Search

Kattanakken – fra Olderdalen til Jostedalsbreen

Fjellryggen Kattanakken må være den flotteste oppgangen til Jostedalsbreen.

Innerst i Olderdalen reiser en kvass fjellrygg seg ut fra Jostedalsbreen - Kattanakken. Fra Briksdalen går det en luftig sti opp den bratte ryggen og helt inn til brekanten. Omgitt av flotte brefall og med en spektakulær utsikt ut Olderdalen må Kattanakken være en av de flottste oppgangene til Jostedalsbreen.

Olderdalen er et av de flotteste dalførene som strekker seg ut fra Jostedalsbreen. Dalføret har langstrakte grønne vann, som er omgitt av høye og stupbratte fjellsider med spektakulære brefall på toppene. Innerst i Olderdalen strekker en fjellrygg seg ut fra Jostedalsbreen, Kattanakken. Kattanakken er omgitt av Tjøtabreen og Melkevollbreen og har en fantastisk flott utsikt ut Olderdalen.

Kattanakken har gjennom tidene vært en av de mest benyttetede oppgangene til Jostedalsbreen - og en kan vel være helt enige om at det difinitivt er en av de mest spektakulære. Toppen av Kattanakken er et fantastisk flott turmål i seg selv. Det er en luftig tur på bratt sti over en rygg som har utsikt til breer i så og si alle retninger.

Turen starter innerst i Olderdalen fra samme sted hvor en tar seg inn til Briksdalsbreen. Briksdalen og Briksdalsbreen er en av landets mest besøkte turistattraksjoner med flere 100.000 besøkende hvert år. Dessverre minner inngangen til nasjonalparken kanskje noe mer om inngangen til en fornøyelsespark. På grunn av antall besøkende har det vært helt nødvendig å tilrettelegge her for å unngå unødig slitasje på naturen, men den vakre Briksdalen og Briksdalselven er preget av store inngjerdinger og trafikk med diselbiler som frakter turister inn til Briksdalsvannet.

For å komme inn på stien som tar oss opp til Kattanakken følger vi først veisystemet langs Briksdalselven i underkant av 2 km, hvor det er godt merket med skilt til Kattanakken.

Utsikt fra ryggen til Kattanakken og ut over Olderdalen.
Briksdalsbreen og Briksdalen sett fra Kattanakken.

Fra en folater veien til Briksdalsbreen er det tydelig sti videre mot Kattanakken. Første delen går over noen svaberg hvor det er vardet. Videre går en på sti oppover i høyden gjennom skog. En har flott utsikt inn mot innerste delen av Briksdalen, Briksdalsvannet og selvfølgelig Briksdalsbreen, som bare blir bedre jo høyere opp en kommer. Litt oppe i høyden passerer en et kort parti med ur, hvor det kan være greit å påse at en har kommet inn på den riktige delen av stien igjen. Det går jevnt og bratt oppover til en kommer opp på ryggen av Kattanakken på omtrent 970 moh.

Her er det en fantastisk panoramautsikt ut Olderdalen og Briksdalen, samt fjellene og breene som omgir disse dalførene. På den vestlige siden av Olderdalen ser vi Myklebustbreen og kjente topper som Snønipa, Hanekammen og Ceciliekruna. På den østlige siden tar Svartenibba mye av utsikten, men Briksdalsbreen ser fantastisk ut herfra. Både Oldevatnet og Briksdalsvatnet har den grønne fargen som kommer med brevannet.

Nå starter den virkelige oppstigningen mot selve ryggen, og det blir noe brattere og stien litt mer luftig. En må ta seg til armene og finne tak her og der, men stien er veldig tydelig og for turvante er det er ingen krevende klyving. Etterhvert kommer en opp på en smalere del av ryggen, som er flott å følge videre til et flott utsiktspunkt med utsikt nord over den nedre delen av ryggen. Her fra ser vi siste stykke mot en kvassere del- og toppen av Kattanakken. Stien holder først noe til høyre og vest for ryggen, hvor stien et kort stykke er smal og det går bratt ned mot Melkevolldalen, før en må ta seg opp et kort klyveparti for å ta seg opp på ryggen. Opptaket er gjort med ett eller to tak og er ikke eksponert.

Nå er det bare å spasere siste stykket mot toppen, blant annet over et svaparti. En kan følge stien videre helt bort til brekanten av Tjøtabreen. Like bortenfor i vest ligger Melkevollbreen. Vi står nå ved fronten av fastlands Europas største bre - Jostedalsbreen.

Kattanakken har en fantastisk utsikt ut Olderdalen og Briksdalen.
Kattanakken omgitt av Tjøtabreen og Melkevollbreen.

Fra Kattanakken leder en delvis isfri rygg opp mot Slingsbyvarden på 1700 moh. Varden er og har gjennom tidene vært et viktig kjennemerke for brevandrere med formål om å finne den eneste mulige nedgangen til Olderdalen fra Jostedalsbreen.

En av de mest klassiske og spektakulære rutene over Jostedalsbreen er turen fra fra Austerdalsbreen, opp til Kvitesteinsvarden, videre over Jostedalsbreen til Slingsbyvarden og ned til Olderdalen over Kattanakken. Turen er i dag blitt mer teknisk krevende grunnet vanskeligheter med å ta seg av Austerdalsbreen.

Denne ruten spilte en rolle under oppdagelsen av Austerdalsbreen i 1894, der Slingsby og Bing ved en tilfeldighet gikk Austerdalsbreen så og si samtidig, men fra hver sin kant. Slingsby startet i øst og skulle ta seg ned i Olderdalen. De ønsket å unngå å havne ned i Olderskaret, men la kursen for langt mot nord slik at de havnet ovenfor Briksdalsbreen og måtte snu.

Selv om Slingsby mente at Briksdalsbreen nok skulle være mulig å forsere var ikke dette noe han ønsket etter sin tidligere erfaring med å ta seg ned Kjenndalsbreen. De fant til slutt frem mot "knausene over Melkevollsbreen", hvor i dag Slingsbyvarden står, og tok seg ned til Olderdalen over Melkevollsbreen. Melkevollsbreen hadde en helt annen masse på slutten 1800-tallet enn i dag. I dag er breen trukket seg så mye tilbake at det kun gjenstår bratte sva og stup med overhengende fare for isras på denne ruten.

Dersom en ikke tenker å ta turen over Jostedalsbreen eller har med breutstyr, så stopper turen på Kattanakken. Returen til Olderdalen følger samme vei ned, som opp.

Turen har over 1.300 høydemeter med stigning og normalt bruker en mellom 5-6 timer på turen. Det kan være fordel at det er tørt i fjellet, med tanke på at det er noen svaparti på ruten.

Idylliske Olderdalen.

KATTANAKKEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Kattanakken

1.458 moh

61°39′09″N 06°50′10″Ø

Stryn, Vestland, Norge

2.6K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close