Kaldavasshytta

I fjellområdet der Vossefjellene og Skarvheimen møtes

I fjellområdet mellom Uppsete, Myrdal og Hallingskeid finner vi den ubetjente turisthytten Kaldavasshytta. Hytten ligger idyllisk til på en høyde 1.260 moh som deler Kaldavatni i to. Kaldavasshytta er et flott utgangspunkt for turer i fjellområdet som ligger midt mellom Vossefjellene, Skarvheimen og Hardanger. Hytten er også et naturlig stoppested på turen over Vosseskavlen.

Kaldavasshytten ligger fantastisk til i et område som fremdeles er lite tilgjengelig. For å komme hit til fjellområdet mellom Vossefjellene og Skarvheimen er tog den enkleste reisemåten - enten til Uppsete, Myrdal eller Hallingskeid stasjon. Mellom disse tre stasjonene på 1.260 moh finner vi Kaldavasshytta, en ubetjent turisthytte som gjør tilgjengeligheten til disse flotte Vestlands-fjellene mye enklere.

Det er i dette fjellområdet både Kong Sverre og Fritjolf Nansen har satt livet sitt på spill for å krysse fjellene mellom øst og vest vinterstid.

Kaldavasshytta er ubetjent, men åpen hele året. Hytten er lettest tilgjenglig fra Uppsete. Dette er også den tryggeste ruten vinterstid grunnet at ruten nord for Sauafjellet er mindre utsatt for snøskredfare.

Ruten mellom Kaldavasshytta og Myrdal stasjon gjennom Myrdalen er bratt og krever stabile og trygge snøforhold vinterstid.

Fra Hallingskeid når en Kaldavasshytta ved å følge den flotte ruten over Vossaskavlen. Dette er en flott tur med fin utsikt, men også her må snøskredfaren vurderes nøye vinterstid da en må passere noen bratte heng både opp og ned fra Vossaskavlen.

Kaldavasshytta i fjellskillet mellom Vossafjellene og Skarvheimen.
På tur over Kaldavatni mellom Kaldavasshytta og Vassfjøro.

En tur til Baksafjellet (1.632 moh) er anbefalt på grunn av den flotte utsikten. Fjellet er det høyeste i dette området sør for Bergensbanen og har flott utsikt - særlig mot Hardanger og Hardangerjøkulen.

En annen flott skitur er skituren sørover mot Vassfjøro (1.633 moh) som er kjent for å være et flott utsiktspunkt ned i Osafjorden innerst i Hardanger. Turen kan gås fra Kaldavass og på returen kan en gå over Osaskavlen og ned mot Hallingskeid.

En noe lenger tur er turen nordover opp Uppseteeggi til Grindaflethytta. En går da inn i et spennende fjellområde mellom Nærøydalen og Flåmsdalen.

En historisk fjellferd  beskrevet i Sverres Saga om Kong Sverres tilbaketog fra Voss i 1177 kan ha gått fra Uppsete over Kaldavatni og videre over Vossaskavlen. Historien forteller at Kong Sverre og hans Birkebeinere kom over et fryktelig uvær i dette området ved Kaldavass og kom ut av retning. De skal ha kommet seg over Vossaskavlen og ned til Hallingskeid, men hypotesene er mange og den faktiske ruten vet en ikke helt med sikkert.

Det som er sikkert er at Fritjolf Nansen gikk over Vossaskavlen og ned til Uppsete da han i 1884 bestemte seg å krysse dette fjellområdet på ski på sin ferd fra Oslo til Bergen. Også Nansen gikk seg vill i området og hadde en dramatisk natt i fjellet før han til slutt fant den riktige veien over Vossaskavlen.

Vassfjøra (1.633 moh) bak i bildet, her sett fra Øykjafonn.

De fleste kommer til Kaldavass på solide fjellski med stålkanter og feller, hva skylder anmarsjen. Når det er sagt er området preget av mange flott fjelltopper som egner seg for toppturer. I tillegg til Baksafjellet og Vassfjøra er Økjafonn, Kaldavassnuten, Bleienuten og Trollanuten fine toppturer fra Kaldavasshytta. Økjafonn (1.604 moh) ligger like bak Kaldavasshytta og har flott skue over området og spesielt vestover mot Voss.

Kaldavasshytta ligger på 1.260 moh og fjellene i området strekker seg fra 1.400 til godt over 1.600 moh. Mange av fjellene har små breer eller fonner som dessverre er i ferd med å forsvinne helt og smelter bort om sommeren. 

Kaldavasshytta er ubetjent, men er en oppgradert hytte med et godt utstyrt kjøkken med propangass og ved for oppvarming. Et solcellepanel gir lys til hytten. Hovedbygget ble satt opp i 1987 i tillegg til en eldre og langt mindre hytte. Hytten er åpen hele året og eies og drives av Voss Utferdslag.

Området rundt Kaldavasshytta er et flott turområde i et typisk vestlands terreng. Her er mye kuppert terreng, med høye og bratte fjellsider. Dette er også et område preget av mye vær. Om vinteren kan det komme store snømengder i området, noe som er årsaken til at snøskredfaren ofte er stor vinterstid.

Kaldavasshytta

1.260 moh

60°42′06″N 07°04′46″Ø

Ulvik, Hordaland

Hytter en kan gå til fra Kaldavasshytta

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close