Search

Molden ved Lustrafjorden

Ytre Lustrafjorden sett fra Molden.

Molden - det fineste utsiktspunktet i hele Luster blir det sagt! Tja, det er nok heller meget tvilsomt da du neppe får villere utsikt enn fra de kvasseste toppene i Hurrungane. Når det er sagt kan vi være enige i at Molden (1.118 moh) nok har den fineste panoramautsikten over den vakre Lustrafjorden. Utsikten, de bratte fjellsidene og godt tilrettelagte stier mot toppen har gjort Molden til den kanskje mest populære og kjente toppturen i området. Her vil du neppe få gå alene, men dette er en lett tur godt egnet for hele familien, som absolutt er verdt å gå.

Lustrafjorden er en vakker fjordarm innerst i Sognefjorden. Fargen på vannet i fjorden er grønt om våren og sommeren etter brevann som utløper fra elvene med smeltevann fra breene rundt Jostedalen. Rundt fjorden reiser det seg høye fjell, ja innerst i fjorden ved Skjolden reiser de seg opp mot flere av de høyeste i Norge - Hurrungane. Det er et unikt landskap - for ingen andre steder i landet strekker fjellene seg så raskt opp i høyden som her. På bare 11 km fra Lustrafjorden til toppen av Store Soleibotntinden er en høydeforskjell på 2.083 m. Fra det dypeste punktet i Lustrafjorden til det høyeste punktet på Storen er det en høydeforskjell på 2.783 meter. Dette dramatiske landskapet har en panoramautsikt til fra toppen av Molden.

Molden ligger midt langs indre- og ytre del av Lustrafjorden mellom Hafslo og Gaupne. Turen er kort og enkel med en svært godt tilrettelagt sti dersom en velger å starte fra det høyestliggende utgangspunktet sør for toppen - Baten.

Herfra er alt godt tilrettelagt helt fra start til topps med god, gratis parkeringsmulighet, god skilting, gode stier, planker lagt ut over myrområder, sherpatrapper og fine benker på utsiktspunkter hvor det kan være verdt å ta seg en ekstra pustepause.

Utsikten blir fin tidlig på turen og særlig med det samme en kommer over tregrensen ved seteren Svarthiller. Her er det fin utsikt ut ytre Lustrafjorden og mot det litte tettstedet Urnes.

Utsikt fra Molden og inn mot Skjolden.
Fra toppen av Molden har du panoramautsikt over hele Lustrafjorden.

Fra toppen av Molden er det flott panoramautsikt over hele Lustrafjorden. Vi ser inn mot Luster og Skjolden, samt utover mot Sognefjorden. Fjellsiden ut mot Lustrafjorden er bratt og kan oppleves som luftig om en tar seg noe ut for å se ned mot fjorden. Her er mange fine hyller og knauser hvor en kan sitte å nyte den flotte utsikten.

Vender en blikket nordover ser vi innover mot Jostedalen og Jostedalen omliggende fjell og breer. Deler av Jostedalsbreen er godt synlig fra toppen.

Sånn sett er Molden en fin utsiktstopp - nettopp fordi en ser store deler av hva Luster har å by på. Hurrungane, Jostedalsbreen og Lustrafjorden. Kanskje er det Lusters flotteste utsikt likevel?

Molden (1.118 moh) er en populær fjelltopp ved Lustrafjorden.

En finere og også noe lengre tur med flere høydemeter er å gå Molden på langs. Det går en sti til toppen av Molden som starter fra fjordkanten ved Marifjøra i nord. Herfra får en doblet så mange høydemeter som om en starter fra sør. Under oppstigningen har en fin utsikt også over Gaupnefjorden. Etter å ha nådd toppen går en ned igjen i sør. Dette krever at en kan sette igjen en bil på en av sidene eller ordne logistikk på en annen måte.

Ruten fra sør mot toppen er kort og en bruker normalt 1,5 - 2 timer opp og 1 time ned igjen.

 

Molden har også utsikt inn mot fjellene og breene rundt Jostedalen.

MOLDEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Molden

1.118 moh.

61°20′39″N 07°19′13″Ø

Luster, Vestland, Norge

3.4K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close