Search

Melderskin i Rosendalsalpene

Utsikt fra toppen av Melderskin mot Bjørndalstindane og Folgefonna.

Rosendal ligger idyllisk til ytterst ved Hardangerfjorden omgitt av kvasse tinder - gjerne kalt Rosendalsalpene. Den mest fremtredende toppen like over Rosendal er Melderskin (1.426 moh) - den desidert mest populære toppturen i området. Det er ikke vanskelig å forstå at turen er blitt så populær. Fra toppen er det en flott utsikt østover med de kvasse tinderekkene som strekker seg innover mot Folgefonna. Vestover ser en ut hele Sunnhordaland og rett ut i havgapet og Nordsjøen. Dette er den mest kjente toppturen i Sør-Vestlandets villeste fjell!

Vi er i Rosendal - et lite, men vakkert tettsted som ligger i Kvinnherad kommune langs med Hardangerfjorden og omringet av Folgefonna nasjonalparks kvasseste fjell. Rosendal er kanskje mest kjent for det gamle baroniet, men for friluftslivsinteresserte er Rosendal en inngangsport til den vestlige delen av Folgefonna nasjonalpark. I området mellom fjorden og breen finner vi flotte tinderekker og kvasse egger i et fantastisk flott naturområde. Den mest populære turen i området er til toppen av Melderskin (1.426 moh), en topp som reiser seg bratt opp like over Rosendal.

Det er lett å forstå hvorfor turen har blitt så populær. Med enkel tilgjengelighet, en godt tilrettelagt sti og en fantastisk flott utsikt fra toppen over landskap med de store kontrastene og kvasse tinderekkene, så byr Melderskin på det meste en ønsker seg av en slik topptur.

Turen starter fra en parkeringsplass Kletta tilrettelagt for turgåere som skal bestige Melderskin. Adkomsten er skiltet helt fra sentrum av Rosendal og svært enkel å finne. En trenger heller ikke betale noe for å stå parkert her. Herfra står en og ser rett opp på den bratte fjellsiden vi skal ta oss opp. Foran oss venter hele 1.285 høydemeter med sammenhengende stigning. Det er likevel en relativt enkel tur, da stien opp mot toppen er svært godt tilrettelagt med god merking og til og med sherpa trapper i det bratteste partiet.

En starter på grusvei innover Melsdalen, men tar inn på stien til høyre like etter å ha passert en bomsperring. Stien går de første høydemeterne opp gjennom skog og stien er er god, men kan være litt gjørmete om det har regnet mye de siste dagene. En kommer nok så raskt over tregrensen og det åpner seg en flott utsikt ned mot Rosendal.

Melderskin (1.426 moh) sett fra Bjørnalstindene.

Over tregrensen blir det fort brattere, men uten at det blir noe særlig luftig eller er krevende. Det bratteste partiet er tilrettelagt med gode sherpa-trapper som gjør dette partiet svært enkelt. Stien er svært tydelig og tar oss opp på sørvestryggen av Melderskin. Her er det flott utsikt inn i Muradalen, ned mot Rosendal og ut Hardangerfjorden.

Videre opp ryggen er det mer kuppert med ur, men det er godt merket med malte T-er og varder. Det flater så ut og en følger et parti over et elvområde før en tar seg opp det siste stykket mot toppen.

Et alternativ til å følge stien siste stykket er å gå opp via Melderskins vesttopp (1.328 moh) for så å følge ryggen videre opp mot toppen. Dette er et både flottere og luftigere altenativ, med flott utsikt ned i Store Laurdalen og mot Laurdalstindene.

Toppen av Melderskin er et vidt platå med stupbratte fjellsider mot sør og øst. Toppen er med andre ord ikke luftig med mindre en beveger seg ut på kanten av stupene.

Det er en mektig og vakker utsikt fra toppen av Melderskin, særlig østover mot de kvasse fjellryggene av Omnatind (1.360 moh) og Bjørndalstraversen mellom Bjørndalstindene og Juklavasskruna. Bakenfor disse tindene ser vi så og si hele Folgefonna. Vi ser den nordligste fonna, Holmaskjær og Fonnabu, samt høyeste delen av Folgefonna som er hele 1.638 meter over havet. Vestover ser vi ut i Hardangerfjorden, store deler av Sunnhordaland og ut i Nordsjøen. I nord ser vi mot Gygrastolen og i sør er det Ulvanosa (1.248 moh) i Uskedalen som fanger vår oppmerksomhet.

 

Utsikt fra ryggen opp mot Melderskin mot Rosendal og Hardangerfjorden.
Utsikt nordøstover mot Gygrastolen (1.339 moh) og den nordligste delen av Folgefonna.

Det er mulig å ta seg ned fra toppen av Melderskin dersom en ønsker å gå den flotte og luftige traversen videre mot Bjørndalstindane eller videre ut Bjørndalstraversen mot Juklavasstind. Dette er en lang og krevende tur, men svært flott. En tar seg ned via de svært så bratte hyllesystemene like øst for toppvarden. Det kan være greit å se seg ut en rute i forkant eller sette opp en rappell.

En kommer ned på ryggen mellom Melderskin og Omnatind (1.360 moh), som går greit å følge. Omnatind er en nok så kvass tind som må klyves og det kan være greit med en rappell også ned fra denne toppen før en tar seg videre til Laurdalstindane (1.379 moh) og greit videre til toppen av Bjørndalstindane (1.426 moh). Fra Bjørndalstindane kan en ta seg videre over Bjørndalstraversen mot Juklavasskruna (1.455 moh), som er en kvass og luftig egg å klyve. Juklavasskruna har et utrolig flott skue mot Folgefonna.

Denne traversen kan avbrytes flere steder, for eksempel ved Bjørndalstindane, ned i Muradalen over Andersfjellet (1.211 moh).

Melderskin er en svært populær tur og nok en av de mest gåtte toppturene i Folgefonna nasjonalpark. På fine dager vil du garantert ikke gå alene og det kan være nok så folksomt på toppen.

En alternativ om langt mindre gått rute mot toppen er opp nordryggen over Omnen. Denne ruten er langt mindre tilrettelagt enn normalveien, men du vil mest sannsynlig gå den for deg selv. Denne ruten er vanlig å benytte vinterstid til skibestigning av Melderskin. Toppen er sammen med Omnatind populære toppturer på ski vinterstid. En starter da turen innerst i Melsdalen fra Myrdalsvatnet.

Turen til Melderskin er relativt lettgått da den er svært godt tilrettelagt. Normalt bruker en 5 timer opp og ned, avhengig av form og hvor mye pauser en tar. Det er hele 1.285 høydemeter som skal gåes dersom en starter fra parkeringsplassen på Kletta.

Melderskin kalles gjerne Dronningen blant fjellene i Sunnhordaland. Det er mye majestitsk over denne toppen.

Fra Melderskin kan en traversere videre over Omnatind til Bjørndalstindane.

MELDERSKIN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Melderskin

1.426 moh

60°00′21″N 06°04′55″Ø

Kvinnherad, Hordaland, Norge

8.2K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close