Search

Topptur og frikjøring på Lønahorgi på Voss

Toppen av Lønahorgi 1.410 moh.

Lønahorgi er et kjent landemerke og den mest gåtte toppturen på Voss. Toppens sørvestrygg er knyttet til skisenteret på Voss og ved å starte selve toppturen fra toppen av skiheisen Horgaletten får en mye flott skikjøring i forhold til antall høydemeter som er gått. Lønahorgi er et flott skifjell, med enkel tilgjengelighet og mange frikjøringsmuligheter.

Nord for sentrum av Voss strekker det seg en fjellrygg opp mot toppen av Lønahorgi på 1.410 moh. Toppen er det mest kjente landemerket rundt Voss, da en radiomast er reist på toppen og gjør den lett gjenkjennelig uansett fra hvilken annen topp du måtte stå blant Vossefjellene. Det er den mest gåtte og kjente toppturen i området, da Lønahorgi er en svært tilgjengelig topp med flere flotte frikjøringsalternativer. Fjellet er en utmerket topp for både nybegynnere på randonnée ski og de mer erfarne skikjørere som søker brattere terreng.

 

Lønahorgi kan bestiges fra alle sider, men de fleste benytter seg av muligheten til å spare mange høydemeter ved å starte turen fra alpinanlegget i Bavallen. Særlig i deler av sessongen der det er lite snø i bunnen av dalen er dette en ypperlig mulighet for å kunne få mye flott skikjøring uten å måtte bære skiene.

Skisenteret selger egne heiskort for de som skal på topptur, med nok klipp til å komme seg til toppen av den høyestliggende skiheisen Hogaletten på Lønahorgi´s sørvest rygg. Etter å ha jobbet seg gjennom tre skiheiser fra Bavallen kan en feste fellene under skiene.

Lønahorgi er den mest populære toppturen på Voss.

Fra toppen av heisanlegget starter vi på 935 moh mot toppen av Lønahorgi som ligger på 1.410 moh. Herfra er det i underkant av 500 høydemeter mot toppen langs en rygg som er merket med staker langs hele sørvestryggen kalt Vådaleggji. Det kan anbefales å gjøre en avstikker fra den merkede ruten til Kvilehytta på 1.092 moh. Herfra er det fin utsikt over skianlegget i Bavallen og ned mot sentrum av Voss, Vossevangen. Noen høydemeter til, så kommer også toppen med masten til syne. Det går i underkant av 1,5 timer mot toppvarden. Ved å følge stakingen mot toppen holder en seg i terreng under 30 grader og utenfor skredterreng.

Fra toppen av Lønahorgi er det en flott panoramautsikt over det meste av Vossefjell og Stølsheimen. Utsikten på klare og fine dager er svært vid og en skal visst nok kunne se helt ut i havgapet i vest  fra toppen.

Vi ser blant annet rett inn i Raundalen hvor den flotte og kjente Raundalsryggen strekker seg. I sør-vest ser vi mot fjellene rundt Bergsdalen og Kvamskogen. I nord-vest ser vi mot Stølsheimen og det er er særlig en markant topp som skiller seg ut - Kvitanosi (1.432 moh). I nord ligger snøfylte Vikafjellet og i nord-øst ser vi mot verdensarvområdet og fjellene som omkranser Nærøyfjorden.

 

Raundalen og Raundalsryggen sett fra toppen av Lønahorgi.
Kvitanosi (1.432 moh) er et populært skiturmål på Voss og i Stølsheimen.

Fra toppen er det flere flotte mulige nedkjøringer. Den flotteste er å kjøre ned nordøst-ryggen over Svartahorgi og gjennom Krodalen ned mot Afdal eller Høyland. Med mindre en starter fra samme sted vil en trenge transport tilbake til Bavallen. Også Årdalen er et mulig alternativ under stabile forhold, men første delen er svært bratt og store deler av nedkjøringen går gjennom skredterreng og utløpsområde.

Den enkleste nedkjøringen er ned mot Bavallen over Langahorgi. En får lang og fin skikjøring ned mot skianlegget. Fordelen er også at en kan benytte seg av snøen i løypene i nedre del når det snøgrensen ligger høyt. En kan unngå mye bæring av ski og heller kjøre ski.

Lønahorgi er en enkel og kort topptur med lang- og mange fine skikjøringsmuligheter og en klassiker på Voss.

 

Lønahorgi og skiheisen Horgaletten sett fra Slettafjellet.

LØNAHORGI

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Lønahorgi

1.410 moh

60°42′04″N 06°24′36″Ø

Voss, Vestland, Norge

3.6K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close