøre ned til Bødalsseter i Bødalen for en første overnatting i hytte før en tar fatt på Tindefjellsryggen mot Skålabu. Vår variant starter i Loen og vi har med telt for å kunne gå ryggen helt ut inn til foten av Lodalskåpa, hvor vi har tenkt å slå leir den andre natten.

Dette er en tur som er flottest på våren, da den krever stabilt vær og snødekke. Turen er finest å gå i april og mai.

Skålabreen retning Tindefjella.
På vei ned Tungefjellet (1.802 moh) over Tindefjellbreen.

Dag 1 - Til toppen av Skåla

Vår første etappe av Breruta starter i Loen og er en nok så brutal start på turen. Hele 1.843 høydemeter skal bekjempes denne dagen opp til Skålatårnet og den nye selvbetjente turisthytten Skålabu. Det er vår og mye minner om nesten sommer nede i Loen. Oppe på Tindefjellsryggen vil vi raskt tas tilbake til vinterlige forhold med kulde, vind, snø og is.

Skåla er kjent for å være det fjellet i Norge som har den lengste sammenhengende motbakken og vårt høyeste fjell med foten i en fjord. Første del av motbakken går opp gjennom skogen på en sti som er svært godt tilrettelagt. I det vi kommer over tregrensen og krysser elven Fosdøla kan vi spenne på oss skiene og ta oss oss opp de 1.200 høydemeterne. Ja, det er en tøff stigning, særlig når en i tillegg har en solid, tung sekk på ryggen.

Bak oss har vi en fantastisk flott utsikt ned mot Loen og ut Nordfjord.

Vel oppe mot toppen av Skåla kommer Skålatårnet til syne med sin spektakulære beliggenhet. Like ved ligger den nok så nyoppførte Skålabu, en utrolig flott selvbetjent turisthytte hvor vi skal tilbringe denne første natten innendørs.

Fra vinduet på spisesalen på Skålabu føler en at en sitter på kanten av fjellet Skåla og har et utrolig skue mot Jostedalsbreen og dens mange brefall, samt fjellryggen som strekker seg vest for Lovatnet over Ramnefjellsbreen. Skålabu byr på en ypperlig natts søvn og det kan vi trenge - neste etappe er lang og strekker seg over hele Tindefjellsryggen.

Øvre delen av Skålebreen med Tomrefjellet til høyre. Her sett fra Skålefjellet.
På vei ned fra Skålefjellet retning Lodalskåpa.

Dag 2 - Over Tindefjella til foten av Lodalskåpa

Dette er dagen vi skal ta oss over nytt og ukjent terreng. Fra Skålabu og Stryneskåla (1.848 moh) skal vi ta oss over hele Tindefjellsryggen til foten av Lodalskåpa og inn på selve Jostedalsbreen. Denne dagen vil bestå av oppstigninger og nedkjøringer over en rekke breer langs fjellryggen. Først en lang og morsom nedkjøring på Skålabreen før det bærer opp mot de karakteristiske og alpine Tindefjella (1.775 moh). Rundt oss har vi mektig alpint brelandskap med voldsomme og spektakulære brefall som kaster seg utfor fjellsiden ned mot Lodalen.

Vi renner ned på Tindefjellsbreen langs med Havaldetreet (1.775 moh), en tind som må klatres for å nå toppen. Igjen bærer det oppover i en lengre stigning mot Bings brekuppel. Herfra er det særlig flott utsikt mot Bødalsbreen. Igjen bærer det ned på Tindefjellsbreen og nå har vi utsikt ned Tundraskarsbreen mot Oppstrynsvatnet og Erdalen. Her er det flott å ta litt mat før vi nok en gang stiger oppover mot Tomefjellet, en fjellrygg ovenfor Skålebreen som leder oss opp til et punkt på Skålefjellet (1.905 moh). Siste oppstigningen her er nok så bratt og her kan det henge skavel som en må være oppmerksom på.

