Høgste Breakulen er det høyeste punktet på selve Jostedalsbreen og ligger omtrent midt på den langstrakte breen, som er den største på det Europeiske fastlandet. Selve høyden varierer med tykkelsen på isen, men siste måling viste 1.957 moh. Turen opp til Høgste Breakulen er en fin fot- og skitur fra Jostedalen og går over fjellryggen Hauganosi og Steinmannen. Fjellryggen er omgitt av flere flotte brefall, blant annet Nigardsbreen og Tuftebreen.
Jostedalsbreen - den største breen på det Europeiske fastlandet. Den har en sammenhengende lengde på 6 mil og dekker et areal på over 480 kvadratkilometer. Den laveste delen på breen var tidligere Suppehellebreen, som hadde en nedre del på 60 moh. Det høyeste punktet på breen er Høgste Breakulen. Siste måling viste høyden 1.957 moh, et punkt på isen som ligger 150 meter nordøst for et nunatak eller skjær på breen (1.952 moh) med fast fjell der det er reist en varde.
Høgste Breakulen ligger omtrent midtveis på den langstrakte breen og den er et fast innslag for dem som går Jostedalsbreen på langs. Beliggenheten er spektakulær, da det høyeste punktet i sør etterhvert stuper bratt ned mot Krundalen. Her finner vi spektakulære befall som Bergsetbreen, Baklibreen og Tuftebreen. I øst heller breisen svakt ned mot Nigardsbreen.
Høgste Breakulen er lettest tilgjengelig fra Jostedalen. Fra Gjerde går det god og merket sti opp fra Jostedalen til Hauganosi (1.455 moh). Fra stien har en flott utsikt ut over store deler av Jostedalen og mot fjellmassivet på den østlige siden av dalen. Dersom en går turen på våren eller tidlig på sommeren kommer en normalt til en snødekt rygg og en kan gå på ski over fjellryggen mot Steinmannen (1.633 moh).
På Steinmannen, en fjellhylle over Tuftebreen, er det reist en rekke bygninger. Norges Vassdrag og Energidirektorat benytter hyttene i forbindelse med målinger på breene. I tillegg har Røde Kors to nødbuer her.
Det går også en sti opp fra Krundalen gjennom Tufteskaret til Steinmannen. Fra Tufteskaret har en fin utsikt inn mot den flotte brearmen Tuftebreen. Utsikten inn mot brefallet Bergsetbreen er også et imponerende syn.
Steinmannen er også et spektakulært, men svært krevende turmål fra brearmene Nigardsbreen eller Tuftebreen. For bre- og isklatrere er turen opp Nigardsbreen til Steinmannen for overnatting under åpen himmel før en tar seg ned Tuftebreen en klassiker. Turen er særlig krevende fordi de øvre delene av brefallene er svært oppsprukket og det kan være vanskelig å finne enkleste vei gjennom ismassene.
Fra Steinmannen går turen opp mot Høgste Breakulen videre inne på selve breisen. På grunn av snømengden er overgangen mellom snø og snødekt bre ikke mulig å se og snødybden her er såpass stor at ferdsel på ski uten breutstyr er normalt trygt. Redningsutstyr for ferdsel på bre skal uansett alltid være med når en ferdes på bre.
Det går 5 kilometer langt og slakt oppover fra Steinmannen mot Høgste Breakulen. Etter hvert som vi kommer opp i høyden blir utsikten flottere og flottere. Jotunheimens topper kommer til syne og spesielt Hurrunganes kvasse tinder ser flott ut fra breen.
Lenger nord på Jostedalsbreen ser vi nunatakene Lodalskåpa (2.083 moh) og Brenibba (2.018 moh), som er Jostedalsbreens to fjell med høyde på over 2.000 meter. Begge toppene er flotte utsiktspunkt over Jostedalsbreen og Brenibba er også en forholdsvis enkel topp å bestige. Lodalskåpa er noe brattere og mer krevende, men utsikten fra toppen er helt formidabel. Fra Lodalskåpa ser en store deler av hele den langstrakte Jostedalsbreen.
Utsikten fra Høgste Breakulen er også flott, men kan dessverre ikke måle seg med Lodalskåpa. Selve toppunktet Høgste Breakulen er målt til 1.957 moh. 150 m sør vest for Høgste Breakulen stikker bart fjell opp og på dette punktet, 1952 moh, er det reist en varde. Breisen på Jostedalsbreens høyeste punkt er altså langt fra å være det tykkeste puntet på breen. De dypeste punktene på Jostedalsbreen, der breisen er tykkest, er målt til 600 meter. Det er ofte der Jostedalsbreen er flatest at de største dybdene befinner seg og rundt Høgste Breakulen er det flere slike områder med store tykkelser.
Fra Høgste Breakulen kan en renne ned igjen samme vei mot Steimannen og fortsette videre ned til utgangspunktet i Jostedalen. Fra Høgste Breakulen er det får en sammenhengende nedkjøring på ski helt ned til Steinmannen.
En kan selvfølgelig fortsette i andre retninger fra Høgste Breakulen. Skituren videre sørover til Flatbrehytta er en klassiker. Ønsker en å krysse breen fra øst til vest er det nedgang i vest til Oldedalen ved Flatsteinhytta. Går en nordover kan en gå til det flotte utsiktspunktet på Kjenndalskruna. Herfra er det flott utsikt ned i Kjenndalen og ut Lodalen. Videre fra Kjenndalskruna kommer en til Brenibba og Lodalskåpa og kan enten ta seg ned til Bødalsseter eller til Fåbergstølen.
Mulighetene på Jostedalsbreen er mange og det finnes en hel del oppganger til breen, som gjør at en kan lage et utall av sine egne varianter av krysninger av breen.
Overgangen fra Jostedalen opp til Steinmannen og over Breakulen videre ned i Olderdalen er en gammel ferdselsvei over Jostedalsbreen i all sin tid.
Turen opp til Høgste Breakulen er en lang tur med mange høydemeter. Fra Gjerde i Jostedalen til toppen av Breakulen er det 15 km og turen starter med en bratt stigning. En oppdeling av turen over to dager, med en overnatting ved varden under åpen og klar himmel kan gi en fantastisk opplevelse. Å se solen både gå ned og opp fra Høgste Breakulen er noe en aldri glemmer. Fra soveposen får du en fantastisk utsikt over breen, Galdhøpiggen, Smørstabbtindene og Store Skagastølstind, for å nevne noen godbiter. Du ser også bra sørvestover mot Hardangerjølulen og Vossaskavlen. Helt magisk er det også når solen skaper en rød himmel over fjellene rundt Nordfjord i det den er i ferd med å forsvinne for kvelden og natten.