Search

På eksponerte stier rundt Veslehorn

Utsikt fra Veslehorn inn i Kjerringkjeften.

Veslehorn er omtalt som Hemsedals vakreste fjell og er uten tvil også det mest spektakulære. Med overheng og lodrette stup får en føle på luftig eksponering fra toppen av Veslehorn. De mange stiene i bratt terreng rundt toppen og til eksponerte punkter gjør turen til et spennende eventyr. En avstikker til Kjerringkjeften er en selvfølge.

Veslehorn og Hydnefossen er godt synlige fra riksveien gjennom Hemsedal.  Fjellets stupbratte østside og Hydnefossen 155 m lodrette fall er virkelig spektakulært og det er selvforklarende hvorfor Veslehorn omtales som Hemsedalens vakreste fjell.

Turen til Veslehorn er også svært kort og enkel, da en kan kjøre med bil opp fjellsiden til Hornslie, der en kan parkere på 1.050 moh. Herfra starter turen på godt tilrettelagt sti. De første 500 metrene går stien en del oppover før det falter ut og en følger stien langs med fjellsiden. Etter  alt 1 km på stien kommer Veslehorn til syne og vi har en utrolig flott utsikt ned mot fallkanteon til Hydnefossen.

Her er flere stivalg å følge, men å føle stien som går nærmest øststupene er selvfølgelig det mest spektakulære og gir den flotteste utsikten. Hydna krysses enkelt ved å følge stien til et parti der det er lagt ut tett med stein. Ved østenden av Horntjerne deler stien seg bratt opp Veslehorn's sørside eller til venstre der det er skiltet mot Veslehorn.

Dersom en ønsker å oppleve den flotteste delen med turen tar du stien rett frem og opp Veslehorn's sørside til opp under klippekanten til Veslehorn. Her tar en først mot høyre ut mot stupene hvor det er en ekstra flott utsikt ned mot Hydnefossen.

Veslehorn og Hydnefossen.

Stien fortsetter opp i selve Kjerringkjeften som er et skar under et overheng fra Velsehorn og en pinakkel. Navnet Kjerringkjeften kommer selvfølgelig av at når en ser Veslehorn og Kjerringkjeften fra avstand, så er silhuetten lik en kjerring som titter oppover, der overhenget er nesen, skaret er kjeften og pinakkelen er haken.

I det en runder pinakkelen kan en følge en nordøstvendt egg som kan føles luftig, men som er bred og har en sti en kan følge ut til eggens ytterpunkt som har en luftig men flott utsikt mot Hemsedal.

Fra eggen gjelder det og Kjerringkjeften gjelder det nå å komme seg opp på selve overhenget av og toppen av Veslehorn. Fra Kjerrinkjeften følger en stien noe ned under den sørvendte klippen og følger en sti som går rett vestover langs med klippekanten. Etter å ha fulgt klippe-kanten kommer en til et punkt der en enkelt kan klyve opp på selve Veslehorn. Her er det kun snakk om et eller to tak og det er tydelig merket sti der dette opptaket er.

På toppen av Veslehorn er det spektakulært å ligge og titte ut over stupkantene og overhenget over Kjerringkjeften.

 

Overhenget til Veslehorn sett fra ved pinakkelen.
Hyddefossen stuper ned i Hemsedal.

Om vinteren fryser hele Hydnefossen til og blir til et spektakulært isfall som klatres av isklatrere. Det er en svært krevende isklatrerute som går over 4 taulengder. Selve anmarsjen til Hydnefossen skal være et slit i seg selv med en bratt og utsatt snøbakke. Den moderne formen for isklatring startet i Norge på midten av 1970-tallet i Hemsedal og Hemsedal omtales gjerne derfor som "isklatringens vugge". Hydnefossen ble for første gang klatret i 1979 av Choe Brooks og Marius Morstad.

Veslehorn er også en topp som bestiges for randoneski kjøring, der blant annet nordrennen mellom Store- og Veslehorn kjøres. Denne går i komplekst og skredustatt terreng.

Dersom en ønsker å forlenge turen til Veslehorn kan en fortsette opp mot Storehorn, som også er en flott topp - med vidstrakt utsikt over Hemsedal og Hemsedalsfjella. Dersom en ønsker å unngå eksponert terreng kan en følge skiltet rute til toppen av Veslehorn, som går i lettgått terreng.

 

Veslehorn med Hemsedal i bakgrunnen.

VESLEHORN OG KJERRINGKJEFTEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Veslehorn

1.301 moh

60°48′53″N 08°37′01″

Hemsedal, Viken, Norge

1.3K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close