Search

Til toppen av Rondane – Rondslottet

Det er begynnelsen av oktober og høsten er i full gang ved Rondvassbu, men lenger opp i høyden i Rondane har den første snøen falt og alt minner mer om bitende kald vinter. Vi besteg det høyeste fjellet av dem alle i vår eldste nasjonalpark - Rondslottet. Fra toppen fikk vi flott skue utover de øvrige toppene i Rondane, samt Jotunheimen, Dovre og fjellområdene østover mot Sverige.

Vi har allerede tatt turen inn til Rondvassbu fra parkeringsplassen ved Spranget og tilbrakt natten på turisthytten, da vi starter turen denne høst morgenen. Det går merket tursti til Rondslottet her fra Rondvassbu, men det går også merket rute fra Bjørnhollia. Noen legger derfor også toppen inn som delmål på ruten mellom de to turisthyttene.

Herfra starter vi på det nesten 6 kilometer lange strekket over Bessvatnet hvor det ofte har en tendens til å blåse litt.

Like bak turisthytten Rondvassbu går det bratt opp på sti de første høydemetrene til en kommer opp og ut av Rondvassdalen. Her deler stien seg til høyre mot Storronden eller venstre. Vi følger stien til venstre og fortsetter helt innerst inn i Rondholet. Her begynner oppstigningen opp mot Vinjeronden (2.044 moh). Da vi gikk her i oktober møtte vi snøen her, på ca 1.500 høydemetre. Det kunne være nok så isete og glatt i den noe bratte uren, men her er nok av stein for å få godt nok fotfeste.

Rondslottet, Rondane.

Fra Vinjeronden har en utsikt til de bratte sidene opp mot Storronden. I nord ser vi turmålet vårt Rondslottet og ruten hit fortsetter ned fra Vinjeronden og over den butte eggtraversen som skiller Styggebotn (som er riktig så vakker i dag) og Storbotn på hver sin bratte side. Stien her er godt merket, men merkingen kan fort bli godt skjult ved mye snø. Deretter går det oppover igjen mot den høye toppvarden som kommer til synet på toppen av Rondslottet.

 Toppvarden ble reist i 1921 og har hatt en viktig betydning som trigonometrisk punk i oppmålingen og kartleggingen av det norske land. Av den årsak er varden firkantet og ikke rund. Men noe mer imponerende enn toppvarden er de vakre omgivelsene her.

Fra toppen har vi utsikt over Jotunheimen, Dovre og de andre toppene i Rondane. Høgronden, Midtronden, Digerronden rager i nord, mens vi i vest ser mot Smiubelgin som blandt annet innehar toppene Vesle- og Storsmeden.

Vi velger å gå samme ruten tilbake, men mange velger som sagt å fortsette turen videre til Bjørnhollia. Om en har tid kan nedturen til Rondvassbu også gåes med et besøk over Storronden. Etter nedstigningen fra Vinjeronden går en noe bratt, men tydlig markert rygg opp mot toppen, for så å følge vestryggen nedover.

Vel nede på turisthytten ved Rondvatnet er det vel verdt å avslutte flott turdag i Rondane, ved å sette seg til bords for å få servert middag med lokal fjellmat og en kald øl eller litt vin til. Rondslottet er en av landets klassiske fjellturer, som absolutt kan anbefales selv som høst tur. Men husk; her kan vinteren alt være kommet!

På vei over fra Vinjeronden til Rondslottet går det stupbratt ned i Storbotn. Storronden i bakgrunnen.
T-en viser vei mot Rondslottet og inn i Rondholet.
Styggebotn med utsikt vestover mot Storsmeden.
Rondvassbu - en av DNT´s betjente turisthytter i Rondane.
Utsikt fra Rondslottet (2.178 moh), østover mot Østerdalen.
Skardet mellom Storronden og Vinjeronden.
Rondvassbu og Bjørnholia er fine utgangspunkt for turen til Rondslottet.
Rondslottet sett fra Spranget.
Toppen av Rondvassbu.
Utsikt mot den vestlige delen av Rondane.
Fra Rondvassbu går turen over Vinjeronden.

Rondslottet

2.178 moh

61°54′53″N 09°51′04″Ø

Folldal, Innlandet, Norge

1.9K Views

1 comment

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close