Search

På tur i blåisen på Nigardsbreen

I isen på Nigardsbreen

I den innerste delen av den idylliske Jostedalen finner vi Nigardsbreen, en av de mange brearmene til Jostedalsbreen. Brearmen er en av Jostedalsbreens lengste og innbyr til flotte turer på blåis med stor variasjon - her finner en både enkel og mer krevende is en kan bevege seg i. En dag på blåisen på Nigardsbreen gir muligheten til å utforske spennende issprekker og breformasjoner. 

Nigardsbeen ligger idyllisk til ved Nigardsvatnet inne i Jostedalen. Den lange brearmen er kjent for sin svingete formasjon nedover langs fjellsidene og fremstår som en av de vakreste brearmene vi har i landet. Den er også en av brearmene som strekker seg aller lengst ned fra Jostedalsbreen. Nigardsbreen tiltrekker seg derfors vært mange turister i løpet av sommermåndedene.

Du vil derfor garantert ikke gå alene på breen i sommersessongen om du besøker den, da det daglig er føringer av turister i den nedre delen av brearmen. Vi tok turen til Nigardsbreen for å gå en uforglemmelig tur blandt spennende sprekker og isformasjoner.

Ved Nigard, der Breheimsenteret ligger, tar vi av mot Nigardsbreen. På bomvei kan du kjøre et godt stykke mot Nigardsbreen til en parkeringsplass som ligger ved Nigardsvatnet. Fra parkeringsplassen går det sti langs med vannet og inn mot selve breen, som er omtrent 1.5 km). For de late går det av alle ting båt transport fra parkeringsplassen over Nigardsvatnet, noe vi visstnok var. Turen med båt koster 40 kr tur/retur.

Det siste stykket opp mot fronten av breen er det svære sva som kan være svært glatte og tydelig bærer preg av at breen har trukket seg mye og raskt tilbake de seneste årene.

Et taulag på vei opp mot øvre delen av Nigardsbreen.

Vel fremme ved brefronten er det på med stegjern og isøksen. Vi skal nå utforske de spennende formasjonene som denne breen byr på. Fra bunnen er breen et nok så imponerende syn, og enda mer spennende er det å komme inn på selve breen. Det er som å gå i en labyrint og flere steder utfordrer vi oss selv ved å måtte forsere bresprekker og isklatre i istårn.

Vi er inbundet i tau og bruker iskruer for å sette mellom-forankringer og sikre taulaget vårt på de mest utsatte partiene. Videre går vi gjennom ispassasjer, gjennom istuneller og andre formasjoner som har dannet seg i blåisen. Særlig den midtre delen av Nigardsbreen har flotte isformasjoner med litt mer krevende is, som det kan være morsomt å jobbe seg gjennom. Å gå hele brefallet Nigardsbreen er en tidkrevende og teknisk mer vanskelig tur da den øve delen av Nigardsbreen har partier med svært krevende is. Skal en ta seg helt opp Nigardsbreen er det det midterste brefallet i den øvre delen som er greiest å ta seg opp i retning mot Steinmannen. På dager med fint og stabilt vær kan en ta seg opp brefallet til Steinmannen for å overnatte under åpen himmel for så å ta seg ned Tuftebreen sør for Steinmannen dagen etter.

 

Etter en dag på Nigardsbreen er det mulig å besøke Breheimsenteret som ligger ved innkjøringen til Nigardbreen.

I tillegg til å få varmet seg og litt servering forteller museet breens historie, og om hvordan den har både vokst og trukket seg tilbake over tid. Og det er litt av en historie....!

Under den lille istiden, som utartet seg på 1700-tallet, vokste breen så voldsomt at breen i 1748 knuste gården Nigard til pinneved. Gården lå der Breheimsenteret ligger i dag og breen har fått navnet sitt etter denne gården.

Siden målinger i 1899 har Nigardsbreen trukket seg kraftig tilbake igjen, inntil 1988 da breen startet å vokse igjen. Etter år 2000 har breen igjen fortsatt å trekke seg tilbake, noe den fremdeles gjør. En ser tydelig sporene av breeen på svabergene foran der breen ligger i dag.

Jostedalsbreens flotte brearm Nigardsbreen i Jostedalen.
Utsikt fra Nigardsbreen ned mot Nigardsbrevatnet.

Nigardsbreen

320 - 1.960 moh.

61° 41' 32" N 07° 10' 54" E

Luster, Vestland, Norge

1.9K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close