Search

Runde Fyr – Norges ende

Runde Fyr er en selvbetjent turisthytte ytterst på fugleøya Runde.

Runde

Fottur til Norges ende

Sunnmøre er fullt av kontraster. Her finner en landets største konsentrasjon av spisse tinder helt ute ved kysten. Samtidig, helt ute i havgapet, ytterst på nord-vest siden på Runde ligger DNT hytten Runde fyr. For å komme ut til fyret må en følge stien over de grønne klippene der fuglene hekker på sensommeren. Turen byr på fantastisk utsikt over havet, øyer og snødekte fjell. En overnatting på fyret kan vise været på sitt beste og sitt aller værste. Hva med å kombinere fjellturer blant kvasse tinder  med et besøk helt ute i havgapet? 

Den selvbetjente turisthytta Runde Fyr på fulgeøya Runde.

Turen vår starter fra det lille tettstedet Goksøyr, som ligger på Runde - en øy på nordvest landet. Her reiser klippene seg som kalles Fuglefjellet og fungerer som hekkested for blandt annet lundefugl, havsule, krykkje, alke og lomvi. En tydelig merket sti tar oss opp i landskapet og videre vestover. Runde ligger værhardt til og en kan virkelig få kjenne vinden blåse på Runde.

Det er desember og en bitende kald vind blåser inn over øyen. Det er forøvrig en pen dag og en kan bare tenke seg en dag her ute i full storm. Her kan det være værhardt og nettopp derfor ble Runde fyr i 1767 opprettet som et av de første fyr i Norge. Skipsleia går like utenfor fyret og økt trafikk førte til flere ulykker og forlis.

Utsikt mot Ulstein og Ålesund fra Runde.

Med unntak av sitt fugle liv og Lundefuglen, er Runde kanskje mest kjent for Rundeskatten. Det var her ute ved klippene hvor fyret står at Akerendam forliste i 1725. Skipet var lastet med blant annet gullmynter. Forliset ble funnet av dykkere i 1972.

I tilknytning til fyret ble flere bygg reist for å huse fyrvoktere og deres familier. I dag er fyret automatiser og fyrvokterboligen er blitt en helt unik turisthytte som inngår i DNT sitt hytte-tilbud.

Frem og tilbake fra Goksøy tar turen 3 timer. En overnatting i fyrvokterboligen kan gi en mektig opplevelse, enten det er en stormfull natt når naturkreftene viser seg på sitt kraftigste eller en helt vindstille sommerkveld med solnedgang i havet.

Runde Fyr ble satt i drift for første gang i 1767, som det sjette fyret i Norge etter Lindesnes, og det første nord for Stadt.
Runde fyr ligger ytterst på nordvestspissen av den kjente fugleøya Runde, et flott naturreservat.

Runde Fyr

10 moh

62°24′49″N 05°35′12″Ø

Herøy, Møre og Romsdal, Norge

1.7K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close