Nå gjenstår siste delen av turen over Tindefjellsryggen inn mot Jostedalsbreen. Vi slår leir for dagen like ved Lodalskåpa på Strupebreen.

 

Dag 3 - Over Jostedalsbreen med bestigning av Lodalskåpa og nedkjøring til Fåbergstølen

Denne dagen våkner vi i det tåken som har lagt seg rundt Lodalskåpa er i ferd med å lette. Det er vår siste turdag hvor vi skal ta oss ned i Jostedalen, men først skal vi ta oss rundt Lodalskåpa før den bestiges via normalveien.

Vi tar oss opp brefallet Hanken til Lodalskåpas sørøstlige skulder. I et skard her setter vi opp en kort rappell til en bre-hylle over Småttene langs med Lodalskåpas sørside. Herfra tar vi oss greit videre til bandet mellom Veslekåpa og Lodalskåpa og bestiger Lodalskåpa opp normalruten i nordvestsiden.

Alle som har vært på Lodalskåpa på en skyfri dag vil være enige om at utsikten fra toppen er helt fantastisk. Særlig sørvestover ser vi store deler av Jostedalsbreen.

Ved gode snøforhold er Lodalskåpa fin å bestige, men en isøks kan være grei å ha. Ved mer isete forhold kan også stegjern være nødvendig og flere velger da å også legge ut et tau for å sikre med klemknuter.

Tindefjellsruta mot Lodalskåpa. Her fra Strupebreen.
Utsikten fra toppen av Lodalskåpa sør over Jostedalsbreen er et imponerende skue.

Etter å ha besteget Lodalskåpa tar vi oss over den karakteristiske og flotte ryggen til Veslekåpa før vi får en flott nedkjøring til Bohrsbreen. Den siste bratte bakken ned mot Ståleskardet kan by på utfordringer og det er alltid en fryd å stå i bunnen og se på de som kommer kjørende bak og hvorvidt de kommer seg helskinnet ned.

Fra Ståleskardet er vi nede på breen igjen fra hvor vi skal ta oss opp mot Brenibba. Brenibba er absolutt verdt et besøk, særlig om en ikke har vært på toppen tidligere.

Fra Brenibba starter en lang sammenhengende nedkjøring mot Jostedalsbreen. Føst går det flere kilometer slakt men sammenhengende nedover til brekanten nord for Fåbergstølsbreen. Her tar vi oss av breen og kjører brattere ned langs med nordsiden av breen hvor stien går når snøen ikke ligger her.

Mange som går breruten velger å gå den uten telt og overnatter på Bødalssetra i stedenfor. Det betinger at en har tilgang til en av hyttene på seteren her. Dersom været endrer seg til det verre er også Bødalsseter en god nødhavn. Dersom en kommer fra vest tar en seg ned langs med Skålebreen før det bratner til siste stykket ned mot Bødalen. Påfølgende dag er Brattebakken opp til Bohrsbreen et vanlig rutevalg. En må vurdere snøskredfaren både ned og opp fra Bødalen.

Dersom en ønsker å komme ned til utgangspunktet Loen, kan Bødalen også være en fin retur. Et lengre alternativ er å gå den lengre turen Loen rundt. Da forlenger en turen ved å gå et stykke sørover på Jostedalsbreen før en tar seg ut fjellryggen vest for Lodalen over Gjerdaaksla og Ramnefjellsbreen.

Brenibba (2.018 moh) på Jostedalsbreen.
Brekanten til Fåbergstølsbreen.

BRERUTA

DAGER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Randonnée ski
Randonnée ski
Skredfare
Skredfare
Sikring isbre
Sikring isbre
Rapell
Rapell
Isøks kan være nødvendig
Isøks kan være nødvendig

Skålefjellet

1.905 moh.

61°48′54″N 07°08′39″Ø

Stryn, Vestland, Norge

3K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close